Kako kreirati PDF

Kako kreirati PDF

Portable Document Format ili skraćeno PDF je format koji se široko koristi u poslovnom i privatnom okruženju zbog svoje sposobnosti da zadrži isti izgled dokumenta na različitim platformama i uređajima. Kreiranje PDF dokumenata može izgledati kao tehnički izazovan zadatak, ali uz prave alate i malo uputstva, svako može lako prebaciti svoje dokumente u ovaj format. U ovom članku upoznaćemo vas sa različitim metodama i programima koje možete koristiti kako biste kreirali PDF dokumente na različitim operativnim sistemima.

Kako kreirati PDF dokumente

Kreiranje PDF dokumenata može se obaviti na više načina, uključujući upotrebu specijalizovanih programa za pretvaranje dokumenata, direktno iz opcija za štampanje unutar aplikacija ili korišćenjem online konvertora. Osnovni princip je da bilo koji dokument koji možete štampati takođe možete i sačuvati u PDF formatu. Prvi korak u ovom procesu je da imate dokument koji želite konvertovati, bilo da je to Word dokument, Excel tabela ili neki drugi format. Nakon toga, zavisno od toga koji operativni sistem ili uređaj koristite, proces kreiranja PDF-a može se razlikovati.

PDF štampači za Windows, macOS, Android i iOS

Za kreiranje PDF dokumenata na različitim operativnim sistemima postoje različiti alati i metode. Na Windows platformi, možete koristiti “Print to PDF” opciju koja je standardno integrisana u sistem. Na macOS, ova opcija je takođe dostupna pod nazivom “Save as PDF” unutar dialoga za štampanje dokumenta. Na Android i iOS uređajima, postoji više aplikacija koje nude mogućnost konverzije dokumenata u PDF, npr. Adobe Acrobat Reader, Google Drive ili različite Office aplikacije.

DoPDF – besplatan PDF štampač za Windows

DoPDF je besplatni program koji deluje kao virtuelni štampač u Windows operativnom sistemu. Kada instalirate DoPDF, moći ćete da birate ovaj “štampač” kada želite da konvertujete svoj dokument u PDF format. Sve što trebate da uradite je da otvorite dokument, izaberete opciju za štampanje i kao štampač odaberete DoPDF. Nakon toga, dokument će se sačuvati u PDF formatu na lokaciji koju odaberete.

LibreOffice – program za kreiranje PDF dokumenata

LibreOffice je besplatan i otvoren skup kancelarijskih aplikacija koji uključuje procesor teksta, tabelarni kalkulator, program za prezentacije i druge alate. Jedna od ugrađenih karakteristika LibreOffice-a je i mogućnost izvoza dokumenata u PDF format. Bez obzira da li kreirate tekstualni dokument, tabelu ili prezentaciju, jednostavno možete izabrati opciju “Izvezi u PDF” iz menija i sačuvati svoj rad u universanom PDF formatu.

Wondershare PDFelement- alat za kreiranje i uređivanje PDF-a

Wondershare PDFelement je moćan alat koji ne samo da omogućava kreiranje PDF dokumenata, već nudi i širok spektar funkcija za uređivanje PDFa. Pomoću PDFelementa možete jednostavno pretvoriti Word, Excel, PowerPoint i druge tipove dokumenata u PDF, ali i manipulisati postojećim PDF dokumentima dodavanjem teksta, slika, vodenih žigova i drugih elemenata. Takođe, alat nudi mogućnost konverzije PDF dokumenata natrag u druge formate, što ga čini veoma praktičnim alatom za rad sa PDF formatom.

Pretvaranje dokumenata u PDF format ne mora biti komplikovano, a s pravim alatima može biti veoma jednostavno i brzo. Bilo da koristite Windows, macOS, Android ili iOS, širok spektar aplikacija i funkcija nudi vam mogućnosti da vrlo lako kreirate PDF dokumente. Od besplatnih opcija poput DoPDF-a i LibreOffice-a do naprednih rešenja poput Wondershare PDFelement-a, izbor je bogat i prilagodljiv potrebama korisnika. Ulaganje malo vremena u učenje kako kreirati PDF dokumente može značajno unaprediti vašu produktivnost i profesionalnost u digitalnom svetu.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu