Kako napraviti snimak ekrana

Kako napraviti snimak ekrana

Svi smo se našli u situaciji kada je potrebno brzo sačuvati informaciju koja je prisutna na našem ekranu. Bilo da želimo da zabeležimo rezultate online pretrage, sačuvamo odlučujući trenutak u video igri, ili dokumentujemo sadržaj razgovora, snimak ekrana (screenshot) je jednostavan i efikasan način da to učinimo. U ovom članku, podelićemo sa vama praktične korake kako da napravite snimak ekrana na različitim uređajima, kao i savete za korišćenje različitih metoda i alata.

Kako napraviti snimak ekrana na PC-u

Postoji nekoliko jednostavnih metoda na PC-u za brzo pravljenje snimka ekrana. Najpoznatija opcija je korišćenje tastera “Print Screen” (PrtScn). Taj taster omogućava korisniku da uhvati ceo ekran ili određeni prozor koji je trenutno aktivan. Da napravite snimak celog ekrana, jednostavno pritisnite taster “PrtScn”. Ekran će bljesnuti kao znak da je snimak napravljen, a slika ekrana se kopira u clipboard. Potom možete otvoriti program poput Painta ili Microsoft Worda, nalepite (paste) sliku i sačuvate je. Ako želite da napravite snimak samo jednog prozora, pritisnite “Alt” i “PrtScn” istovremeno.

Kako napraviti snimak ekrana na Mac-u

Korisnici Mac računara takođe imaju nekoliko metoda na raspolaganju. Da biste napravili snimak celog ekrana, pritisnite “Command” + “Shift” + “3”. Ako želite snimiti deo ekrana, koristite kombinaciju “Command” + “Shift” + “4”, koja će pretvoriti pokazivač u krstić koji možete povlačiti kako biste izabrali deo ekrana koji želite da sačuvate. Treća opcija je “Command” + “Shift” + “5” koja otvara alat za snimanje ekrana sa više opcija, uključujući snimanje celog ekrana, određenog prozora ili delimičnog snimka ekrana. Svi snimci ekrana automatski se sačuvavaju na radnoj površini.

Printscreen metoda za snimanje ekrana

Printscreen metoda je standardna i dolazi uz skoro sve operativne sisteme. Osim već opisanog načina na PC-u, na Windows 10 i Windows 11 operativnim sistemima postoji i alatka “Snip & Sketch” koja omogućava naprednije opcije snimanja ekrana. Možete birati između snimka celog ekrana, prozora, ili slobodnog oblika. Alatku možete pokrenuti putem prečice “Windows” + “Shift” + “S”. Slike koje napravite ovom metodom se mogu odmah uređivati, anotirati i deliti.

Korišćenje QuickTime Player-a za snimanje ekrana

Na Mac računarima, QuickTime Player nudi mogućnost snimanja ekrana koji je posebno koristan kada trebate ne samo statičnu sliku već i video snimak. Da biste napravili snimak ekrana koristeći QuickTime Player, otvorite aplikaciju, izabrati “File” > “New Screen Recording”. Biće vam postavljena pitanja o mikrofonu i drugim opcijama snimanja. Kada započnete snimanje, možete snimati ceo ekran ili samo deo koji odaberete. Ovo je odlično rešenje za kreiranje tutorijala ili demonstracija.

Kako napraviti snimak ekrana na Android-u

Na Android uređajima, snimanje ekrana takođe je veoma pristupačno. Da biste napravili snimak ekrana, potrebno je držati pritisnut taster za smanjivanje jačine zvuka i taster za napajanje istovremeno, na nekoliko sekundi. Na nekim uređajima, možete da izvedete i pokret prstima po ekranu ili da koristite posebnu alatku koja dolazi sa proizvođačevom softverskom opremom. Snimci ekrana se obično automatski čuvaju u galeriji u posebnom albumu.

Kako napraviti snimak ekrana na iPhone-u i iPad-u

Na iPhone ili iPad uređajima, snimanje ekrana je slično onome na Androidima. Ako imate uređaj sa Face ID, brzo pritisnite i otpustite taster za povećavanje jačine zvuka i bočni taster istovremeno. Na uređajima sa Home tasterom, pritisnite bočni taster (ili taster za spavanje/buđenje) i Home taster u isto vreme. Nakon toga, možete odmah urediti svoj snimak ekrana ili ga sačuvati u fotos aplikaciji.

U današnje vreme, mogućnost snimanja ekrana je ne samo pogodna već često i neophodna. Bilo da želite podeliti nešto sa prijateljima

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu