Kako otvoriti RAR datoteke

RAR format datoteka je vrlo popularan na internetu, pogotovo kad je u pitanju deljenje i preuzimanje programa, muzike, filmova, video igara… Ukoliko želite da otvorite RAR datoteku, potrebno je da imate odgovarajući softver za tu svrhu. U ovom članku ćemo vam objasniti kako da otvorite RAR datoteke na Windows, Mac i Linux operativnim sistemima na najlakši i najbrži način.

Kako otvoriti RAR datoteke na Windows-u

RAR format datoteka je jedan od najpopularnijih načina komprimovanja fajlova. Međutim, otvaranje RAR datoteka na Windows-u može biti problematično, posebno za manje iskusne korisnike. Ipak, postoji nekoliko jednostavnih rešenja za ovaj problem.

1. Korišćenje programa WinRAR
WinRAR je jedan od najpopularnijih programa za otvaranje RAR datoteka. Aplikacija je dostupna za preuzimanje sa zvanične stranice, i nakon instalacije, RAR datoteke mogu biti jednostavno “otpakovane” klikom na datoteku i odabirom opcije “Extract”.

2. Korišćenje besplatnih online servisa
Postoji veliki broj besplatnih online servisa koji omogućavaju upravljanje RAR datotekama. Ovi servisi omogućavaju korisnicima uploadovanje datoteke na njihov server, gde se zatim mogu otvoriti i preuzeti individualni fajlovi. Međutim, ova vrsta servisa može biti neadekvatna za osobe koje žele da rade sa velikim ili osetljivim fajlovima.

3. Korišćenje alternativnih programa
Postoje mnogi alternativni programi za otvaranje RAR datoteka koji su dostupni za preuzimanje sa Interneta. Neki od najpopularnijih su 7-Zip i Peazip, koji su besplatni i jednostavni za korišćenje. Ovi programi su takođe korisni zbog toga što mogu otvarati druge vrste komprimovanih fajlova, kao što su ZIP i ISO, što znači da su veoma fleksibilni i praktični.

Uz ova tri rešenja, otvaranje RAR datoteka na Windows-u je relativno jednostavno. Bez obzira da li koristite WinRAR, besplatni online servis ili alternativni program, svaki od ovih pristupa vam omogućava da jednostavno upravljate RAR datotekama i njihovim sadržajem.

Kako otvoriti RAR datoteke na Mac-u

RAR datoteke su arhiva koje se koriste za komprimiranje velikih fajlova i oslobađanje memorije na disku. Međutim, otvaranje RAR datoteka na Mac-u može biti izazov jer Mac OS ne podržava RAR formate. U ovom tekstu ćemo vam predstaviti nekoliko opcija za otvaranje RAR datoteka na Mac-u.

1. Korišćenje softvera za raspakivanje

Postoji mnogo softvera za raspakivanje koji su dostupni na internetu i koji mogu otvoriti RAR datoteke na vašem Mac-u. Najpopularniji među njima su The Unarchiver, Stuffit Expander i Keka. Ova softver u potpunosti su besplatna i laka za upotrebu. Jednostavno preuzmite softver preko zvaničnog sajta provajdera, instalirajte ga, i onda povucite RAR datoteku i spustite je u programska okruženja. Raspakovani fajlovi će se automatski pojaviti u određenoj mapi na vašem računaru.

2. Korišćenje online alata

Ukoliko ne želite da instalirate softver na vaš Mac, postoji nekoliko online alata dostupnih za raspakivanje RAR datoteka. Međutim, ovi alati su manje pouzdani nego softveri koje smo već naveli i mogu biti opasni po vaš računar, te preporučujemo da budete oprezni ukoliko i dalje želite da koristite online alate.

3. Korišćenje emulatora Windows-a

Još jedna opcija za otvranje RAR datoteka na Mac-u je korišćenje emulatora Windows OS, kao što su Parallels Desktop ili VMware. U ovim emulatorima ćete moći da instalirate Windows operativni sistem i zatim da koristite softver koji podržava RAR datoteke.

U zaključku, postoji nekoliko načina kako da otvorite RAR datoteke na Mac-u, ali najjednostavniji i najbezbedniji način jeste da koristite softver za raspakivanje kao što su The Unarchiver, Stuffit Expander ili Keka.

Kako otvoriti RAR datoteke onlajn

RAR datoteke su popularne među korisnicima interneta iz jednostavnog razloga jer omogućavaju da se mnogi sadržaji sačuvaju na jednom mestu, pružajući istovremeno visok nivo kompresije. Međutim, otvaranje RAR datoteka nije uvek tako jednostavno, posebno ako ne želite da instalirate dodatni softver na svoj računar.

Uz to, otvaranje RAR datoteka na uređaju sa ograničenim skladištem i performansama može biti problematično i komplikovano. Međutim, postoji rešenje za to – moguće je otvoriti RAR datoteke onlajn, bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera na računar.

Postoji više onlajn servisa koji omogućavaju otvaranje RAR datoteka bez ikakvih ograničenja. Ovi servisi su dostupni bilo gde i bilo kad, jedino što vam je potrebno je dobar internet pristup. Nakon što pronađete odgovarajući servis, sve što treba da uradite je jednostavno prevući RAR datoteku u prozor koji će se pojaviti i potvrditi da želite da se datoteka otpakuje.

Osim toga, postoji i nekoliko desktop aplikacija koje omogućavaju otvaranje RAR datoteka bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera. Ove aplikacije se mogu koristiti bez internet konekcije, ali mogu biti ograničene u pogledu funkcija i mogućnosti.

Ukupno, moguće je otvoriti RAR datoteke onlajn i na desktopu na jednostavan način, bez potrebe za instaliranjem dodatnog softvera ili brisanjem dragocenih fajlova zbog nedostatka prostora na disku. Pri odabiru servisa ili aplikacije, obavezno proverite da li pružaju dovoljno funkcionalnosti i sigurnosti, kako biste bili sigurni da su vaše RAR datoteke zaštićene.

Najbolji onlajn prevodilac nalazi se na ovom linku.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu