Kako se vratiti na Windows 10

Kako se vratiti na Windows 10

Prepoznali ste napredak koji Windows 11 donosi, ali iz nekog razloga, nova varijanta operativnog sistema ne odgovara vašim potrebama ili performansama računara. Vraćanje na Windows 10 je proces koji zahteva pažnju i pravilne korake kako biste izbjegli gubitak podataka ili neželjene komplikacije. U ovom članku, opisaćemo kako možete da se vratite sa Windows 11 na Windows 10, sačuvate vaše podatke tokom procesa i izvršite čistu instalaciju Windows 10, uz savete kako da ceo proces prođe glatko.

Kako se vratiti na Windows 10 nakon nadogradnje na Windows 11

Ako ste nadogradili vaš operativni sistem sa Windows 10 na Windows 11 i želite da se vratite na prethodnu verziju, postupak može biti relativno prost ukoliko nije prošlo više od 10 dana od nadogradnje. Microsoft je predvideo opciju koja vam omogućava da se vratite na stariji sistem direktno iz Settings menija u okviru Windows 11, idući do ‘System’ > ‘Recovery’ i birajući ‘Go back’ opciju. Sistem će vas voditi kroz korake i vratiti vas na Windows 10, zadržavajući vaše fajlove i aplikacije.

Kako sačuvati svoje podatke prilikom povratka na Windows 10

Bezbednost podataka je prioritet tokom svake promene operativnog sistema. Pre nego što krenete u povratak na Windows 10, preporučuje se da napravite potpunu rezervu svih važnih podataka. Koristite eksterni hard disk, USB, ili cloud servise poput OneDrive ili Google Drive za back up vaših dokumenata, fotografija, muzike i drugih važnih fajlova. Nakon što se vratite na Windows 10, ovi podaci mogu biti lako vraćeni na vaš računar.

Kako uraditi čistu instalaciju Windows 10 nakon nadogradnje

U nekim situacijama, možda ćete želeti da uradite čistu instalaciju Windows 10. Ovo može biti korisno ukoliko se suočavate sa greškama ili problemima u sistemskim performansama. Da biste to uradili, morate da kreirate instalacioni medijum pomoću alata kao što je Microsoftov Media Creation Tool. Nakon što ste kreirali bootable USB, restartujte računar, bootujte sa USB-a, i slijedite korake za instalaciju. Ovo će obrisati sve postojeće podatke na sistemu, pa je prethodno pomenuti backup neophodan.

Koraci za uspešno vraćanje na prethodnu verziju Windowsa

Da bi vraćanje na prethodnu verziju Windows operativnog sistema bilo uspešno, ključno je pratiti korake detaljno i pažljivo. Napravite rezervne kopije svih podataka, proverite postoji li dovoljno prostora na hard disku za reinstalaciju i osigurajte da imate pristup svim potrebnim drivere i softveru koji će biti potreban nakon vraćanja.

Također, ne zaboravite da proverite i ažurirate BIOS pre nego što započnete proces, i učinite to iz pouzdanog izvora da bi izbegli bilo kakve komplikacije koje neslavno mogu da završe. Ukoliko se vratite na Windows 10 u prvih 10 dana koristeći opciju iz Settings menija, proces bi trebalo da bude automatizovan.

Najbolji načini za povratak na Windows 10 sa minimalnim gubicima

Da bi se smanjili i potencijalno eliminisali gubici podataka, pravilno planiranje i potpuna rezerva vašeg računara su ključni. Pored standardnog backupa vašeg profila i ličnih fajlova, razmislite o korišćenju disk imaging softvera za kompletnu sliku vašeg operativnog sistema, što može biti veoma korisno u slučaju problema tokom prelaska.

Nadalje, obavezno zabeležite sve licence i ključeve za softvere koje ste kupili, kako bi se prilikom vraćanja na Windows 10, svi programi mogli lako reinstalirati i aktivirati. Minimalni gubici se mogu najbolje controlisati kroz pažljivu pripremu i izvođenje svakog koraka svesno i metodično.

U zaključku, vraćanje na Windows 10 nakon nadogradnje na Windows 11 može izgledati kao zahetvan proces, ali kroz pravilno vodstvo i pažljivo praćenje koraka, može se postići sigurno i efikasno. Ključ uspeha je u detaljnoj pripremi i očuvanju podataka na svakom koraku. Pratite gore navedene savete, i moći ćete da se vratite na Windows 10 bez neprijatnih iznenađenja i sa očuvanjem vaših vrednih podataka i aplikacija.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu