Kako osloboditi prostor na Androidu

Ako koristite Android uređaj, verovatno ste se susreli sa problemom nedostatka prostora. Bilo da imate puno aplikacija, slika ili muzike, prostor na vašem uređaju može brzo nestati. Međutim, ne morate kupovati novi telefon ili tablet da biste dobili dodatni prostor. Postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete preduzeti da oslobodite prostor na svom Android uređaju i poboljšate performanse uređaja. U ovom članku, naučićete kako optimizovati i osloboditi prostor na vašem Android uređaju.

Kako osloboditi prostor na Androidu

Android telefoni su pravi mali računari koji nam omogućavaju pristup raznim aplikacijama, fotografijama, dokumentima i drugim datotekama. Međutim, pošto prostor na telefonima nije neograničen, potrebno je povremeno osloboditi prostor kako bi uređaj normalno funkcionisao. Evo nekoliko korisnih saveta kako to uraditi.

1. Obrišite nepotrebne aplikacije – Uđite u podešavanja, potom u meni za aplikacije i izbrišite sve aplikacije koje ne koristite.

2. Obrišite stare fotografije i videa – Prebacite sve važne slike i video snimke na računar ili u oblak, a zatim obrišite sve nepotrebne storije iz galerije.

3. Očistite keš podatke – Pritisnite “Podešavanja”, a potom “Čišćenje memorije” kako biste obrisali sve nepotrebne privremene fajlove i keš podatke.

4. Koristite aplikaciju za čišćenje – Postoji mnogo besplatnih aplikacija koje će automatski pretražiti i očistiti nepotrebne fajlove, keš podatke i druge nepotrebne datoteke iz vašeg uređaja.

5. Prenosite datoteke na SD karticu – Ako vaš telefon ima ulaz za SD karticu, prebacivanjem svih fotografija, videa i drugih datoteka na nju, oslobodićete dragoceni interni prostor.

Implementacijom ovih saveta ne samo da ćete osloboditi prostor na vašem android telefonu, već ćete poboljšati i performanse vašeg uređaja i produžiti trajanje baterije.

Kako osloboditi prostor u Android RAM-u

Ako vam je telefon spor i zaglavljen, verovatno mu nedostaje RAM-a. Međutim, pre nego što se odlučite za kupovinu novog uređaja, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste oslobodili RAM i poboljšali brzinu svog uređaja.

Jedan od prvih koraka je uklanjanje aplikacija koje ne koristite. Nekorišćene aplikacije uglavnom ostaju otvorene u pozadini i zauzimaju RAM. Zato bi trebalo da ih deinstalirate. Osim toga, aplikacije koje koristite ne bi trebalo da budu otvorene u pozadini, već da se zatvore kada se ne koriste.

Druga stvar koju možete učiniti jeste da isključite animacije ugrađene u Android operativni sistem. Ove animacije zahtevaju dosta RAM-a i mogu usporiti vaš uređaj. Da biste to uradili, treba da otiđete u podešavanja telefona, pronađete opciju “O telefonu” ili “O uređaju” i koliko puta kliknete na “Broj verzije” dok ne dobijete poruku da ste postali programer. Tada možete da pristupite opciji “Programerke opcije” i isključite animacije.

Druga opcija koja vam može pomoći jeste brisanje keš memorije. Keš memorija sadrži privremene fajlove koje aplikacije koriste za brže učitavanje. Međutim, ova memorija se nakuplja tokom vremena i može uticati na brzinu telefona. Keš memoriju možete ukloniti u podešavanjima uređaja u opciji “Pohrana i USB” gde treba da očistite keš memoriju.

Ako ove opcije ne poboljšaju brzinu vašeg uređaja, možete isprobati aplikacije koje čiste RAM i ubrzavaju vaš telefon. Postoji veliki broj besplatnih aplikacija na Google Play prodavnici koje obavljaju ovu funkciju. Budite oprezni pri odabiru aplikacije, i proverite recenzije i ocene pre nego što je preuzmete.

U svakom slučaju, oslobađanje RAM-a je koristan način da poboljšate performanse vašeg Android uređaja i da maksimalno iskoristite njegovu moć.

Kako napraviti aplikaciju pokazaćemo vam ovde.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu