Šta je backup

Backup predstavlja proces čuvanja sigurnosne kopije podataka u slučaju gubitka, krađe ili oštećenja originalnih podataka. Čuvanje backupa je važan deo poslovanja i života, jer omogućava obnovu podataka i sprečava ozbiljne posledice gubitka bitnih informacija. Postoje razne vrste backupa koji se mogu primeniti, kao što su lokalni backup, online backup i backup na eksterni uređaj. U ovom članku ćemo objasniti osnove backupa, kako napraviti sigurnosnu kopiju svojih podataka i zašto je važno redovno praviti backup.

Vrste backup-a

Backup je proces pravljenja sigurnosnih kopija podataka koje se čuvaju u slučaju gubitka ili oštećenja originalnih podataka. Postoje različite vrste backup-a koje se koriste u zavisnosti od specifičnih potreba i ciljeva korisnika.

Jedna od najjednostavnijih i najčešćih vrsta backup-a je puni backup, koji se sastoji od pravljenja sigurnosne kopije celog sistema ili određenih fajlova. Ova vrsta backup-a se često koristi kao početna tačka za sve ostale vrste backup-a.

Druga vrsta backup-a je inkrementalni backup, koji pravi kopiju samo novih ili izmenjenih fajlova koji su se pojavili od poslednjeg backup-a. Ova vrsta backup-a troši manje vremena i prostora nego puni backup.

Diferencijalni backup pravi kopiju svih fajlova koji su se pojavili od poslednjeg punog backup-a ne uključujući izmene, dok se kopije iz inkrementalnih backup-a dodaju originalnom punom backup-u.

Još jedna vrsta backup-a koja se koristi je takozvani continuous data protection (CDP). Ovaj backup pravi kopiju podataka u realnom vremenu dok se menjaju, što omogućava brzo i potpuno oporavak podataka u slučaju havarije sistema.

Za maksimalnu zaštitu podataka, preporučuje se upotreba kombinacije različitih vrsta backup-a.

Šta je backup iPhone i Android telefona

Backup je proces kreiranja kopije važnih informacija sa mobilnog telefona radi sprečavanja gubitka podataka u slučaju oštećenja telefona ili gubitka istog. Backup telefona podrazumeva kopiranje kontakata, poruka, fotografija, video snimaka, muzike, dokumenata i drugih podataka.

Backup iPhone i Android telefona se obično vrši na sledeće načine. Za iPhone, korisnici mogu da koriste iCloud, Apple-ov servis u oblaku, ili da povežu iPhone sa računarom i koriste iTunes za kreiranje backup-a. Kada se iPhone poveže sa iCloud-om, backup se kreira automatski, dok za kreiranje backup-a putem iTunesa korisnici moraju sami da pokrenu proces.

Za Android telefone, backup se najčešće vrši korišćenjem Google-ovog servisa u oblaku, Google Drive-a. Na taj način se mogu sačuvati kontakte, poruke, fotografije, video snimci i dokumenti. Korisnici takođe mogu preko računara da spoje Android telefon i da koriste program kao što je Android Manager za backup.

Važno je napomenuti da se backup telefona ne vrši samo u slučaju oštećenja telefona, već i kada se prelazi na novi telefon. Kreiranje backup-a može biti dugotrajan proces, ali je od izuzetnog značaja za zaštitu važnih podataka.

Šta je iCloud backup

iCloud backup je usluga koja omogućava korisnicima da bezbedno sačuvaju sve svoje podatke na Apple-ovim serverima. Ova usluga čini sigurnosno kopiranje svih važnih podataka, uključujući fotografije, kontakta, beleške, kalendar događaje, i druge fajlove. Kada korisnik povrati svoj iCloud backup, na njegovom uređaju će biti prebačeni svi podaci koji su sačuvani u ovom backup-u.

Ova usluga je vrlo korisna kada korisnici treba da zamene svoj stari telefon novim ili u slučaju da im se uređaj pokvari. U tom slučaju, korisnici mogu da vrate sve svoje podatke na novi telefon aktivirajući uslugu iCloud backup. Takođe, ovu uslugu mogu koristiti i oni koji redovno čiste svoje uređaje od nepotrebnih podataka kako bi oslobodili prostor na svom uređaju.

Izuzetno je važno napomenuti da se podaci koji se čuvaju u iCloud-u enkriptuju i samo korisnik ima pristup tim informacijama. Ovo znači da su korisnički podaci potpuno bezbedni i zaštićeni od prevara i krađa.

U ovom članku možete saznati šta je Samsung Smart Switch i kako radi.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu