Kako formatirati FAT32

Kako formatirati FAT32

FAT32 je sistem datoteka koji je bio izuzetno popularan pre dolaska modernijih sistema kao što su NTFS i exFAT. Iako se danas manje koristi, FAT32 i dalje ima svoje mesto, posebno kada je reč o kompatibilnosti sa različitim uređajima, uključujući igračke konzole, automobilske audio sisteme i slično. Formatiranje uređaja u FAT32 formatu može ponekad delovati kao izazov, posebno kada se radi o većim kapacitetima koje su savremeni uređaji postigli. U ovom članku pokrićemo kako možete formatirati svoje uređaje u FAT32 koristeći različite metode i alate dostupne na Windows 10, Mac-u, kao i uz pomoć specijalizovanih softvera.

Formatiranje FAT32 uz pomoć Windows 10

Formatiranje diska u FAT32 formatu koristeći Windows 10 je relativno jednostavan proces. To možete učiniti direktno iz File Explorer-a ili koristeći alat za upravljanje diskovima. Postupak se svodi na desni klik na disku koji želite formatirati, izbor opcije ‘Format…’, a zatim izbor FAT32 kao sistem datoteka i pokretanje procesa formatiranja. Međutim, Windows 10 ima ograničenje kada je reč o formatiranju većih jedinica u FAT32 formatu preko interfejsa korisnika. Ova ograničenja se mogu prevazići korišćenjem linije komandi ili treće strane softvera.

Korišćenje programa za FAT32 formatiranje

Ako želite da prebrodite ograničenje veličine za formatiranje koje nameće Windows, možete se okrenuti programima treće strane koji su specijalizovani za formatiranje. Ovi programi omogućavaju formatiranje velikih kapaciteta u FAT32 formatu bez većih komplikacija. Potrebno je samo da preuzmete program, pokrenete ga kao administrator i sledite uputstva za formatiranje vašeg diska ili USB-a. Softveri kao što su FAT32 Format, Rufus ili GUIFormat su popularni izbori za ovaj zadatak.

Sigurno formatiranje sa FAT32 opcijom

Prilikom formatiranja diska u FAT32 formatu važno je osigurati da su podaci koji vam nisu potrebni adekvatno izbrisani ili kopirani na drugi medijum. Osim toga, važno je koristiti pouzdane alate koji neće oštetiti vaše podatke ili uređaj. Pre formatiranja, obavezno proverite da li je izvor rezervisan i da niste izabrali pogrešan disk. Pravilno sigurno formatiranje takođe podrazumeva praćenje procedura koje brinu da nema preostalih osetljivih podataka na uređaju koji formatirate.

Formatiranje jedinica većih od 32GB FAT32 formatom

Zbog inherentnih ograničenja Windows alata za formatiranje, jedinice veće od 32GB ne mogu se formatirati u FAT32 formatu koristeći standardne opcije unutar operativnog sistema. Ipak, postoji nekoliko načina da se ovo ograničenje prevaziđe. Jedan od načina je korišćenje alata za upravljanje diskovima putem Command Prompt-a. Komanda koja se koristi je “format /FS:FAT32 X:”, gde je X slovo jedinice koju formatirate. Drugi pristup uključuje korišćenje već pomenutih softverskih alata trećih strana koji su sposobni da formatiraju i veće kapacitete u ovom formatu.

Formatiranje FAT32 preko Mac-a

MacOS operativni sistem takođe nudi mogućnost formatiranja u FAT32 formatu. Ovo se može obaviti kroz “Disk Utility” alat koji je sastavni deo macOS-a. Nakon otvaranja Disk Utility, izaberite disk koji želite formatirati, kliknite na opciju “Erase” (Brisanje) i izaberi FAT32 kao format. Međutim, i Mac može imati slična ograničenja kao Windows kada se radi o veličini diskova, pa je ponekad potrebno koristiti dodatne alate.

U finalnom delu članka važno je istaći da nezavisno od metode i operativnog sistema koji koristite, formatiranje u FAT32 format može biti korisno kada je neophodna kompatibilnost sa različitim uređajima. Međutim, pre nego što započnete proces, potrebno je da napravite rezervne kopije svih bitnih podataka, jer će formatiranje obrisati sve postojeće informacije na uređaju. Sledite korake opisane u ovom članku da biste osigurali uspešno formatiranje vašeg diska bez gubitka podataka ili oštećenja uređaja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu