Skeniranje antivirusnog programa na internetu

Skeniranje antivirusnog programa na internetu

U današnjem digitalnom dobu, kada su računarski virusi i malveri sve prisutniji i sofisticiraniji, ključno je obezbediti adekvatnu zaštitu za svoje elektronske uređaje. Korišćenje antivirusnih programa za skeniranje fajlova i sistema nezaobilazno je u borbi protiv cyber pretnji. S obzirom da su brojne pretnje stalno prisutne na internetu, korisno je znati da postoji više online alata koji omogućavaju brzo i efikasno skeniranje fajlova i sistema preko web pregledača. U ovom članku, razmotrićemo neke od najpopularnijih servisa za skeniranje antivirusnih programa na internetu, njihove karakteristike i prednosti.

VirusTotal

VirusTotal je besplatan servis koji nudi online skeniranje fajlova i URL adresa koristeći različite antivirusne motore i tehnologije za detekciju malvera. Ovaj servis omogućava korisnicima da prenesu i testiraju svoje fajlove protiv preko 70 različitih antivirusnih skenera i URL/filtering servisa. Korisnici mogu lako postaviti sumnjive fajlove na VirusTotal sajt i brzo dobiti detaljne rezultate o bezbednosti fajla. Ovakav pristup omogućava vrlo visoku stopu detekcije i odličan je alat za analizu sumnjivih fajlova koji su preuzeti sa interneta ili putem e-pošte.

MetaDefender oblak

MetaDefender Cloud je još jedan efikasan online servis koji koristi višestruke antivirusne motore za skeniranje, detekciju i prevenciju infekcija malverom. Alat nudi brzo skeniranje putem drag-and-drop interfejsa gde korisnici mogu prevući fajlove direktno na web stranicu. Jedinstvena karakteristika MetaDefender-a je da on pruža mogućnost da analizira i sanitizuje fajlove, čime smanjuje rizik da inficirani fajl zarazi korisnikov uređaj. Takođe, MetaDefender Cloud nudi API koji se može koristiti za integraciju skeniranja u različite aplikacije ili sisteme.

Jotti

Jotti je online alat koji omogućava korisnicima da skeniraju sumnjive fajlove koristeći više antivirusnih alata. Jednostavno postavite svoj fajl na Jotti i alat će ga skenirati pomoću nekoliko različitih antivirusnih programa i izlistati rezultate. Jotti je koristan za provjeru pojedinačnih fajlova kad sumnjate da bi mogli biti inficirani ili kad želite da proverite fajl pre nego što ga podelite sa drugima.

ESET Online Scanner

ESET Online Scanner je još jedan moćan alat za online skeniranje koji pruža detekciju i uklanjanje malvera. Besplatna je usluga koja koristi iste antivirusne definicije i skenirajuće module kao i ESET Smart Security. Ovaj alat omogućuje korisnicima da sprovode temeljnu proveru i uklone pronađene viruse, špijunski softver i ostale vrste malvera. Koristi jednostavan interfejs i ne zahteva instalaciju, čime se olakšava korisnicima koji nisu tehnički potkovani.

Drugi korisni resursi

Osim pomenutih servisa, postoje i drugi korisni online resursi za besplatno skeniranje virusa. Ovi alati uključuju Symantec Security Check, Kaspersky VirusDesk, i druge sajtove koji nude slične usluge. Važno je da korisnici razumeju da ovakvi alati ne treba da zamene stalni antivirusni softver instaliran na uređaju, već da posluže kao dodatni alat za proveru i analizu sumnjivih fajlova i linkova.

Na kraju, korišćenje online alata za skeniranje antivirusnog programa predstavlja važan korak u otkrivanju i sprečavanju cyber pretnji. Živimo u vremenu kada je internet prepun opasnih virusa i malvera, a online skeneri su jednostavna i efektivna rešenja za zaštitu naših podataka i uređaja. Uz stalni oprez, pravilno korišćenje ovih alata i redovno ažuriranje softvera, korisnici mogu znatno smanjiti rizik od infekcija i osigurati svoju online sigurnost.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu