Kako otvoriti MKV

Kako otvoriti MKV

MKV format, poznat i kao Matroska Video File, postao je popularan zbog svoje sposobnosti da podržava više audio, video i supertitl tokova unutar jedne datoteke, što ga čini izborom za skladištenje filmova i TV emisija u visokoj definiciji. Ponekad korisnici nisu sigurni kako da otvore i reprodukuju ove tipove datoteka na svojim uređajima. Ovaj detaljan vodič kroz korake će korisnicima dati potrebne informacije kako da pristupe MKV sadržajima na različitim platformama.

Kako otvoriti MKV na računaru

Otvaranje MKV datoteka na računaru može se postići korišćenjem različitih multimedijalnih aplikacija. Prvi korak je da se uverite da računar poseduje softver kompatibilan sa MKV formatom. Da biste otvorili MKV datoteku, dvaput kliknite na nju ukoliko već imate podrazumevani softver za reprodukciju. Ako se ništa ne dogodi, potrebno je ručno izabrati program koji će izvršiti reprodukciju.

Aplikacije za otvaranje MKV na Windows 10

Windows 10 ne dolazi sa ugrađenim podrškom za MKV format, stoga će korisnici trebati da instaliraju treću aplikaciju. Postoji veliki izbor besplatnih i plaćenih aplikacija. Jedna od popularnih je VLC Media Player, koji podržava širok spektar formatâ, uključujući MKV. Drugi programi poput MPC-HC (Media Player Classic – Home Cinema) i KMPlayer takođe pružaju podršku za otvaranje MKV datoteka.

Kako otvoriti MKV u VLC (Windows/macOS/Linux)

VLC Media Player je jedan od najboljih besplatnih alata za reprodukciju MKV datoteka na različitim operativnim sistemima. Instaliranje VLC-a je jednostavno, a proces otvaranja MKV datoteke u VLC-u je sličan na Windowsu, macOS-u i Linuxu. Nakon što instalirate VLC, MKV datoteku možete otvoriti tako što ćete je prevući na VLC prozor ili je možete otvoriti kroz VLC meni klikom na “Media” i izabrati “Open File”. VLC će automatski reproducirati video i audio tokove sadržane u MKV datoteci.

Kako otvoriti MKV na pametnom telefonu i tabletu

Pored računara, mnogi korisnici žele da gledaju video sadržaje u MKV formatu na svojim mobilnim uređajima. Na sreću, postoji mnogo aplikacija koje omogućuju reprodukciju MKV datoteka na pametnim telefonima i tabletima. Neke od ovih aplikacija uključuju besplatne verzije koje mogu biti dovoljne za osnovne potrebe reprodukcije. Uvek je važno proveriti podržavanje MKV formata pre nego što preuzmete i instalirate bilo koju aplikaciju na vaš uređaj.

Najbolje aplikacije za otvaranje MKV na Android/iOS/iPadOS

Za Android korisnike, nekoliko popularnih aplikacija omogućava gledanje MKV datoteka sa lakoćom. MX Player je jedan od najpopularnijih, sa podrškom za višestranačke audio tokove i supertitlove. Na iOS-u, aplikacija kao što je VLC for Mobile donosi svestranost VLC Media Player-a na iPhone i iPad uređaje. Za korisnike sistema iPadOS, Infuse je još jedna aplikacija koja pruža glatku reprodukciju MKV datoteka, sa dodatnim prednostima integracije sa drugim uslugama kao što su Dropbox i Google Drive.

Korisnici treba da budu svesni da neke aplikacije možda nisu dostupne ili imaju ograničenu funkcionalnost zavisno od regiona ili specificiranih ograničenja na određenim uređajima. Pre instalacije bilo koje aplikacije, preporučuje se da pregledate recenzije i ocene da biste se uverili da aplikacija zadovoljava vaše zahteve.

MKV datoteke su postale široko prihvaćene zbog svoje sposobnosti da kombinuju visokokvalitetni video, više audio tokova i supertitlove u jednu datoteku. Iako su prilično praktične, neke platforme i uređaji možda neće odmah podržati njihovo direktno otvaranje i reprodukciju. Srećom, postoji veliki broj aplikacija koje omogućavaju lako otvaranje i reprodukciju MKV datoteka bez obzira da li se nalazite na Windows računaru, Macu, Linuxu, Android ili iOS uređajima. Korišćenjem ovog vodiča, korisnici će biti opremljeni sa znanjem potrebnim za uživanje u svojim omiljenim filmovima i serijama u MKV formatu na uređaju po svom izboru. Sa pravim alatima, MKV datoteke postaju pristupačne i lagane za korišćenje, obezbeđujući da visokokvalitetni multimedijalni sadržaji budu dostupni gde god da se nalazite.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu