Kako isključiti zaključan iPhone

Kako isključiti zaključan iPhone

Kada je vaš iPhone zaključan, bilo da je reč o softverskom problemu, zaboravljenoj šifri ili drugoj prepreci, može se činiti kao da ste zaglavljeni bez rešenja. Međutim, postoji nekoliko koraka koje možete preduzeti kako biste isključili svoj uređaj, čak i kada se čini da je to nemoguće. U ovom članku istražićemo različite metode koje možete koristiti kako biste isključili vaš iPhone, bez obzira na okolnosti koje su dovele do toga da je uređaj zaključan.

Kako isključiti iPhone bez dodira i tipki

U slučajevima kada vaš ekran ili tipke ne reaguju, postoji alternativni način da isključite vaš iPhone koji ne zahteva direktnu interakciju sa uređajem. Možete koristiti “AssistiveTouch” funkciju koja omogućava virtualno dugme na ekranu za različite komande. Evo kako to uraditi:

  • Idite u “Settings” (Postavke) > “General” (Opšte) > “Accessibility” (Pristupačnost) i uključite “AssistiveTouch”.
  • Pojaviće se virtuelno dugme na ekranu koje možete customizovati i dodati opciju za isključivanje uređaja.
  • Dodirnite “AssistiveTouch” dugme, zatim “Device” (Uređaj) i držite “Lock Screen” (Zaključaj ekran) dok se ne pojavi klizač za isključivanje.

Takođe, ako je podešeno, možete koristiti glasovne komande preko “Siri” da biste isključili svoj iPhone.

Kako isključiti iPhone prilikom pojave Apple logotipa

Ponekad se može desiti da se vaš iPhone zamrzne i ostane zaglavljen na ekranu sa Apple logotipom. U takvim situacijama, standardno isključivanje uređaja ne funkcioniše. Ali, postoji rešenje za ovakav problem. Prisilno restartovanje iPhone uređaja često može rešiti ovaj problem. Zavisno od modela iPhone-a, proces prisilnog restartovanja varira:

  • Za iPhone 8 ili noviji: Brzo pritisnite i otpustite “Volume Up” (Pojačaj) dugme, brzo pritisnite i otpustite “Volume Down” (Stišaj) dugme, zatim pritisnite i držite “Side” (Bočno) dugme dok se ne pojavi Apple logo.
  • Za iPhone 7 i iPhone 7 Plus: Pritisnite i držite “Volume Down” (Stišaj) i “Sleep/Wake” (Spavanje/Buđenje) dugme istovremeno dok se ne pojavi Apple logo.
  • Za iPhone 6s i starije: Pritisnite i držite “Home” (Početno) i “Sleep/Wake” (Spavanje/Buđenje) dugme istovremeno dok se ne pojavi Apple logo.

Kako isključiti iPhone sa zaslona zaključavanja

Ukoliko možete pristupiti zaslonu za zaključavanje ali iz nekog razloga ne možete otključati uređaj, isključivanje još uvek može biti izvodljivo. Na modelima iPhone uređaja koji imaju fizičko Home dugme, standardno držanje “Sleep/Wake” (Spavanje/Buđenje) i “Home” (Početno) tastera omogućava pristup klizaču za isključivanje. Na novijim modelima bez fizičkog Home dugmeta, kombinacija “Volume Up” (Pojačaj) i “Side” (Bočno) dugmeta ili “Volume Down” (Stišaj) i “Side” (Bočno) dugmeta obično dovede do pojavljivanja klizača za gašenje.

Kako rešiti problem sa isključivanjem zaključanog iPhone-a

Ako vaš iPhone ostaje zaključan i ne možete ga isključiti putem uobičajenih metoda, možda će biti potrebno preduzeti dalje korake. Povezivanje uređaja sa računarom i korišćenje iTunes-a ili Finder-a (za macOS Catalina i novije) da bi se izvršio “Force Restart” (Prisilno restartovanje) ili “Restore” (Vratiti na fabričke postavke) može biti efikasno. Ovo će izbrisati sve podatke na vašem iPhone-u, stoga je ovo opcija koju treba iskoristiti samo u krajnjem slučaju i ako ste prethodno napravili backup vaših podataka.

Uputstvo za isključivanje iPhone-a u slučaju sumnje ili problema

U slučaju da sumnjate na softverski problem ili ako uređaj funkcioniše na neočekivane načine, prvo probajte mekano resetovanje uređaja. Mekano resetovanje neće izbrisati podatke sa vašeg uređaja, ali može rešiti neke manje probleme. Ako ovo ne pomogne, prisilni restart ili obnova preko iTunes-a su sledeći koraci. Ukoliko i dalje imate problema, posetite Apple

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu