Spori računar: šta raditi

Spori računar je često prava noćna mora za korisnike koji koriste kompjuter svakodnevno. Velik broj faktora može uticati na performanse računara. Neki od tih faktora uključuju pretrpani hard disk, zastarelu hardversku opremu i softwareske probleme. U ovom članku ćemo istražiti neke od najčešćih uzroka sporog rada računara i dati savete kako ih rešiti. Ako želite da vaš računar radi kao nov, pročitajte ovaj članak i sledite naše korisne savete.

Spor kompjuter: kako ubrzati Windows

Mnogi korisnici Windows operativnog sistema žale se na sporost računara koja se povećava vremenom. Međutim, postoji nekoliko načina za ubrzanje rada Windows-a i povećanje performansi računara.

Prva stvar koju treba uraditi je čišćenje sistema. To uključuje uklanjanje neupotrebljenih aplikacija, datoteka i foldera koje više ne koristite. Takođe, redovno apdejtujte softver i operativni sistem jer to može uticati na performanse računara.

Druga opcija je proširenje hardverskih komponenti vašeg računara. Dodavanje RAM memorije i SSD-a (Solid State Drive) može znatno poboljšati brzinu i performanse sistema.

Još jedan korak koji možete preduzeti je optimizacija sistema. Ovo može uključivati ​​izmenu podešavanja sistema, poput onemogućavanja neophodnih programa koji se pokreću prilikom svakog pokretanja računara, čišćenja registra ili optimizacije drajvera.

Konačno, ako ništa od ovoga ne pomogne, možda ćete morati razmisliti o reinstalaciji operativnog sistema ili zamene računara. U mnogim slučajevima, kupovina novog računara može biti najbolje rešenje za brže i bolje performanse.

Spor kompjuter: kako ubrzati Mac

Ako posedujete Mac, verovatno ste se suočili sa dosadnim problemom usporenog rada u nekom trenutku. To može da bude frustrirajuće, ali postoje načini da poboljšate performanse vašeg uređaja.

Prva stvar koju biste trebali da uradite je da očistite “smetlje” sa vašeg Mac-a. To znači da biste trebali da obrišete stare, nepotrebne datoteke i programe koji samo zauzimaju dragoceni prostor na vašem uređaju.

Druga stvar koju možete da uradite je nadogradnja hardvera. Na primer, dodavanje više RAM memorije može da bude snažan podsticaj performansi vašeg Mac-a.

Takođe, možete napraviti podešavanja OS X-a kako bi vaš Mac radio brže. Isključivanje animacija i podešavanje podešavanja prikaza su samo neke od opcija koje mogu da ubrzaju vaš uređaj.

Pažljivo odabirajte programe koje koristite i nemojte otvarati previše prozora i tabova u isto vreme, jer to može usporiti vaš Mac.

Kombinovanjem ovih trikova možete da učinite da vaš Mac radi bolje i brže. U svakom slučaju, ne dozvolite da spor kompjuter uspori vaš rad i produktivnost.

Spor računar: Pronađite i uklonite malver i viruse

Kada se pojave problemi sa računarom, uzrok može biti malver ili virus. Ovi neželjeni programi mogu značajno uticati na performanse vašeg sistema, pa ih je potrebno ukloniti. Postoji nekoliko načina kako se to može uraditi.

Jedan od najboljih načina da se otkriju i uklone virusi jeste korišćenje antivirusnog softvera. Ovaj softver može pregledati sve datoteke i programe na računaru i prijaviti sve sumnjive stavke. Antivirusni programi su posebno dizajnirani za borbu protiv zlonamernog softvera, poput malvera i virusa, i mogu ih uništiti pre nego što počnu nanositi štetu.

Međutim, ako antivirusni softver nije u stanju da ukloni virus, postoji još jedan način. Možete koristiti program za uklanjanje malvera, koji je specijalizovan za otkrivanje i uklanjanje malvera sa računara. Ovi programi su obično besplatni i prilično jednostavni za korišćenje.

Ako se to ispostavi kao neuspešno, tada je najbolje obratiti se stručnjaku za računare. Oni imaju specijalizovan softver i znanje za rešavanje problema sa virusima i drugim zlonamernim programima. Sasvim je normalno da ne možete sami rešiti problem i zatražite stručnu pomoć kako bi se vaš računar ponovno vratio u normalno stanje.

Programi za ispravljanje grešaka na računaru besplatno nalaze se ovde.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu