Kako narezati ISO na USB

Kako narezati ISO na USB

U poslednjih nekoliko godina, ISO fajlovi su postali standard za distribuciju softvera, posebno operativnih sistema. Narezivanje ISO fajla na USB je korisna veština koja vam omogućava da instalirate operativne sisteme, pokrenete alatke za popravku ili čak testirate različite distribucije Linuksa bez potrebe za rezanjem DVD-a. Proces prenošenja ISO slike na USB može varirati u zavisnosti od operativnog sistema sa kojim radite. U ovom članku objasnićemo kako narezati ISO na USB koristeći različite metode i alatke na Windowsu i Macu.

Kako narezati ISO na USB sa Windowsom

Windows operativni sistem nudi nekoliko različitih alatki koje vam omogućavaju da lako narežete ISO fajl na USB uređaj. Proces kreiranja butabilnog USB uređaja obuhvata formatiranje USB-a, prenos ISO fajla i omogućavanje USB-u da pokrene operativni sistem prilikom podizanja sistema. Pre nego što započnete, potrebno je da imate ISO fajl koji želite preneti i USB uređaj sa dovoljno memorije da stane izabrani ISO.

Narezivanje ISO na USB pomoću Media Creation Tool-a

Media Creation Tool je zvanični alat od strane Microsofta koji omogućuje ljubimcima Windowsa da preuzmu i nareže najnoviji operativni sistem direktno na USB. Alat je posebno dizajniran za Windows 10 i ima jednostavan korisnički interfejs koji vas korak po korak vodi kroz proces. Da biste koristili Media Creation Tool, preuzmite ga sa zvanične Microsoftove stranice i pokrenite ga. Nakon toga ćete imati opciju da ili kreirate USB za instalaciju ili preuzmete ISO koji možete kasnije koristiti.

Narezivanje ISO na USB pomoću Rufusa

Rufus je besplatan, lagani alat koji pomaže brzom i efikasnom kreiranju butabilnih USB uređaja. Ima napredne opcije koje vam omogućuju kontrolu nad procesom narezivanja, uključujući izbor sistema fajlova, shema particionisanja i tipa boot-a. Da biste narezali ISO uz pomoć Rufusa, pokrenite alat, izaberite povezani USB uređaj, učitajte odgovarajući ISO fajl i kliknite ‘Start’. Proces može potrajati nekoliko minuta, zavisno od veličine ISO fajla i brzine USB uređaja.

Narezivanje ISO na USB pomoću Unetbootina

Unetbootin je još jedan popularan alat koji omogućava kreiranje butabilnih USB-a. Ovaj alat podržava većinu distribucija Linuksa i može biti koristan ukoliko želite da isprobate Linuks bez potrebe za instalacijom. Da biste koristili Unetbootin, preuzmite alat, izaberite ‘Diskimage’ opciju, potom pronađite ISO fajl na svom računaru i izaberite svoj USB uređaj. Nakon toga, pritisnite ‘OK’ i pričekajte da se proces završi.

Kako narezati ISO na USB na Macu

Korisnici Mac računara takođe imaju potrebu za kreiranjem butabilnih USB uređaja, bilo za instalaciju macOS sistema ili za korišćenje alatki baziranih na Linuxu. Proces može biti malo kompleksniji od onog na Windowsu, ali sa pravim setom instrukcija, i korisnici Maca mogu lako nareći ISO na USB.

Sredstva disk uslužnog programa

Na Mac računarima, možete koristiti ugrađeni Disk Utility da kreirate butabilni USB. Prvo, morate da konvertujete ISO fajl u IMG format koristeći Terminal i komandu ‘hdiutil convert’. Zatim, pomoću Disk Utility, možete ‘restore’ funkciju da kopirate podatke na USB. Napomena: ovaj proces briše sve podatke sa USB-a, tako da prethodno napravite sigurnosnu kopiju svih važnih fajlova.

Terminal i dd komanda

Za one koji su više komforni sa korišćenjem Terminala, Mac nudi komandu ‘dd’ koja se može koristiti za direktno pisanje ISO fajla na USB uređaj. Ovaj metod zahteva pažljivo rukovanje jer može dovesti do gubitka podataka ako se koristi na pogrešan način. Uvek se uverite da ste izabrali pravi disk pre nego što pokrenete komandu. Proces narezivanja može trajati neko vreme i važno je da tokom procesa ne isključujete USB uređaj.

Zaključno, bilo da koristite Windows ili Mac operativni sistem, postoji više metoda i alatki koje vam omogućavaju da efikasno narežete ISO fajl na USB. Ovaj postupak je ključan za instaliranje ili pokretanje operativnih sistema ili drugih velikih programa sa USB uređaja. Bez obzira da li ste početnik ili iskusniji korisnik, važno je pratiti uputstva i pažlj

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu