Kako otvoriti Command Prompt

Kako otvoriti Command Prompt

Command Prompt ili komandna linija predstavlja moćan alat unutar operativnog sistema Windows koji omogućava korisnicima da izvrše različite komande i zadatke kroz tekstualni interfejs. Za iskusnije korisnike i IT profesionalce, Command Prompt je esencijalna komponenta za efikasno rukovođenje sistemom, dijagnostiku problema i automatizovanje zadataka. U ovom vodiču objasnićemo kako možete otvoriti Command Prompt na različite načine i koje su karakteristike svakog od njih.

Kako otvoriti Command Prompt na Windows-u

Otvaranje Command Prompt-a na Windows operativnom sistemu može biti jednostavno, a može se izvršiti na nekoliko različitih načina, u zavisnosti od verzije Windows-a koju koristite i vaših ličnih preferencija. Najosnovniji način otvaranja Command Prompt-a je preko menija koji se pojavljuje kada kliknete desnim tasterom miša na Start meni ili pritisnete taster Windows + X. Nakon toga izaberite “Command Prompt” ili “Command Prompt (Admin)” ukoliko želite da imate administrativne privilegije.

Kako otvoriti Command Prompt preko tastature

Za brzi pristup Command Prompt-u koristeći samo tastaturu, možete iskoristiti prečice koje Windows nudi. Najbrži način je pritisak na taster Windows + R da otvorite “Run” dijalog, nakon čega možete ukucati “cmd” i pritisnuti Enter. Ovo će otvoriti Command Prompt bez administrativnih prava. Za pokretanje sa administrativnim pravima, možete pritisnuti taster Windows, ukucati “cmd”, a zatim pritisnuti kombinaciju tastera Ctrl + Shift + Enter.

Kako otvoriti Command Prompt preko Start menija

Alternativni način za otvaranje Command Prompt-a jeste preko Start menija. Kliknite na Start meni ili pritisnite taster Windows na tastaturi i krenite da kucate “Command Prompt” ili samo “cmd”. Windows pretraživač će prikazati aplikaciju u rezultatima pretrage, na koju možete kliknuti da biste je otvorili. Ako želite da pokrenete Command Prompt kao administrator, desni klik na rezultat pretrage će vam dati opciju da izaberete “Run as administrator”.

Korišćenje Windows PowerShella za otvaranje Command Prompt-a

Windows PowerShell je napredniji i moćniji alat u odnosu na Command Prompt, koji takođe omogućava pristup mnogim komandama i skriptama. PowerShell se može koristiti i za otvaranje Command Prompt-a. Da biste to uradili, pokrenite PowerShell, ukucate “cmd” u PowerShell prozor i pritisnete Enter. Command Prompt će se pokrenuti unutar PowerShell prozora.

Alternativni načini za otvaranje Command Prompt-a na Windows-u

Pored standardnih metoda, postoje i alternativni načini za pristup Command Prompt-u. Jedan od njih je korišćenje Task Managera. Pritisnite Ctrl + Shift + Esc da otvorite Task Manager, idite na “File” meni u gornjem levom uglu, i izaberite “Run new task”. Ukucajte “cmd” u tekstualno polje i pritisnite OK ili Enter. Drugi alternativni metod je kroz File Explorer, gde možete navigirati do foldera “System32” unutar “Windows” directorijuma i dvaput kliknuti na “cmd.exe” da otvorite Command Prompt.

Da rezimiramo, Command Prompt je esencijalni alat za korisnike i IT profesionalce koji žele imati dublje upravljanje nad svojim Windows operativnim sistemom. Otvaranje Command Prompt-a se može izvršiti na brojne načine, uključujući prečice na tastaturi, Start meni, PowerShella, kao i kroz Task Manager i File Explorer. Bez obzira koju metodu preferirate, važno je znati kako pristupiti ovom snažnom alatu kada vam je potreban.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu