Kako napraviti padajući meni u Excelu

Padajući meni u Excelu može biti koristan alat za organizovanje podataka i omogućavanje korisnicima da izaberu iz pripremljenog skupa opcija. Bez obzira da li je u pitanju izbor hrane, unosa podataka ili izbora datuma, padajući meni može ubrzati proces donošenja odluka i smanjiti mogućnost grešaka. U ovom članku, naučićete kako da napravite padajući meni u Excelu korišćenjem VBA koda ili alata za validaciju podataka.

Kako napraviti padajuće menije u Excel-u

Padajući meniji u Excel-u su korisni alati za olakšavanje navigacije i smanjivanje vremena potrebnog za pronalaženje i unos podataka. Ovaj vodič će vam pokazati kako da kreirate jednostavne padajuće menije u vašem Excel dokumentu.

1. Otvorite Excel dokument i odaberite ćeliju u koju želite da postavite svoj padajući meni.

2. Idite na karticu “Podaci” i odaberite “Validacija podataka” iz padajućeg menija.

3. Izaberite “Popis” u “Dopuštanje” opciji i unesite sve opcije koje želite da se nalaze u vašem padajućem meniju, razdvojene zapetama.

4. Označite “Ignorisati prazna polja” kako bi se izbegli problemi sa unosom podataka.

5. Kliknite na “U redu” kako biste sačuvali svoje podešavanje.

6. Sada, kada kliknete na ćeliju u koju ste postavili padajući meni, pojaviće se strelica koja će vam omogućiti da odaberete neku od unapred definisanih opcija.

Vaš padajući meni je sada aktivan i možete ga koristiti za unos podataka i navigaciju kroz vaš Excel dokument. Ponovite gore opisane korake za svaku ćeliju u koju želite da postavite padajući meni.

Kako napraviti dinamički padajući meni u Excelu

Dinamički padajući meni u Excelu predstavlja korisnu funkcionalnost koja omogućava korisnicima da lako izaberu vrednosti iz skupa podataka pri kreiranju tabela i grafikona. U ovom tekstu ćemo opisati korake za kreiranje dinamičkog padajućeg menija u Excelu.

Prvo, potrebno je da kreirate listu vrednosti koje će biti prikazane u padajućem meniju. Preporučljivo je da se ove vrednosti nalaze u zasebnom listu, kako bi se izbeglo mešanje sa podacima koji se koriste za analizu.

Zatim, izaberite polje ili ćeliju u koju želite da stavite padajući meni. U Ribbon traci u Excelu izaberite “Data validation” opciju iz “Data” taba. U “Data validation” prozoru, odaberite “List” iz “Allow” padajućeg menija.

U “Source” polju, unesite referencu na listu vrednosti koju ste kreirali u prvom koraku. Na primer, ako se lista sa vrednostima nalazi u “Sheet2!A1:A10”, referenca bi izgledala ovako: “Sheet2!A1:A10”.

Nakon toga, kliknite na “OK” dugme za potvrdu podešavanja i padajući meni će sada biti vidljiv u željenom polju ili ćeliji. Kada korisnik klikne na padajući meni, prikazaće se lista vrednosti koje ste kreirali na osnovu koje korisnik može lako da izabere željenu vrednost.

Kreiranje dinamičkog padajućeg menija u Excelu je jednostavno i korisno sredstvo za rad sa podacima. Koristeći ovu funkcionalnost, možete olakšati rad sa podacima koji su deo vaših tabela i grafikona u Excelu.

Kako napraviti listu u Excel-u

Kreiranje liste u programu Excel olakšava organizovanje podataka. Postavljanje podataka u jedan red i kolonu omogućava nam slobodno sortiranje i filtriranje podataka prema određenim kriterijumima.

Da biste napravili listu, potrebno je prvo da otvorite novi Excel dokument. Nakon toga, u prvoj ćeliji unesite naziv kolone i pritisnite tipku “Tab”. Nastavite unositi nazive kolona za ostale ćelije sve do željene količine kolona. Zatim dodajte redove sa podacima.

Kada dodate sve željene podatke, možete ih sortirati po određenoj koloni po želji. Osim sortiranja, takođe možete izvršiti filtriranje podataka, odnosno prikaz samo onih podataka koji odgovaraju vašim kriterijumima.

Da bi se kreirala lista u programu Excel, neophodno je poznavanje osnova programa, kao i osnovne operacije upravljanja listama. Međutim, jednom kada savladate ovu osnovu, korišćenje Excel-a postaje mnogo lakša i efikasnija.

Ovde ćemo vam pokazati kako napraviti web stranicu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu