Kako isprazniti smeće svog mobilnog telefona

Smeće na mobilnom telefonu ne samo da zauzima prostor, već može usporiti i loše uticati na performanse uređaja. Kako sadržaj koji više ne koristite i aplikacije koje ne koristite često mogu zagušiti vaš telefon, redovno čišćenje smeća može znatno poboljšati performanse i očuvati životni vek telefona. U ovom članku saznaćete nekoliko koraka koja treba slediti kako biste efikasno ispraznili smeće svog mobilnog telefona.

Kako isprazniti smeće na Androidu

Svaki Android uređaj vremenom može zauzeti veliku količinu prostora zbog smeća koje se nakupljalo tokom korišćenja. To može usporiti uređaj i uticati na performanse. Postoji nekoliko načina na koje možete isprazniti smeće na Androidu i osloboditi prostor na uređaju.

Prvi način je da pregledate aplikacije koje ne koristite i deinstalirate ih. To uključuje aplikacije koje ste sami instalirali i one koje su došle predinstalirane na uređaj. Od strane proizvođača. Pregledajte svoj uređaj kako biste utvrdili koje aplikacije nisu potrebne ili se koriste vrlo rijetko i deinstalirajte ih.

Drugi način je korišćenje ugrađene funkcije čišćenja smeća. Mnogi Android uređaji imaju integrisanu funkciju koja vam omogućava da očistite smeće sa svog uređaja. Ova funkcija može obrisati privremene fajlove, razne cache datoteke, ali i ostale nepotrebne podatke koji su se akumulirali tokom rada na uređaju. Obično se ova funkcija nalazi u podešavanjima uređaja, pod stavkama kao što su Storage, Clean Up, Optimizer, itd.

Na kraju, tu su i mnogi aplikacija koje se mogu pronaći u Google Play Store-u. Ove aplikacije služe za čišćenje, održavanje i optimizaciju uređaja, a mnoge od njih su besplatne. Oni se obično fokusiraju na uklanjanje smeća, optimizaciju baterije i brzo pokretanje sistema.

Kombinacija ovih trikova će pomoći u čišćenju smeća na vašem Android uređaju i osloboditi prostor i resurse što može dovesti do boljih performansi uređaja.

Kako isprazniti smeće na iPhone-u

Kada je u pitanju upravljanje memorijom, iPhone uređaji su poznati po tome da se ne opterećuju preterano opcijama koje mogu da dovedu do punjenja internog skladišta. Međutim, bez obzira na to koliko pažnje posvetili optimizaciji vašeg telefona, možda ćete se naći u situaciji da je memorija puna i da je jedini način da oslobodite prostor da ispraznite svoje smeće.

Da biste ispraznili smeće na iPhone-u, prvo morate da pronađete aplikaciju “Settings” na svom uređaju. Nakon što otvorite postavke, idite na opciju “General” i zatim “Storage & iCloud Usage”. Ovde ćete videti koliko prostora zauzimaju vaše aplikacije, slike, video snimci i drugi fajlovi. Da biste oslobodili prostor, kliknite na opciju “Manage Storage” ispod “Storage” dela.

Ovde ćete videti listu svih vaših aplikacija, organizovanih po redosledu veličine. Klikom na bilo koju od njih, dobićete opciju da obrišete aplikaciju ili da obrišete fajlove koje je ona stvorila. Na primer, ako želite da ispraznite prostor na telefonu koji zauzima Safari, kliknite na Safari i izaberite “Clear Website Data”. To će obrisati sve keš fajlove, istoriju pregledanja i ostale podatke koji možda zauzimaju prostor na vašem iPhone-u.

Na ovaj način možete da proverite i očistite prostor koji koriste sve aplikacije na vašem iPhone-u. Svakako obratite pažnju na veličinu fajlova koje brišete, jer ako obrišete nešto što je važno, nećete moći da ga povratite. Ako niste sigurni šta je bezbedno da obrišete, potražite savet proizvođača ili specijalizovanog servisa za iPhone uređaje.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu