Resetovanje Android uređaja

Resetovanje Android uređaja

Resetovanje Android uređaja može biti korisno u mnogim situacijama, bilo da je uređaj usporen, prepun nepotrebnih aplikacija, ili prosto želite da ga prodate i želite da uklonite sve svoje lične podatke. Postupak resetovanja vraća uređaj na fabrička podešavanja, čime se brše svi podaci i aplikacije koje su instalirane nakon kupovine. U ovom članku ćemo obraditi sve što treba da znate kako biste bezbedno i uspešno resetovali vaš Android uređaj, uzimajući u obzir različite situacije koje možete naići.

Pripremne operacije za resetovanje Android uređaja

Pre nego što započnete sam proces resetovanja, bitno je pripremiti vaš uređaj. Prvo i osnovno, napravite sigurnosnu kopiju svih važnih podataka. Ovo uključuje kontakte, poruke, fotografije, videe i dokumente koje ne želite da izgubite. Android nudi nekoliko opcija za pravljenje bekapova, uključujući Google nalog, na koji možete sinhronizovati većinu vaših podataka. Takođe, pobrinite se da je baterija uređaja dovoljno napunjena ili da je uređaj priključen na punjač kako bi se izbeglo isključivanje tokom procesa resetovanja.

Kako resetovati Android uređaj bez gubitka podataka

Ukoliko želite da resetujete uređaj a da pritom ne izgubite podatke, možete koristiti opciju “resetovanje podešavanja”, koja ne briše podatke kao što su aplikacije, fotografije ili videi, već samo vraća podešavanja na fabrička. Da biste to uradili, idite u postavke uređaja, pronađite sekciju “Sistem”, zatim izaberite “Opcije resetovanja” i na kraju “Resetovanje podešavanja”. Navedeni koraci se mogu donekle razlikovati zavisno od proizvođača uređaja i verzije Android sistema.

Brzo i efikasno resetovanje blokiranog Android uređaja

Ako se vaš uređaj blokirao i ne možete da pristupite postavkama, još uvek postoji način da ga resetujete. Ovo je najčešće poznato kao “hard reset” ili resetovanje preko recovery moda. Isključite uređaj, zatim ga uključite držeći kombinaciju tastera za napajanje i povećanje smanjenje jačine zvuka. Ovo će vas dovesti do “recovery moda”, gde koristeći taster za jačinu zvuka kao navigaciju, možete odabrati “wipe data/factory reset”. Potom sledite uputstva na ekranu da potvrdite ovaj izbor. Imajte na umu da ovaj metod briše sve podatke sa uređaja.

Resetovanje Android uređaja koji je isključen na pomoćni način

Resetovanje isključenog Android uređaja može biti malo kompleksnije jer ne možete da koristite standardne opcije unutar sistema. Međutim, proces je sličan kao i kod “hard reset-a”. Morate da koristite kombinaciju tastera za ulazak u “recovery mod” i pratite slične korake za brisanje podataka uređaja. Važno je da znate tačnu kombinaciju tastera za vaš uređaj, koja se može naći u uputstvu za upotrebu ili na internetu.

Bez muke resetovanje Android uređaja bez PIN koda

Ukoliko ste zaboravili PIN kod ili šablon za otključavanje ekrana i ne možete da pristupite uređaju, resetovanje je jedan od načina da ponovo pristupite uređaju. U takvim slučajevima takođe se preporučuje “hard reset”. Međutim, ako na uređaju postoji Google nalog, možete pokušati da resetujete šifru koristeći “Find My Device” uslugu od Google-a. Ako i to ne uspe, “recovery mod” i “hard reset” su opcije koje ostaju na raspolaganju.

Resetovanje Android uređaja je koristan alat kada želite da osvežite sistem ili ga prodate. Međutim, važno je napomenuti da resetovanje uređaja podrazumeva potpuno brisanje svih podataka, pa je preporučljivo napraviti rezervnu kopiju pre nego što započnete proces. Bez obzira da li je uređaj zaključan, isključen ili samo želite da resetujete podešavanja bez gubitka podataka, postoji metoda koja će zadovoljiti vaše potrebe. Pratite korake opisane u ovom članku pažljivo da bi proces resetovanja bio brz, efikasan i bez dodatnih komplikacija.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu