Kako izbrisati kolačiće

Kolačići su mali fajlovi koje web sajtovi čuvaju na vašem uređaju kako bi pamtili vaše podatke, poput korisničkog imena, šifre ili vaših preferencija za personalizovane reklame. Međutim, ako želite da obrišete ove kolačiće, postoji nekoliko jednostavnih metoda koje možete primeniti. U ovom članku ćemo vas uputiti kako da izbrišete kolačiće sa različitih pretraživača i drugih uređaja kao što su pametni telefoni i tableti.

Takođe ćemo vam pokazati kako izbrisati istoriju Chrome-a putem ovog linka.

Kako izbrisati kolačiće u Chrome-u

Kolačići u Chrome-u su fajlovi koji se automatski kreiraju dok koristite internet pretraživač. Oni sadrže podatke o vašim aktivnostima i pomažu internet sajtovima da zapamte vaše navike pretrage, kako bi personalizovali vaše iskustvo. Međutim, ako želite da obrišete ove kolačiće iz Chrome-a, postoji nekoliko načina.

Prvi korak je otvaranje internet pretraživača Chrome i klik na tri tačkice (settings) u gornjem desnom uglu. Zatim, kliknite na “Settings” i pretražite opciju “Privacy and security”. Kliknite na “Clear browsing data” i selektujte “Cookies and other site data”.

Ovde možete izabrati period koji želite da obuhvate (od početka vremena, poslednji sat, dan, nedelju, mesec), kao i koje stavke želite da obrišete (kolačiće, cache, prečice sajtova, istoriju pretraživanja itd.). Kliknite na “Clear data” i sačekajte da se proces završi.

Druga opcija je da kliknete na tri tačkice (settings), zatim na “More Tools” i “Clear browsing data”. Odaberite iste stavke kao u prethodnom koraku i kliknite na “Clear data”.

Kada se proces završi, svi kolačići i drugi sajtovi podaci će biti obrisani, što znači da ćete morati da ponovo unesete lozinke i podatke za prijavu na veb sajtove, ali se time takođe čisti istorija pretrage i resetuje personalizovanje preporuka sajtova.

Kako izbrisati kolačiće u Firefoksu

Kolačići (eng. cookies) su male tekstualne datoteke koje se čuvaju na računaru prilikom posete određenih web stranica. One sadrže informacije o korisničkom računu, preferencama i drugim aktivnostima na web stranici. Međutim, kolačići mogu predstavljati potencijalnu pretnju privatnosti jer omogućavaju praćenje i prikupljanje podataka korisnika.

Ukoliko želite da izbrišete kolačiće u Firefoksu, postoji nekoliko jednostavnih koraka koje možete da pratite. Prvo, otvorite Firefoks i kliknite na dugme menija u gornjem desnom uglu stranice (traka sa tri crte). Kliknite na “Postavke” i odaberite “Zaštita i privatnost”.

U odeljku “Istorija”, kliknite na dugme “Izbriši istoriju pregledanja”. U novom prozoru možete izabrati da obrišete istoriju pregledanja, kolačiće, keš, aktivne ulogovanja i ostale privremene podatke. Ukoliko želite da izbrišete samo kolačiće, izaberite “Sve” u okviru “Izbriši podatke o privatnosti za”. Potom označite “kolačiće” u okviru “Šta izbrisati” i kliknite na dugme “Izbriši podatke”.

Drugi način da izbrišete kolačiće je kliknete na dugme menija i odaberite “Biblioteka”. U okviru biblioteke, kliknite na “Istorija pregledanja” i potom na “Obriši istoriju pregledanja”. Ostatak postupka je isti kao i kod prvog načina.

Takođe, podrazumevano podešavanje Firefoksa je da automatski briše kolačiće kada se zatvori pregledač. Ukoliko želite da ih ručno izbrišete, možete slobodno koristiti jedan od gore pomenutih načina.

Kako izbrisati kolačiće na iPhone i Androidu

Kolačići su male datoteke koje se čuvaju na računaru ili pametnom telefonu, koje pomažu web sajtovima da pamte vaše postavke i ponašanje tokom internet sesije. Međutim, ponekad imate razloga da obrišete kolačiće, na primer ako neko drugi koristi vaš uređaj ili ako ste zabrinuti za vašu privatnost.

Ako koristite iPhone, možete lako izbrisati kolačiće tako što ćete otići u “Settings” (Podešavanja), pa potom u “Safari”. Odatle kliknite na “Clear History and Website Data” (Obriši istoriju i podatke o website-u), nakon čega će se svi podaci i kolačići koje je Safari sakupio biti obrisani.

Slično tome, ako koristite Android telefon, možete obrisati kolačiće tako što ćete otvoriti “Settings” (Podešavanja) i pronaći “Privacy” (Privatnost). Odatle kliknite na “Clear browsing data” (Obriši podatke pregledanja) i odaberite kolačiće koje želite obrisati.

Ukoliko niste 100% sigurni da želite obrisati sve kolačiće, imajte na umu da ćete izbrisati sve podatke sa web sajtova, uključujući prijavljivanje i postavke računa. Međutim, ako ste zabrinuti za sigurnost i privatnost svog uređaja, redovno brisanje kolačića može biti korisno.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu