Kako preuzeti LibreOffice

Kako preuzeti LibreOffice

LibreOffice je besplatan i otvoren izvor uredskog paketa koji pruža slične funkcionalnosti kao i Microsoft Office, ali bez dodatnih troškova. Pošto je dostupan za razne operativne sisteme, često je prvi izbor za korisnike koji traže slobodu i fleksibilnost u obavljanju svojih svakodnevnih zadataka. U ovom članku objasnićemo detalje o tome kako možete preuzeti i instalirati LibreOffice na različite platforme, uključujući Windows, macOS, Linux i Chromebook.

Besplatni download LibreOffice programa

LibreOffice je potpuno besplatan za preuzimanje, korišćenje i distribuciju. Ovo čini program dostupnim za pojedince, obrazovne ustanove, neprofitne organizacije i preduzeća širom sveta. Osim toga, redovno se ažurira novim funkcionalnostima i sigurnosnim zakrpama. Da biste preuzeli najnoviju verziju LibreOffice-a, potrebno je posetiti zvaničnu web stranicu projekta. Imajte na umu da preuzimanje treba da se vrši sa pouzdane stranice kako biste izbegli mogući malware ili neželjene programe.

Preuzimanje LibreOffice na Windows računaru

Windows korisnici će naći proces preuzimanja i instalacije LibreOffice-a veoma jednostavnim. Prvo, posetite zvanični sajt LibreOffice-a (www.libreoffice.org) i pronađite sekciju za preuzimanje (“Download”). Odaberite verziju programa koja je kompatibilna sa vašim operativnim sistemom. Nakon što se preuzimanje završi, pronađite preuzetu datoteku i pokrenite je kako biste započeli instalaciju. Sledite uputstva na ekranu, koja će vas voditi kroz celokupan proces instalacije.

Kako instalirati LibreOffice na Mac uređaju

Za Mac korisnike proces je gotovo identičan. Pristup zvaničnom sajtu, odaberite Mac verziju iz sekcije za preuzimanje. Preuzimanje .dmg datoteke će se pokrenuti i nakon preuzimanja, otvorite datoteku i sledite uputstva za instalaciju. Veoma je važno da pažljivo pratite korake jer će se time osigurati ispravno dodavanje programa u aplikacije na vašem Mac uređaju.

Kako skinuti LibreOffice na Linuxu

Linux korisnici su tradicionalno jači pristalice slobodnog i otvorenog softvera, tako da je LibreOffice često već uključen u mnogim Linux distribucijama. Međutim, ako želite da instalirate najnoviju verziju, možete je preuzeti direktno sa zvanične stranice. LibreOffice za Linux dolazi u obliku paketa koji su prilagođeni za različite distribucije poput .deb za Debian/Ubuntu i .rpm za Fedora/SUSE. Nakon preuzimanja odgovarajućeg paketa, može se koristiti standardni paket menadžer za instalaciju ili komandna linija.

Instalacija LibreOffice na Chromebooku

Chromebook korisnici takođe mogu uživati u funkcionalnostima koje pruža LibreOffice, iako put do instalacije može biti malo komplikovaniji zbog specifične prirode Chrome OS-a. Kako su Chromebook uređaji bazirani na Linuxu, možete koristiti Linux (Beta) funkciju za instaliranje LibreOffice-a kroz terminal. Potrebno je omogućiti Linux na Chromebook uređaju, preuzeti odgovarajući .deb ili .rpm paket sa zvanične stranice, a zatim izvršiti instalaciju koristeći terminal komande.

Zaključni deo

LibreOffice je sjajan primer kako kvalitetan uredski softver ne mora da dolazi sa visokim cenama ili ograničenjima. Proces preuzimanja i instalacije je prilično jednostavan za sve operativne sisteme. S obzirom da se Projekat stalno razvija zahvaljujući zajednici korisnika i programera, korisnici LibreOffice-a mogu računati na ažurnost i sigurnost paketa. Bilo da ste Windows, Mac, Linux ili Chromebook korisnik, postavite LibreOffice kao svoj izbor i pridružite se milionima zadovoljnih korisnika širom sveta koji već koriste ovaj besplatan i otvoren uredski paket.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu