Kako komprimirati PDF datoteku

PDF (Portable Document Format) format je dizajniran da očuva izvorni izgled dokumenta bez obzira na softver, hardver ili operativni sistem korišćeni za kreiranje ili otvaranje datoteke. PDF datoteke su idealne za deljenje i štampanje dokumenata, ali ponekad mogu biti veoma velike. Ovo može biti problem kada se datoteke šalju e-mailom ili kada su na mreži gde je ograničen prostor za skladištenje. Srećom, postoje različiti načini kako komprimirati PDF datoteku i smanjiti njenu veličinu.

Besplatan način za komprimiranje PDF datoteka

Ako nemate nikakav softver za uređivanje PDF datoteka ili ne želite da ga instalirate, možete koristiti pretraživač Google Chrome za besplatno komprimiranje PDF datoteka. Prvo otvorite PDF datoteku u Chrome-u, a potom je ispišite kao PDF da biste je komprimovali.

Ovaj postupak može sigurno smanjiti veličinu PDF datoteka, ali možda neće biti dovoljno efektivan za veće datoteke. Takođe, neke funkcije poput hiperlinkova ili polja za popunjavanje možda neće biti sačuvane.

Kako koristiti Acrobat za komprimiranje PDF datoteka

Acrobat je verovatno najpoznatiji alat za rad sa PDF datotekama. Iako nije besplatan, nudi mnogo više opcija i bolje rezultate.

Da biste komprimirali PDF uz pomoć Acrobat-a, prvo otvorite datoteku u Acrobat-u, a potom izaberite “Save As” i “Reduced Size PDF”. Zatim odaberite kompatibilnost sa verzijom Acrobat-a (preporučuje se neka novija verzija za najbolje rezultate) i kliknite na “OK”. Uspešno treba da ste smanjili veličinu PDF datoteke.

Kako koristiti besplatni PDF kompresor za Windows

Postoji niz besplatnih programa za Windows koji omogućavaju komprimiranje PDF datoteka. Jedan od njih je Free PDF Compressor koji je vrlo jednostavan za korišćenje. Samo odaberite PDF datoteku koju želite komprimirati, postavite nivo kompresije i kliknite na “Compress”.

Kako koristiti ShrinkIt za komprimiranje PDF datoteka na macOS-u

Korisnici macOS-a takođe imaju opciju za besplatnu kompresiju PDF datoteka koristeći ShrinkIt. Ovaj alat koristi nativne macOS funkcije za komprimiranje i optimizaciju PDF datoteka i vrlo je lako ga koristiti.

Samo povucite i otpustite PDF datoteke na prozor ShrinkIt-a i kompresija će automatski početi. Originalna datoteka se čuva, dok se komprimovana datoteka čuva u istom direktoriju sa dodatkom “.quartz” u nazivu.

Online alati za komprimiranje PDF datoteka: Online2PDF i PDF Candy

Ako nemate mogućnost instaliranja softvera na svoj računaru, možete koristiti online alate kao što su Online2PDF ili PDF Candy. Ovi online alati su vrlo jednostavni za korišćenje – jednostavno otpustite PDF datoteku koju želite komprimirati i sledite upute na ekranu.

Napomena: Dok online alati mogu biti veoma korisni, budite oprezni kada ih koristite. Uvek proverite da li sajt ima jasnu politiku privatnosti da bi vaši podaci ostali bezbedni.

Na kraju, bez obzira do kakve veličine PDF datoteke treba da se smanje, uvek postoji način da to učinite. Nadamo se da vam je ovaj vodič pomogao u tome i pokazao vam da kompresija PDF datoteka ne mora biti teška ili komplikovana.

Za više korisnih vodiča i saveta, posetite našu stranicu kako smanjiti MP4 video datoteku ovde.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu