Kako povratiti izbrisane Gmail poruke

Kako povratiti izbrisane Gmail poruke

Imati pristup elektronskoj pošti i biti u mogućnosti da komunicirate bez prepreka je nešto što danas uzimamo zdravo za gotovo. Gmail kao jedna od vodećih elektronskih poštanskih usluga pruža korisnicima lakoću u korišćenju i organizaciji poruka. Međutim, šta raditi kada slučajno obrišemo važne poruke? Srećom, postoje načini kako da povratimo izbrisane Gmail poruke, bilo da su one izbrisane sa pretraživača, računara ili mobilnog telefona. U ovom tekstu ćemo pokriti sve potrebne korake kako biste uspešno povratili važne informacije koje ste možda nehotice izgubili.

Kako povratiti Gmail poruke izbrisane sa pretraživača

Kada obrišemo email sa pretraživača, obično imamo period od 30 dana da ih povratimo iz foldera “Bin” ili “Kanta za smeće”. Evo kako to možete uraditi:

  1. Otvorite svoj Gmail nalog na pretraživaču.
  2. Sa leve strane ekrana, pronađite i kliknite na “Kanta za smeće” ili “Bin”.
  3. Potražite emailove koje želite da povratite. Ako ih ima puno, možete koristiti pretragu unutar “Kante za smeće”.
  4. Selektujte emailove koje želite da povratite.
  5. Kliknite na ikonu “Povrati” ili “Move to” kako biste odabrali folder u koji želite da poruke budu vraćene.

Ukoliko ne vidite poruku u “Kanti za smeće”, postoji šansa da je trajno izbrisana ili da je period od 30 dana istekao. U tom slučaju, povratak poruka može biti komplikovaniji.

Kako povratiti Gmail poruke izbrisane sa računara

Proces povratka poruka sa računara je veoma sličan onome što smo opisali za pretraživač. Bitno je pratiti korake i ne odustati nakon prvog pokušaja jer ponekad računar ili browser može čuvati lokalne kopije poruka. Predlažemo i da proverite ostale foldere unutar vašeg Gmaila, kao i da koristite mogućnosti napredne pretrage kako biste pronašli specifične emailove koji nedostaju.

Kako povratiti Gmail poruke izbrisane sa mobilnog telefona

Mobilni telefoni se uglavnom sinhronizuju sa Gmail servisom u realnom vremenu, pa ako obrišete poruku sa mobilnog uređaja, ona se isto tako briše i na serveru. Međutim, i u ovom slučaju, poruke se prvo premeste u “Kantu za smeće” pa ih možete povratiti prateći iste korake kao sa pretraživača, samo preko Gmail aplikacije na telefonu:

  1. Otvorite Gmail aplikaciju na vašem mobilnom telefonu.
  2. Pronađite opciju “Kanta za smeće” unutar menija.
  3. Selektujte poruke koje želite da povratite i izaberite opciju za povratak.

Ukoliko koristite Gmail aplikaciju na telefonu, bitno je naglasiti da se notifikacija o brisanju neće pojaviti na drugim uređajima.

Povrat Gmail poruka na Android-u

Na Android uređajima je proces vrlo sličan opštem procesu povratka poruka. Jedina stvar na koju treba obratiti pažnju je verzija Gmail aplikacije jer se opcije i interfejs mogu razlikovati. Takođe, preporučuje se redovno ažuriranje aplikacije kako biste imali pristup najnovijim funkcijama i sigurnosnim popravkama.

Povrat Gmail poruka na iPhone-u

Korisnici iPhone-a takođe mogu pratiti opšte korake za povrat poruka u Gmail aplikaciji. Ako je aplikacija sinhronizovana sa iCloud-om, postoji šansa da se kopija poruka nalazi unutar iCloud backup-a. U tom slučaju, povrat poruka može zahtevati dodatne korake kao što je vraćanje uređaja sa iCloud backup-a.

Završna reč

Gubitak važnih poruka može biti stresan, ali uz malo strpljenja i praćenje uputstava možemo povratiti većinu izbrisanih emailova iz našeg Gmail naloga. Važno je redovno proveravati “Kantu za smeće” i, ako je moguće, ne odlažemo povratak izbrisanih poruka kako bismo izbegli njihovo trajno brisanje. Uz korisničku pažnju i brze reakcije, oporavak pošte je često samo nekoliko klikova daleko.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu