Naučite kako isključiti računar preko tastature

Naučite kako isključiti računar preko tastature

S obzirom na činjenicu da su danas računari nezamenljiv deo svakodnevnog života i rada, važno je poznavati različite načine za njihovo upravljanje. Među osnovnim veštinama je i mogućnost isključivanja računara pomoću tastature, što može biti korisno u situacijama kada, na primer, miš ne radi, ne reaguje računar ili kada monitor nije dostupan. U ovom tekstu ćemo pokriti kako to možete učiniti u različitim operativnim sistemima, kao što su Windows 11, Windows 10 i Windows 7, ali i na Mac računarima, te ukoliko nemate pristup monitoru.

Kako isključiti računar preko tastature u Windows 11

Windows 11 je najnoviji operativni sistem kompanije Microsoft i kao takav donosi brojne novine, uključujući i različite metode za isključivanje računara pomoću tastature. Jedan od najbržih načina da to učinite jeste kroz kombinaciju tastera “Alt + F4” dok ste na Desktopu. Kada pritisnete ovu kombinaciju, pojaviće se prozor na kojem možete izabrati opciju “Shut down”. Nakon što odaberete tu opciju, pritisnite “Enter” i računar će se isključiti.

Kako isključiti računar preko tastature u Windows 10

Windows 10 je takođe vrlo popularan operativni sistem i postupak za isključivanje računara pomoću tastature je sličan kao i u Windows 11. Pritisnite “Windows” taster da otvorite meni Start, zatim koristite strelice da se pomaknete do opcije “Power” i pritisnite “Enter”. Još jedan način je korištenje prečice “Windows + X”, koja otvara Power User Menu, nakon čega pritisnete “U” da biste izabrali opciju isključivanja ili resetovanja računara.

Kako isključiti računar preko tastature u Windows 7

Windows 7 korisnici i dalje imaju veliki broj načina za upravljanje svojim računarom korištenjem samo tastature. Tipičan metod je pritisak na “Windows” taster, nakon čega strelicama idete do opcije “Shut down” koju izaberete pritiskom na taster “Enter”. Alternativno, možete koristiti prečicu “Ctrl + Alt + Del” da biste pristupili sigurnosnom ekranu, te zatim korištenjem strelica doći do dugmeta za isključivanje.

Kako isključiti računar preko tastature na Mac računaru

Na Mac računarima proces isključivanja preko tastature je nešto drugačiji zbog različitog operativnog sistema. Držite “Command + Option + Ejekt” ili “Command + Option + Power” da biste spavali ili restartovali računar. Za potpuno gašenje računara možete koristiti “Command + Control + Power/Eject”. Nakon što se pojavi dijalog za isključivanje, pritisnite “Enter” da potvrdite akciju.

Kako isključiti računar preko tastature bez monitora

Ako se nađete u situaciji da morate isključiti računar a nemate pristup monitoru, situacija može biti malo komplikovanija, ali ne i nemoguća. U takvim okolnostima, korisno je poznavati tastaturne prečice koje vam mogu pomoći. Na primer, ukoliko znate da je računar na Desktopu, možete koristiti “Windows” taster + “D” da biste sigurno prešli na Desktop i zatim primeniti kombinaciju “Alt + F4” da pristupite prozoru za isključivanje. Ako to nije moguće, možete koristiti “Windows” taster + “R” da pokrenete dijalog “Run”, upišete “shutdown -s -t 00” i pritisnete “Enter”, što će odmah inicirati isključivanje sistema.

Veština isključivanja računara pomoću tastature je korisna u mnogim situacijama, bilo da je u pitanju kvar miša ili monitora, ili samo prednost brzine i praktičnosti. Bez obzira na operativni sistem koji koristite, postoji prečica ili kombinacija tastera koja vam omogućava da lako i brzo isključite vaš sistem. Praktičnost ovih metoda olakšava rad na računaru i pruža alternativnu opciju upravljanja u slučajevima kada standardne metode nisu na raspolaganju. Savladavanjem ovih tehnika možete osigurati da ste spremni za bilo koju situaciju koja može nastati tokom korišćenja vašeg računara.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu