Obnova podataka sa spoljnog hard diska

Obnova podataka sa spoljnog hard diska

Kada dođe do gubitka podataka sa spoljnih hard diskova, bilo zbog greške korisnika, virusa, mehaničkog oštećenja ili nekog drugog razloga, obnova tih podataka može postati izuzetno važna. Postoji mnogo alata i metoda koje se mogu iskoristiti u pokušaju da se ti dragoceni podaci povrate. U ovom tekstu, detaljno ćemo razmotriti neke od najpopularnijih programa za obnovu podataka sa spoljnih hard diskova, kao što su PhotoRec, Disk Drill i Recuva. Osim toga, dotaknućemo se i potencijalnih problema prilikom obnove podataka sa oštećenih ili neprepoznatih spoljnih hard diskova i opisati korake koji mogu pomoći u rešavanju tih izazova.

Programi za obnovu podataka sa spoljnog hard diska

Postoji niz softvera namenjenih za obnovu podataka koji mogu biti izuzetno korisni kada se suočavate sa gubitkom podataka. Ovi programi variraju po složenosti, ceni i efikasnosti, a neki od njih su dostupni u besplatnim verzijama koje mogu zadovoljiti osnovne potrebe većine korisnika. Najvažnije je da se pronađe pouzdan i efikasan program koji je kompatibilan sa vašim operativnim sistemom i formatom hard diska.

Kako koristiti PhotoRec za obnovu podataka sa spoljnog hard diska

PhotoRec je moćni besplatni alat za obnovu podataka koji se može upotrebiti za vrste fajlova raznih formata. Ovaj softver je otvorenog koda i podržava veliki broj operativnih sistema. Korišćenje PhotoRec-a zahteva sledeće korake: nakon pokretanja programa, korisnik odabere spoljni hard disk sa koga želi da obnovi podatke, zatim opciono može prilagoditi postavke skeniranja i započeti proces obnove. Važno je napomenuti da je PhotoRec posebno efikasan u obnovi slika i video fajlova, iako može povratiti i mnoge druge vrste podataka.

Obnova podataka sa spoljnog hard diska uz pomoć Disk Drill

Disk Drill je još jedan popularan softver za obnovu podataka koji nudi intuitivan korisnički interfejs i visok nivo efikasnosti. Dostupan je i u besplatnoj verziji koja omogućava obnovu do 500MB podataka. Postupak obnove je veoma jednostavan: korisnik treba da instalira i pokrene Disk Drill, odabere spoljni hard disk, izvrši skeniranje i označi fajlove koje želi da obnovi. Program takođe nudi napredne opcije filtriranja i pregleda, što olakšava pronalaženje konkretnih podataka.

Kako koristiti Recuva za obnovu podataka sa spoljnog hard diska

Recuva je još jedan cenjen alat za obnovu izgubljenih fajlova. Ovaj program je dizajniran da bude jednostavan za korišćenje, čineći obnovu podataka pristupačnom čak i za ne iskusne korisnike. Da bi se podaci obnovili pomoću Recuva-e, korisnik treba prvo da instalira program, zatim da odabere spoljni hard disk za skeniranje, prati upute čarobnjaka za obnovu i odabere fajlove za povrat. Recuva ima sposobnost da obnovi fajlove čak i nakon brisanja iz Recycle Bin-a ili nakon formatiranja hard diska.

Obnavljanje podataka sa oštećenog ili neprepoznatog spoljnog hard diska

Ukoliko spoljni hard disk postane oštećen ili ga računar ne prepoznaje, situacija može postati komplikovanija. U takvim okolnostima, preporučljivo je prestati koristiti disk kako bi se izbeglo dalje oštećenje podataka. Ako je hard disk fizički oštećen, možda će biti potrebno poslati ga specijalizovanom laboratorijumu za obnovu podataka. Ako je disk samo logički oštećen i računar ga ne prepoznaje, korisnici mogu pokušati sa alatima za obnovu diska ili čak sa komandama u Command Prompt-u (CMD) kako bi ponovo učinili disk dostupnim za obnovu podataka.

U zaključku, bez obzira na to koji je uzrok gubitka podataka sa spoljnog hard diska, postoje alati i metode koje mogu pomoći u njihovom povratku. Važno je odabrati pravi softver za obnovu podataka, kao što su PhotoRec, Disk Drill ili Recuva, i postupati pažljivo kod obnove podataka sa oštećenih uređaja. U nekim slučajevima možda će biti potrebno zatražiti profesionalnu pomoć, ali mnoge situacije se mogu rešiti uz odgovarajući pristup i alate.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu