Najbolji besplatni antivirusi za računar

Najbolji besplatni antivirusi za računar

Kada je u pitanju zaštita podataka na računaru, antivirusni programi su neizostavni. Čak i kada nismo u mogućnosti da investiramo finansijska sredstva u kupovinu antivirusnog softvera, postoji niz besplatnih opcija koje mogu ponuditi solidan nivo bezbednosti. U ovom članku ćemo razmotriti neke od najboljih besplatnih antivirusa koji su dostupni na tržištu, njihove ključne karakteristike i prednosti, kako biste mogli doneti informisanu odluku o tome koji antivirus će najbolje služiti vašim potrebama.

Uporedjivanje najboljih besplatnih antivirusa za računar

Kada biramo besplatan antivirus, važno je uzeti u obzir nekoliko faktora: nivo zaštite koji pružaju, jednostavnost korišćenja, uticaj na performanse sistema i dodatne funkcionalnosti. Razmotrimo neke od popularnih besplatnih antivirusnih rešenja koji su na visokom glasu kada je reč o zaštiti računara od malvera, virusa i drugih pretnji.

Windows Defender – besplatni antivirus za Windows

Windows Defender, sada poznat kao Microsoft Defender Antivirus, je integrisan u sve novije verzije Windows operativnog sistema i pruža osnovnu zaštitu od virusa i drugih malicioznih softvera. Zahvaljujući svom neprekidnom razvoju, Defender je postao respektabilan antivirusni program, koji mnogi korisnici smatraju dovoljnim za osnovne sigurnosne potrebe. Njegova najveća prednost je ta što je u potpunosti besplatan i ne zahteva instalaciju trećih strana, te se automatski ažurira putem Windows Update servisa.

Avast Free – ponuda zaštite za Windows i macOS

Avast Free Antivirus je jedan od najpoznatijih besplatnih antivirusnih programa na tržištu, dostupan za korisnike Windows i macOS operativnih sistema. Nudi široku paletu funkcija za zaštitu od virusa, špijunskog softvera i drugih vrsta malvera, a takođe uključuje i dodatne funkcije poput zaštite mreže i pitača lozinki. Avast se redovno ažurira, što ga čini pouzdanim izborom kada je riječ o detekciji i neutralizaciji najnovijih pretnji. Međutim, neke naprednije funkcije su zaključane u plaćenoj verziji.

AVG Free – besplatan antivirusni program za Windows i macOS

AVG Free Antivirus je još jedan omiljen među korisnicima koji traže besplatnu, a efikasnu zaštitu. Kompatibilan je sa operativnim sistemima Windows i macOS i nudi solidan skup sigurnosnih funkcija. Osim osnovne zaštite protiv malvera, AVG takođe pruža zaštitu od špijunskog softvera i ransomware-a. S obzirom na to da je AVG deo iste kompanije kao i Avast, korisnici mogu očekivati sličan nivo kvaliteta i ažuriranja.

Avira Free – besplatni antivirus za Windows i macOS

Avira Free antivirus se izdvaja svojom “cloud” baziranom tehnologijom, što omogućava bržu i lakšu detekciju novih pretnji u stvarnom vremenu. Dostupan je kako za Windows, tako i za macOS korisnike, i pruža osnovnu zaštitu, ali takođe nudi i izbor dodatnih besplatnih alata poput VPN-a (sa ograničenim mesečnim podacima) i menadžera lozinki.

Bitdefender Free – jednostavan antivirus za osnovnu zaštitu

Bitdefender Antivirus Free Edition je poznat po svom minimalističkom dizajnu koji ne opterećuje sistem i omogućava korisnicima da se fokusiraju na važne stvari. Iako možda ne nudi toliko funkcija kao neki drugi antivirusni programi sa ove liste, Bitdefender Free pruža robustnu zaštitu protiv malvera i jednostavan je za korištenje, što ga čini odličnim izborom za one koji žele antivirus “bez frke”.

Bez obzira na to da li se odlučite za Windows Defender koji dolazi integrisan u vaš operativni sistem, ili preferirate dodatne funkcionalnosti koje nudi softver poput Avasta, AVG-a, Avire, ili Bitdefendera, važno je imati neku vrstu antivirusne zaštite. Svi antivirusni programi sa ove liste pružaju osnovnu zaštitu koja može biti dovoljna za prosečnog korisnika. U krajnjoj liniji, važno je redovno ažurirati antivirusni softver i biti oprezan prilikom preuzimanja i instaliranja nepoznatih aplikacija kako bi vaš računar ostao siguran od malvera i drugih online pretnji. Odabir pravog besplatnog antivirusa za vas će u velikoj meri zavisiti od vaših specifičnih potreba, navika u pretraživanju interneta i nivoa komfora sa tehnologijom.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu