Kako se kopira pomoću tastature

Kako se kopira pomoću tastature

U današnje vreme, rad na računaru ili mobilnom uređaju postao je sastavni deo našeg svakodnevnog života. Jedna od najosnovnijih i najčešće korišćenih funkcija pri radu sa tekstom i drugim digitalnim sadržajem je kopiranje i lepljenje. Kopiranje pomoću tastature je brz i efikasan način za premeštanje podataka iz jednog dela ekrana, aplikacije ili fajla u drugi. Ova funkcija je korisna kako za osnovne operacije učenja, tako i za profesionalnu upotrebu u različitim industrijskim sektorima. U ovom članku, objasnićemo kako se koristi ova funkcija na različitim platformama i uz različite vrste sadržaja.

Kopiranje i lepljenje teksta pomoću tastature

Prvo i osnovno što moramo naučiti je kako kopirati i zalepiti tekst pomoću tastature. Na Windows operativnim sistemima, ovo se može uraditi jednostavnim korišćenjem prečica na tastaturi. Da bi se tekst kopirao, prvo ga treba izabrati koristeći miš ili tasterima za navigaciju. Zatim, držeći taster ‘Ctrl’, pritisnite ‘C’ da kopirate označeni tekst. Da zalepite tekst u određenu lokaciju, kliknite na tu lokaciju da postavite kursor, a potom držite ‘Ctrl’ i pritisnite ‘V’. Ovo su standardne prečice koje većina koristi na dnevnoj bazi.

Kako kopirati veze i slike pomoću tastature

Kopiranje veza (linkova) može se uraditi na gotovo isti način kao i tekst. Izaberite tekst veze ili samu vezu i koristite prečicu ‘Ctrl + C’ na Windows sistemima, odnosno ‘Command + C’ na Mac uređajima. Lepšenje se vrši na sličan način, koristeći prečicu za lepljenje. Što se tiče slika, ukoliko su ugrađene u web stranicu ili dokument, često se mogu kopirati desnim klikom miša i odabirom opcije ‘Copy’ ili ‘Kopiraj’, no isto možete učiniti i pomoću tastature selektujući sliku i koristeći iste prečice kao za tekst.

Kopiranje formatiranog teksta pomoću tastature

Formatirani tekst podrazumeva tekst sa određenim stilovima poput podebljanja, italiciziranja, različitih veličina fonta i boja. Da bi se ovako nešto kopiralo, moramo biti sigurni da naša destinacija podržava format koji kopiramo. Proces kopiranja formiranog teksta je identičan kao i kod običnog teksta – izaberemo tekst i koristimo ‘Ctrl + C’ za kopiranje, zatim ‘Ctrl + V’ za lepljenje. Važno je napomenuti da se ponekad format može izgubiti pri lepljenju, zavisno od aplikacije u koju lepite sadržaj.

Kopiranje datoteka pomoću tastature

Kopiranje datoteka pomoću tastature na operativnim sistemima kao što su Windows ili macOS je takođe jednostavno. Selektujemo datoteku u File Explorer-u ili Finder-u, zatim koristimo prečicu ‘Ctrl + C’ odnosno ‘Command + C’ za kopiranje, nakon čega datoteku možemo zalepiti u željeni direktorijum koristeći ‘Ctrl + V’ odnosno ‘Command + V’. Kad kopirate datoteke na ovaj način, stvara se njihova kopija u novom lokaciji.

Kopiranje na Mac-u, Android i iPhone uređajima pomoću tastature

Kopiranje na Mac-u

Na Mac računarima, kopiranje pomoću tastature se vrlo malo razlikuje od Windows sistema. Umesto ‘Ctrl’ tastera, koristi se ‘Command’ (⌘) taster. Dakle, da bi se izvršilo kopiranje, koristi se kombinacija ‘Command + C’, a za lepljenje ‘Command + V’.

Kopiranje na Android uređajima

Android uređaji obično nemaju fizičku tastaturu, ali kopiranje i lepljenje teksta mogu se izvesti kroz upotrebu touchscreena. Da biste kopirali tekst, prvo ga morate izabrati pritiskom i držanjem prsta na tekstu, zatim odabrati “Copy” u kontekstnom meniju koji se pojavljuje. Lepšenje teksta može se izvršiti u polje za unos, ponovo dužim pritiskom i odabirom “Paste” opcije.

Kopiranje na iPhone uređajima

Slično kao na Android-u, i na iPhone uređajima se tekst kopira i lepi putem touchscreena. Nakon što duže pritisnete tekst koji želite da kopirate, selektujete “Copy” iz menija, a kasnije “Paste” na mestu gde želite da zalepite kopirani tekst.

Zaključno, kopiranje i lepljenje pomoću tastature je veština koju bi svako trebao da ovlada radi efikasnosti i brzine. Bilo da radite na računaru, tabletu ili pametnom telefonu,

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu