Vratiti računar na fabrička podešavanja

Vratiti računar na fabrička podešavanja

Postoje trenuci kada je računaru potreban svež početak, bez nepotrebnih programa, virusa ili neefikasnog performansa zbog prevelike količine nepotrebnih podataka. Vraćanje računara na fabrička podešavanja može biti rešenje koje će računaru vratiti prvobitnu brzinu i stabilnost. Ovaj proces obuhvata ponovno uspostavljanje originalnih podešavanja uređaja te dolazi do potpune deinstalacije svih aplikacija i ličnih fajlova. U ovom članku objasnićemo kako da vratite računar na fabrička podešavanja bez upotrebe CD-a, kako to izvesti na laptopu, specificiteti vraćanja Mac-a na početno stanje, kako sačuvati podatke prilikom ovog procesa i, na kraju, detaljan vodič za vraćanje računara na početno stanje korak po korak.

Kako vratiti računar na fabrička podešavanja bez CD-a

Danas, većina računara dolazi bez optičkih drajvova, a time i bez CD-a za vraćanje sistema. Međutim, to ne znači da ne možete vratiti računar na fabrička podešavanja. Mnogi moderni operativni sistemi, poput Windows 10 i Windows 11, imaju ugrađenu funkciju za resetovanje sistema koja omogućava vraćanje na fabrička podešavanja direktno iz operativnog sistema.

Da biste vratili računar bez CD-a, pristupite podešavanjima sistema, potražite sekciju za update i security i izaberite opciju za recovery. Nakon toga, pronaći ćete opciju za reset this PC (Resetuj ovaj računar) koja će vam dati izbor da zadržite lične fajlove ili uklonite sve. Izabranom opcijom započinje proces vraćanja.

Vraćanje laptopa na fabrička podešavanja

Kod laptopa proces vraćanja na fabrička podešavanja je sličan kao kod stonih računara. Laptopi obično imaju zasebnu particiju na hard disku gde su sačuvani sistemske datoteke potrebne za vraćanje. To znači da vam nije potreban fizički nosač kao što je CD da biste započeli proces resetovanja.

Potrebno je pristupiti opciji recovery u podešavanjima, koja se često može pokrenuti tokom startovanja uređaja pritiskom na određenu tastu (npr. F8, F9, F11, itd.). Od tamo možete slediti uputstva i odabrati da li želite da zadržite svoje fajlove ili da uradite pun reset sistema.

Kako vratiti Mac na početno stanje

Za korisnike Mac računara, proces vraćanja na fabrička podešavanja je drugačiji nego na Windows mašinama. Na Mac računarima koristi se MacOS Recovery, koji se može pokrenuti pritiskom na Command i R tastere tokom startovanja.

Po pokretanju MacOS Recovery, koristi se Disk Utility za brisanje hard diska, a potom se instalira sveža verzija MacOS-a. Bitno je zapamtiti prvo da sigurnosno kopirate sve bitne podatke pre no što započnete ovaj proces, jer ćete u suprotnom izgubiti sve podatke na računaru.

Fabričko podešavanje računara bez gubitka podataka

Kada vraćate računar na fabrička podešavanja, najveća briga je često gubitak podataka. Srećom, većina operativnih sistema nudi mogućnost da se računar resetuje a da se pri tome sačuvaju lični fajlovi.

Na Windows sistemu, tokom procesa resetovanja, biće vam ponuđena opcija da se sačuvaju lični fajlovi. Na Mac računarima, podaci se moraju ručno arhivirati, na primer korištenjem Time Machine ili prebacivanjem na eksterni hard disk. U svakom slučaju, preporučuje se pravljenje redovnih sigurnosnih kopija podataka bez obzira na planirano vraćanje sistema.

Vraćanje računara na početno stanje – korak po korak

Kada ste spremni za vraćanje računara na fabrička podešavanja, ovde je korak po korak vodič:

Korak 1: Sigurnosno kopirajte vaše važne podatke. Bez obzira da li planirate da zadržite podatke ili ne, uvijek je sigurnije praviti rezervnu kopiju.

Korak 2: Uđite u podešavanja sistema. Na Windows računarima to možete učiniti preko Start menija i izabranjem opcije Settings, dok na Mac računarima pristupate preko System Preferences.

Korak 3: Pronađite sekciju za recovery ili resetovanje. U Windows-u je to obično pod Update & Security > Recovery, a na Mac-u putem obrtavanja recovery modusa tokom startovanja (Command + R).

Korak 4: Izaberite opciju za resetovanje. Kao što je

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu