Programi za snimanje ekrana

Programi za snimanje ekrana

Snimanje sadržaja koji se prikazuje na ekranu vašeg računara ili Mac-a postalo je neizbežan deo kako profesionalnih tako i privatnih aktivnosti. Sve od pravljenja video tutorijala, prezentacija, streaminga igrica, pa sve do dokumentovanja tehničkih problema, zahteva pouzdane programe za snimanje ekrana. U ovom članku, osvrnućemo se na različite programe koji vam mogu pomoći da zabeležite ono što vam je potrebno, bilo da koristite Windows, Mac ili čak Linux operativne sisteme.

Programi za snimanje ekrana na računaru

Na Windows računarima, postoji nekoliko opcija koje korisnici mogu iskoristiti za snimanje ekrana. To uključuje kako ugrađene alate tako i programe trećih strana. Izbor softvera će zavisiti od vaših specifičnih potreba, poput dužine snimanja, kvaliteta video materijala, i dodatnih mogućnosti poput snimanja zvuka i editovanja. Razmotrimo neke od najpopularnijih i najefikasnijih alata za ovaj zadatak.

Alat za snimanje

Windows operativni sistem već ima integrisan alat za snimanje ekrana, znan kao “Snipping Tool”. Ovaj alat omogućava korisnicima da brzo uhvate i sačuvaju određeni deo ekrana. Ipak, njegove funkcionalnosti su ograničene kada je reč o video snimanju. Za kompleksnije zadatke, potrebno je okrenuti se alatima koji su specijalizovani za video snimanje.

Xbox Game Bar

Još jedna ugrađena funkcija Windows-a je Xbox Game Bar koji je namenjen igračima za snimanje igara, ali se može koristiti i za opšte potrebe snimanja ekrana. Sa lako pristupačnim interfejsom koji se pokreće pritiskom na Windows + G, ovaj alat omogućava snimanje cele ili delove ekranske površine. Međutim, neki korisnici mogu tražiti više funkcionalnosti ili veću fleksibilnost koju Xbox Game Bar možda ne nudi.

OBS

Open Broadcaster Software, poznatiji kao OBS, je snažan i besplatan alat za snimanje ekrana i live streaming. OBS je otvorenog koda i omogućava visok stepen prilagođavanja, što ga čini idealnim za složenije potrebe poput snimanja radne površine za video tutorijale ili streaming igrica. OBS podržava snimanje u visokom kvalitetu i sadrži napredne opcije poput višeslojnog snimanja, prilagođavanja izvora zvuka, i mnogo više.

Programi za snimanje ekrana na Mac-u

Korisnici Mac računara takođe imaju pristup različitim alatima kada je reč o snimanju ekrana. Apple je u svoj operativni sistem uključio nekoliko jednostavnih rešenja za ovu svrhu, ali i ovde postoji mogućnost korišćenja programa trećih strana za dodatne funkcionalnosti.

QuickTime Player

QuickTime Player, koji je već dugo deo macOS-a, nudi osnovnu funkcionalnost za snimanje ekrana. Uz mogućnost snimanja celog ekrana ili izabranog dela, korisnici mogu lako snimiti i video materijale. Iako ne sadrži mnoge napredne opcije, QuickTime je dovoljan za korisnike koji traže brzo i jednostavno rešenje za snimanje.

Screenshot Toolbar

macOS Mojave i noviji operativni sistemi dolaze sa Screenshot Toolbar-om, koji omogućava korisnicima veće mogućnosti za snimanje ekrana nego što je to slučaj sa QuickTime Playerom. S ovim alatom, možete snimiti ekranski video, izabrati da li želite sa ili bez zvuka mikrofona, i koristiti tajmer za odloženo snimanje. Screenshot Toolbar je jednostavan za korišćenje i pruža brz pristup neophodnim alatima.

Alternativni programi i proširenja

Osim ugrađenih programa, na tržištu su dostupni i mnogi alternativni softverski alati. Ti programi nude različite funkcije, kao što su snimanje u raznim formatima, izrada screenshotova, i napredne opcije editovanja. Popularni alati uključuju Camtasia, ScreenFlow (za Mac korisnike), Bandicam, Screencast-O-Matic i mnoge druge.

Kada birate program za snimanje ekrana, važno je uzeti u obzir vaše specifične potrebe. Da li vam je potrebno nešto brzo i jednostavno za povremenu upotrebu, ili vam je potreban profesionalni alat koji nudi mnoge napredne opcije? S obzirom na širok izbor na raspolaganju, svakako možete pronaći alat koji će odgovarati vašim zahtevima.

Bez obzira da li ste profesionalac, gamer,

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu