Kako nadograditi telefon

Kako nadograditi telefon

U današnje vreme, pametni telefoni su postali neizostavan deo naših života. Postali su centralni hub za komunikaciju, zabavu, posao i mnoge druge aspekte svakodnevnog života. Da bi se održale performanse i bezbednost tih uređaja, važno je redovno ih nadograđivati. Nadogradnja operativnog sistema donosi razne poboljšanja, uključujući nove funkcije, poboljšanja performansi te ispravke bezbednosnih propusta. Kroz ovaj članak pogledaćemo kako možete nadograditi svoj Android ili iPhone telefon, koristeći direktne metode na samom uređaju ili putem računara, kao i kako izvesti nadogradnju bez pristupa Wi-Fi mreži.

Kako unaprediti svoj telefon: Android

Unapređivanje Android telefona je često jednostavan i pristupačan proces. Većina Android uređaja automatski će vas obavestiti o dostupnosti nove verzije sistema. Da biste ručno proverili i nadogradili svoj telefon, pratite ove korake:

  1. Otvorite aplikaciju “Settings” (Podešavanja) na vašem uređaju.
  2. Skrolujte do opcije “About Phone” (O telefonu) ili “System Updates” (Ažuriranja sistema).
  3. Ako je dostupna nadogradnja, pojaviće se opcija za preuzimanje i instalaciju.
  4. Pritisnite “Download” (Preuzmi) il “Install” (Instaliraj) i pratite uputstva na ekranu.

Budite sigurni da je vaš telefon povezan na Wi-Fi mrežu i da ima dovoljno baterije ili je priključen na punjač tokom procesa nadogradnje.

Unapređivanje telefona: iPhone

Kada je reč o iPhone uređajima, kompanija Apple takođe objavljuje redovne ažuriranje za iOS, koji donose brojne novitete i sigurnosna poboljšanja. Da biste nadogradili vaš iPhone, pratite ove korake:

  1. Otvorite “Settings” (Podešavanja).
  2. Idite na “General” (Opšte) i zatim na “Software Update” (Ažuriranje softvera).
  3. Ukoliko je ažuriranje dostupno, videćete opciju za preuzimanje i instalaciju.
  4. Pritisnite “Download and Install” (Preuzmi i instaliraj).

Pre nego što započnete proces nadogradnje, uverite se da je vaš uređaj povezan na pouzdanu Wi-Fi mrežu i da ima dovoljno baterije.

Nadogradnja telefona putem računara: Android

Za korisnike koji preferiraju ili trebaju da nadograde svoj Android uređaj putem računara, postoji nekoliko alata koji to omogućavaju. Najčešći alat je Android SDK sa ADB (Android Debug Bridge) komandama, ali za prosječnog korisnika više je prikladno koristiti proizvođački specificiran softver kao što je Samsung Kies ili Huawei HiSuite. Proces nadogradnje preko računara se najčešće svodi na sledeće korake:

  1. Instalirajte odgovarajući softver proizvođača na vaš računar.
  2. Povežite vaš telefon sa računarom pomoću USB kabla.
  3. Otvorite softver i pratite uputstva za nadogradnju.

Nadogradnja preko računara može biti korisna ukoliko naiđete na probleme sa internet konekcijom ili ako iz nekog razloga ažuriranje ne uspeva direktno preko telefona.

Unapređivanje telefona putem računara: iPhone

Za nadogradnju iPhonea putem računara, Apple nudi iTunes kao oficijelni alat. Od uvođenja macOS Catalina, korisnici Mac računara mogu da koriste aplikaciju Finder za istu svrhu. Evo koraka koji su potrebni da se iPhone nadogradi preko računara:

  1. Instalirajte najnoviju verziju iTunes na vašem računaru ili koristite Finder na Macu.
  2. Povežite iPhone sa računarom koristeći USB kabl.
  3. Otvaranjem iTunes (ili Finder na Macu), odaberite vaš iPhone.
  4. Na sažetku (Summary) kliknite na dugme “Check for Update” (Proveri ažuriranja).
  5. Ako je dostupna nadogradnja, kliknite na “Update” (Ažuriraj).

Pratite uputstva na ekranu da dovršite nadogradnju.

Kako nadograditi telefon bez Wi-Fi-a: vodič

Ukoliko niste u mogućnosti da koristite Wi-Fi za nadogradnju telefona, postoji nekoliko alternativa. Za Android korisnike, jedna od opcija je da koristite mobilne podatke za preuzimanje ažuriranja, ukoliko to vaš provajder omogućava i imate dovoljnu količinu podataka. IDite u “Settings” (Podešavanja

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu