Isključivanje opcije „Ok Google“

Isključivanje opcije „Ok Google“

Virtuelni pomoćnici su postali redovni deo mnogih uređaja, olakšavajući korisnicima pristup informacijama i upravljanje uređajima glasovnim naredbama. Ipak, neki korisnici preferiraju tradicionalne metode upravljanja ili se jednostavno ne osećaju komforno sa stalnim osluškivanjem svog virtuelnog asistenta. Google Assistant je jedan od popularnih virtuelnih pomoćnika, a opcija “Ok Google” omogućava aktivaciju uređaja glasom. Ako ste među korisnicima koji žele da isključe ovu opciju, u ovom članku objasnimo kako to učiniti na raznim uređajima.

Isključivanje opcije „Ok Google“ na Android uređaju

Na Android uređajima, opcija “Ok Google” se može isključiti direktno iz Google aplikacije. Da biste to učinili, otvorite Google aplikaciju i idite u deo za podešavanja. Unutar podešavanja, potražite sekciju “Voice” ili “Glas” i pristupite opciji “Voice Match” ili “Poklapanje glasa”. Ovde možete isključiti opciju “Access with Voice Match” ili “Pristup pomoću poklapanja glasa”, čime će onemogućiti aktivaciju Google Assistant-a glasom.

Djelomično isključivanje opcije „Ok Google“ na uređaju

Ako ne želite potpuno isključiti Google Assistant, ali želite da ograničite njegovu aktivaciju glasom, možete pristupiti djelomičnom isključivanju. To znači da ćete isključiti samo određene funkcije, kao što su personalizovane informacije ili glasovno biranje. Da biste to učinili, posetite podešavanja Google Assistant-a i personalizujte koje funkcije želite da zadržite, a koje da isključite.

Kako potpuno isključiti opciju „Ok Google“ na iOS/iPadOS uređaju

Za korisnike Apple-ovih uređaja, Google Assistant je dostupan preko Google aplikacije. Ipak, za razliku od Android-a, “Ok Google” nije duboko integrisan u sistem i može se lako isključiti. Otvorite Google aplikaciju na vašem iOS ili iPadOS uređaju, idite u podešavanja i pronađite opciju za Google Assistant. Unutar te sekcije, možete isključiti opciju za glasovne naredbe, čime onemogućavate aktivaciju virtuelnog pomoćnika preko opcije “Ok Google”.

Kako isključiti opciju „Ok Google“ na računaru

Na računaru, Google Assistant se najčešće koristi preko Google Chrome pregledača. Ako ne želite da koristite glasovne naredbe, možete isključiti ovu mogućnost u postavkama Chrome-a. Navedite se u podešavanja pregledača, zatim pristupite delu za pretragu i isključite opciju “Enable Ok Google to start a voice search” ili “Omogući Ok Google za pokretanje pretrage glasom”. Tako ćete sprečiti aktivaciju Google Assistant-a putem glasovnih naredaba dok koristite Chrome.

Isključivanje opcije „Ok Google“ na Google Nest uređaju

Google Nest uređaji su dizajnirani da koriste glasovne naredbe kao primarni način interakcije. Međutim, ako iz bilo kog razloga želite da isključite ovu karakteristiku, to se može učiniti direktno na uređaju. Na Google Nest uređaju, potražite fizički prekidač koji omogućava isključivanje mikrofona. Pomeranjem prekidača u “off” poziciju, mikrofon će biti isključen, čime se ometa mogućnost aktivacije pomoću opcije “Ok Google”.

Kao što ste mogli videti, isključivanje opcije “Ok Google” je moguće na svim platformama na kojima se ovaj virtuelni pomoćnik koristi. Bez obzira da li želite da povratite malo privatnosti ili jednostavno preferirate druge načine interakcije sa svojim uređajima, postupci za isključivanje su obično jednostavni i lako izvodljvi. Virtuelni pomoćnici su tu da olakšaju našu svakodnevicu, ali na nama je da izaberemo načine na koje želimo koristiti tehnologiju.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu