Kako otvoriti PNG datoteke

Kako otvoriti PNG datoteke

PNG (Portable Network Graphics) format datoteka jedan je od najčešće korišćenih formata za skladištenje i prenos digitalnih slika preko interneta. Zbog svoje sposobnosti da čuva prozirnost i visoki kvalitet slike, vrlo je popularen među veb dizajnerima, fotografskim entuzijastima i korisnicima društvenih mreža. U ovom članku detaljno ćemo objasniti kako možete otvoriti PNG datoteke na različitim uređajima, kao što su računari, telefoni i tableti.

Kako otvoriti PNG datoteke na računaru

Otvaranje PNG datoteka na računaru je obično veoma jednostavan proces, zato što većina operativnih sistema uključuje softver koji može da ih prikaže. Bez obzira na to koji operativni sistem koristite, gotovo je sigurno da imate bar jedan program koji može da otvori PNG datoteke.

Slike na Windows-u

Windows operativni sistem dolazi sa ugrađenim aplikacijama koje omogućavaju pregled slika, uključujući i PNG format. Aplikacija “Photos” ili “Slike” je zadužena za pregled slika u novijim verzijama Windows-a, dok je u starijim verzijama to bio “Windows Photo Viewer” ili “Pregledač fotografija”. Otvoriti PNG datoteku je tako lako kao da dva puta kliknete na nju i ona će se automatski otvoriti u zadatom pregledaču slika.

Preview na macOS-u

Na macOS-u, aplikacija “Preview” ili “Pregled” je odgovorna za otvaranje raznih vrsta datoteka, uključujući PNG. Preview takođe omogućava osnovno uređivanje slika, kao što je okretanje, skaliranje i obrezivanje slika. Otvaranje PNG datoteke je jednostavno kao i na Windows-u – samo kliknite na datoteku i ona će se otvoriti u Preview aplikaciji.

Programi za otvaranje PNG datoteka

Ako vam ugrađene aplikacije vašeg operativnog sistema ne pružaju dovoljno mogućnosti ili želite naprednije alate za rad sa PNG datotekama, postoje mnogi drugi programi koje možete koristiti. Programi poput Adobe Photoshop, GIMP, IrfanView, i XnView su popularni izbori koji omogućavaju ne samo pregled, već i obimno uređivanje PNG datoteka.

Kako otvoriti PNG datoteke na telefonu ili tabletu

Danas, smartfoni i tableti dolaze sa ugrađenim aplikacijama koje lako otvaraju PNG datoteke. Bez obzira da li koristite Android ili iOS uređaj, moći ćete da pregledate PNG slike bez potrebe za dodatnim softverom.

Za Android uređaje, “Gallery” ili “Galerija” aplikacija je standardno mesto za pregled slika, uključujući PNG formate. Na iOS uređajima, aplikacija “Photos” ili “Slike” omogućava lako pregledanje i organizovanje slika.

Pored ugrađenih aplikacija, mnogi preferiraju da koriste aplikacije trećih strana koje nude dodatne funkcije poput oblaka za skladištenje slika, boljeg organizovanja albuma ili mogućnosti deljenja slika sa drugima. Aplikacije poput Google Photos, Dropbox ili Adobe Lightroom su popularne opcije koje podržavaju PNG format.

Na kraju, možemo reći da postoji mnogo načina da otvorimo i pregledamo PNG datoteke na raznim uređajima. Sa ugrađenim aplikacijama ili onim trećih strana, korisnici imaju mogućnost da biraju način na koji će interagovati sa svojim slikama. PNG format zadržava svoju popularnost zahvaljujući visokom kvalitetu i fleksibilnosti koju pruža, i sigurno će ostati standard za digitalne slike u godinama koje dolaze.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu