Kako vratiti bežičnu mrežu

Kako vratiti bežičnu mrežu

U današnjem svetu, pristup internetu je postao gotovo neophodan u svim segmentima života, a bežične mreže su ključni deo te povezanosti. Ponekad se može desiti da iz različitih razloga dođe do prekida te konekcije, ostavljajući korisnike bez pristupa internetu. Ovaj proces može biti frustrirajući, posebno ako imamo u vidu koliko nam je dostupnost interneta važna. U ovom tekstu, obradićemo kako da vratite bežičnu mrežu da ponovo radi na različitim uređajima – na računaru, Mac-u, pametnom telefonu i Android uređajima.

Kako vratiti onemogućenu bežičnu mrežu na računaru

Ako se nađete u situaciji da je vaša bežična mreža onemogućena na računaru, prvo proverite da li je problem hardverske prirode. Mnogi laptopovi imaju fizički prekidač koji omogućava ili onemogućava bežičnu karticu. Ako takav prekidač postoji, uverite se da je uključen. Sledeći korak je da proverite da li je bežični adapter omogućen u operativnom sistemu. U Windows operativnom sistemu, to možete učiniti tako što ćete otići u “Device Manager” (Upravljački uređaji) i proveriti status bežičnog adaptera. Ako je onemogućen, klikom možete ponovo da ga omogućite.

Kako vratiti bežičnu mrežu na Windows-u

Windows operativni sistem ima ugrađenu opciju za rešavanje problema sa mrežom koja može pomoći u vraćanju bežične mreže. Ova funkcija se može pronaći u “Settings” (Postavke), pod “Network & Internet” (Mreža i internet). Nakon što odete na “Status”, trebali biste da vidite opciju “Network troubleshooter” (Rešavač problema sa mrežom) koja će kroz određene korake pokušati da identifikuje i reši problem sa bežičnom mrežom. Takođe, pobrinite se da su drajveri za vaš bežični adapter ažurirani, što može biti još jedan razlog nestanka bežične mreže.

Kako vratiti bežičnu mrežu na Mac-u

Mac korisnici takođe mogu doživeti probleme sa bežičnim mrežama. Na Mac-u, možete koristiti “Wireless Diagnostics” (Dijagnostika bežične mreže) alatku koja vam pomaže da analizirate i rešite probleme sa mrežom. Možete je pronaći u “Spotlight” pretrazi ili držanjem pritisnute opcije i klikom na Wi-Fi ikonu na traci. Alatka će skenirati vašu mrežu i dati preporuke za rešenje problema. Pored toga, proverite da li su ažurirani softverski paketi koji su odgovorni za pravilno funkcionisanje bežične mreže na vašem Mac-u.

Kako vratiti onemogućenu bežičnu mrežu na pametnom telefonu

Kada se suočite sa problemom bežične mreže na pametnom telefonu, prvi korak je provera podešavanja mreže. Ponekad je mreža isključena ili uređaj nije pravilno povezan sa mrežom. U podešavanjima možete pronaći opciju da resetujete settingse mreže, što može rešiti problem. Osim toga, važno je i da se uverite da softver na vašem telefonu je potpuno ažuriran, pošto to može uticati na funkcionalnost bežične mreže.

Kako vratiti bežičnu mrežu na Android-u

Na Android uređajima, problemi sa bežičnom mrežom se mogu rešiti slično kao i kod ostalih pametnih telefona. Posetite “Settings” (Postavke), pronađite “Network & Internet” (Mreža i internet), i pogledajte da li je Wi-Fi uključen i pravilno podesen. Android nudi i mogućnost rešenje problema pomoću opcije “Network settings reset” (Resetovanje mrežnih podešavanja), koja će vratiti sve mrežne postavke na fabričke. To uključuje Wi-Fi, mobilne podatke i Bluetooth podešavanja. Nakon resetovanja, pokušajte ponovo da se povežete na svoju bežičnu mrežu.

Zaključak je da, bez obzira na uređaj, postoji niz koraka koje možete preduzeti da biste rešili probleme sa bežičnom mrežom. Bitno je ostati smiren i sistematski proći kroz potencijalna rešenja dok ne otkrijete uzrok problema. Sa ovim smernicama, trebali biste biti u mogućnosti da efikasno vraćate funkcionalnost svoje bežične mreže i uhvatite se u koštac sa digitalnim svetom bez prekida.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu