Kako napraviti fotografije sa crnom pozadinom

Kako napraviti fotografije sa crnom pozadinom

Fotografije sa crnom pozadinom imaju poseban šarm i mogu da istaknu subjekt na slikama dajući im dramatičan i profesinalan izgled. Bez obzira da li ste profesionalni fotograf ili entuzijasta, savladavanje tehnika crne pozadine može da poboljša vašu fotografiju i predstavlja vaše subjekte na jedinstven način. U ovom članku biće razmotrene različite metode stvaranja fotografija sa crnom pozadinom, uključujući korišćenje pozadine, blica, softverske manipulacije, kao i tehnike snimanja na mobilnim uređajima kao što je iPhone.

Kreiranje fotografija sa crnom pozadinom uz pomoć pozadine

Prvi i osnovni korak za stvaranje fotografija sa crnom pozadinom jeste korišćenje crne pozadine. To može biti crna tkanina, papir ili bilo koja druga mat površina koja apsorbuje svetlost. Postavite crnu pozadinu iza subjekta i osigurajte da na njoj nema nabora ili prašine koji bi mogli da odsjaje svetlost. Osim toga, važno je da se subjekt nalazi dovoljno daleko od pozadine tako da nema senke koje bi pokvarile efekat crne pozadine. Korištenje dugog zum objektiva takođe može pomoći u izolaciji subjekta od pozadine.

Korišćenje blica za dobijanje fotografija sa crnom pozadinom

Za postizanje crne pozadine može biti veoma korisno pravilno korišćenje blica. Ključno je kontrolisati količinu svetlosti koja osvetljava subjekt, ali ne i pozadinu. To se može postići postavljanjem blica tako da bude usmeren isključivo na subjekt, dok se pozadina ostavi u mraku. Ako koristite vanjski blic, možete isprobati tehniku poznatu kao ‘snoot’, koja usmerava svetlo blica samo na određeni deo. Ekspozicija bi trebalo da bude podešena tako da se ambijentalno svetlo ne registruje na senzoru kamere, ostavljajući pozadinu crnom.

Manipulacija fotografija sa crnom pozadinom uz pomoć Photoshop-a

Ukoliko niste u mogućnosti da postignete crnu pozadinu prilikom snimanja, Photoshop i sličan softver vam mogu pomoći. Osnovna tehnika uključuje selekciju subjekta i njegovo odvajanje od pozadine. Zatim se pozadina može činiti tamnijom pomoću ‘Levels’ ili ‘Curves’ alata, a eventualne nedostatke možete popraviti koristeći ‘Brush’ alat. Osim toga, ‘Layer Mask’ može biti veoma koristan za precizno finiširanje ivica oko subjekta. Važno je da obrada bude suptilna kako bi krajnji rezultat izgledao prirodno.

Izrada fotografija sa crnom pozadinom pomoću iPhone-a

Iako možda ne možete postići isti nivo kontrole kao sa profesionalnom kamerom i opremom, moderni pametni telefoni kao što je iPhone imaju opcije koje mogu pomoći u stvaranju fotografija sa crnom pozadinom. Pored standardnog softverskog editora, postoje aplikacije koje nude napredne funkcije poput kontrole ekspozicije i blica. Koristeći ‘Portrait’ mod (na uređajima koji ga imaju), moguće je dobiti efekat zamućenja pozadine, koji može biti dodatno zamračen u postprodukciji. Takođe, možete eksperimentisati sa postavkama ISO i brzine zatvarača kako biste smanjili količinu svetlosti koja dospeva do pozadine.

Trikovi za savršene fotografije sa crnom pozadinom

Za kreiranje savršenih fotografija sa crnom pozadinom, bitno je pažljivo planiranje i priprema. Jedan od trikova je postavljanje subjekta unutar tamne prostorije i korišćenje ‘spot’ merskog moda kamere za merenje svetlosti samo na subjektu. Takođe, koristite ručne postavke kamere da biste osigurali da pozadina bude dovoljno tamna a subjekt pravilno osvetljen. Pravilno postavljeni reflektori mogu takođe pomoći u dodavanju kontura i dubine subjektu, a polarni filteri vam mogu pomoći da kontrolisete odbljeske. Na kraju, vežbajte različite postavke i tehniku za bolje razumevanje efekata koje možete postići.

Stvaranje fotografija sa crnom pozadinom nije samo tehnički proces već i umetnost. Izborom prave pozadine, korišćenjem blica na odgovarajući način, manipulacijom fotografija u softveru kao što je Photoshop, ili čak korišćenjem pametnih trikova na iPhone-u, moguće je postići dramatične i profesionalno izgledajuće fotografije. Bitno je eksperimentisati sa različitim tehnikama

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu