Kako aktivirati Alexa-u

Kako aktivirati Alexa-u

Unazad nekoliko godina, Alexa, digitalna asistentica kompanije Amazon, postala je integralni deo mnogih domaćinstava širom sveta. Omogućava korisnicima da sa lakoćom kontrolišu pametne uređaje, slušaju muziku, dobijaju informacije i mnogo više. Međutim, kako bi se u potpunosti iskoristili svi njeni potencijali, neophodno je znati kako je aktivirati i prilagoditi ličnim potrebama. U ovom članku ćemo detaljno objasniti kako aktivirati Alexu na različitim uređajima i sa raznim funkcijama, kako biste maksimalno iskoristili sve što ona nudi.

Kako aktivirati Alexu na Amazonu

Aktiviranje Alexe na Amazon Echo uređajima je prvi korak koji treba preduzeti nakon nabavke uređaja. Proces uključuje nekoliko jednostavnih koraka. Najpre, potrebno je preuzeti i instalirati Alexa aplikaciju na vaš pametni telefon ili tablet sa Google Play Store ili Apple App Store. Nakon instalacije, otvorite aplikaciju i prijavite se sa vašim Amazon nalogom. Držite Echo uređaj blizu telefona/tabl­eta dok aplicirajte odgovarajuće postavke, poput povezivanja na Wi-Fi mrežu. Kada se sve postavi, možete započeti sa korišćenjem Alexe postavljanjem pitanja ili izdavanjem komandi.

Kako aktivirati vještine Alexe

Alexa nudi brojne “vještine” (skills), odnosno aplikacije koje proširuju njen funkcionalitet. Da biste aktivirali željene vještine, otvorite Alexa aplikaciju i izaberite opciju “Skills & Games” iz menija. Pretražite dostupne vještine po kategorijama ili koristite pretragu da biste našli specifičnu vještinu koja vas zanima. Kada pronađete vještinu, kliknite na “Enable to Use” i sledite instrukcije za aktivaciju. Neki pružaoci vještina zahtevaju dodatnu registraciju ili povezivanje sa postojećim nalogom.

Kako aktivirati Bluetooth na Alexi

Povezivanje Bluetooth uređaja, kao što su slušalice ili zvučnici, sa Alexom je prilično jednostavno. Učinite to tako što ćete reći “Alexa, pair” ili “Alexa, Bluetooth on”. Alexa će tada preći u mod za uparivanje. Otvorite podešavanja Bluetootha na vašem uređaju i potražite Echo uređaj na listi dostupnih uređaja. Kliknite na njega da biste povezali uređaj. U budućnosti, kada želite da povežete isti uređaj, samo recite “Alexa, connect to [ime uređaja]”.

Kako aktivirati scenarije na Amazon Alexi

Scenariji (Routines) su funkcija Alexe koja korisnicima omogućava da kreiraju prilagođene akcije koje se izvode na osnovu specifičnih komandi ili u određeno vreme. Da biste kreirali scenarije, otvorite Alexa aplikaciju, idite u “More” meni i izaberite “Routines”. Kliknite na “+ Create Routine” i imenujte vašu rutinu. Zatim izaberite kada će se rutina pokrenuti (“When this happens”) i šta će se dogoditi (“Add action”). Možete konfigurisati da se određene vještine pokrenu, uređaji povezani sa Alexom isključe ili uključe, da Alexa pročita vremensku prognozu i više na osnovu vaše komande ili vremenskog plana.

Kako aktivirati Spotify na Alexi

Za reprodukciju muzike sa Spotify-a na Alexi, prvo morate imati Spotify Premium nalog. Otvorite Alexa aplikaciju i idite na “Settings”, zatim izaberite “Music & Podcasts”. Izaberite “Link New Service” i pronađite Spotify. Sledite uputstva za prijavljivanje na vaš Spotify nalog i autorizaciju Alexa aplikacije. Nakon toga, možete postaviti Spotify kao podrazumevani servis za muziku kroz opciju “Default Services” ili jednostavno reći Alexi da pušta muziku sa Spotify-a specificiranjem komande, kao npr. “Alexa, play [ime pesme] on Spotify”.

Aktiviranje Alexe i njene različite funkcionalnosti može izgledati kao zastrašujući zadatak za početnike, ali sledenjem gore navedenih uputstava postaje jednostavan proces. Od postavljanja vašeg Amazon Echo uređaja, preko aktiviranja vještina i Bluetooth povezivanja, do kreiranja scenarija i uživanja u omiljenoj muzici preko Spotify-a, Alexa nudi širok spektar opcija za personalizaciju vašeg korisničkog iskustva. Jednom kad se upoznate sa osnovama, moći ćete da istražujete i eksperimentišete sa Alexom, kako biste potpuno iskoristili sve njene mogućnosti i učinili svakodnevni život zabavnijim i praktičnijim.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu