Kako da vidim lozinku za Wi-Fi na koji sam povezan

Mnogi od nas koriste Wi-Fi mrežu kod kuće ili na poslu, ali često zaboravljamo lozinku za pristup internetu. Ako se ponekad osećate izgubljeno, budite bez brige – postoji nekoliko načina da pronađete lozinku za Wi-Fi na koji ste povezani. U ovom članku ćemo vam pružiti korisne savete o tome kako da to uradite na Windows, macOS, Android i iOS uređajima.

Kako da vidim lozinku za Wi-Fi na koji sam povezan na računaru

Ako koristite Wi-Fi mrežu na svom računaru,a ne možete se setiti lozinke ili ako ste se nedavno povezali na mrežu i ne znate lozinku, postoji nekoliko načina da je pronađete.

1. Pogledajte na stražnjoj strani rutera – Ako koristite Wi-Fi na kućnom ili kancelarijskom računaru, lozinka se obično nalazi na naljepnici na rutera. Ukoliko ste nabavili ruter od provajdera, sve informacije su uglavnom dostupne na provajderovo traženje.

2. Pogledajte Wi-Fi informacije na računaru – Ako ste se već konektovali na Wi-Fi mrežu, možete pronaći lozinku u informacijama o mreži na računaru. Otvorite “Network and Sharing Center” i pronađite ime mreže na kojoj ste povezani. Kliknite na “Properties” i pronađite polje “Security”, tamo će biti informacija o enkripciji i tipu bezbednosne lozinke.

3. Koristite softver za pronalaženje Wi-Fi lozinke – Postoje mnoge aplikacije za pronalaženje Wi-Fi lozinke, poput WirelessKeyView i WiFi Password Revealer. Uprkos tome što neki antivirusi ovo deklarišu kao loš program, to su legalne aplikacije koje ne sadrže virusna zlonamerna softvera i pomažu da ljudi pronađu izgubljene lozinke.

Zapamtite da je neophpodno održavati lozinke sigurnim i promenjivati ih redovno. Ponekad je najbolje uputiti se ka servisu koji će vam dati specifične informacije o lozinkama.

Kako da vidim lozinku za Wi-Fi na koji sam povezan na Mac-u

Kada se prvi put povežete na Wi-Fi mrežu na vašem Mac-u, obično će se automatski upamtiti lozinka i sačuvati u sistemu za naredne povezivanja. Međutim, ako trebate da vidite lozinku za trenutnu mrežu na kojoj ste povezani, postoje nekoliko načina na koje to možete učiniti.

Prvi način uključuje proveru konfiguracionih podešavanja Wi-Fi mreže. Otvorite Network Preferences (Mrežne postavke) iz System Preferences (Postavke sistema) i odaberite mrežu na kojoj ste povezani. Klikom na Advanced (Napredne opcije) možete pronaći “Password” (Lozinku) i označiti okvir da biste videli lozinku. Međutim, ovo nije uvek najlakši način, jer se lozinke na ovaj način prikazuju u obliku zvezdica.

Drugi način za otkrivanje lozinke za Wi-Fi mrežu je putem Keychain Access (Pristup ključnom pristupu). Otvorite Keychain Access iz Applications (Aplikacije) > Utilities (Usluge), zatim odaberite “System” (Sistem) iz kategorija ključeva i pronađite “Wi-Fi password” (Lozinka Wi-Fi mreže) za mrežu na kojoj ste povezani. Klikom dva puta na taj ključ, moći ćete videti lozinku prikazanu u obliku teksta.

Napomena: Da biste videli lozinku na ovaj način, morate biti prijavljeni kao administrator na vašem Mac-u.

U zaključku, kako biste videli lozinku za Wi-Fi mrežu na kojoj ste trenutno povezani na Mac-u, možete koristiti jedan od gore navedenih načina. Potreban vam je admin nalog na vašem Mac-u, ali kada jednom saznate lozinku, moći ćete je koristiti za sve buduće povezivanja.

Kako da vidim lozinku za Vi-Fi na koji sam povezan na Android-u i iPhone-u

Kada se povežete na Wi-Fi mrežu na svom Android ili iPhone uređaju, često može biti teško zapamtiti lozinku koju ste koristili. Međutim, postoji jednostavan način da vidite lozinku za Wi-Fi mrežu na kojoj ste trenutno povezani.

Na Android-u, pođite u podešavanja svog uređaja i izaberite opciju “Wi-Fi”. Odaberite mrežu na koju ste povezani i trenutno koristite. Kliknite na nju i odaberite opciju “Podrska mreži”. Tamo ćete videti prikazane informacije o mrežama, uključujući i lozinku.

Na iPhone-u takođe kliknite na “Podešavanja” i pronađite opciju “Wi-Fi”. Kliknite na “info” dugme (i) pored mreže koju trenutno koristite. Tamo ćete videti prikazane informacije o mreži, uključujući lozinku.

Ipak, imajte na umu da su lozinke za Wi-Fi mreže obično namenjene da budu privatne i ne bi trebalo da ih delite sa drugima.

U ovom članku objasnićemo vam kako vratiti lozinku za Google.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu