Kako izračunati postotak na mobitelu

Kako izračunati postotak na mobitelu

Često se u svakodnevnom životu susrećemo s potrebom za brzim i tačnim izračunavanjem postotka. Bilo da je u pitanju račun u restoranu, popust u prodavnici, ili analiza finansijskih podataka, sposobnost brzog računanja postotaka je veoma korisna. S obzirom na to da današnji mobilni telefoni poseduju napredne funkcije, oni nam mogu poslužiti kao praktični alati za računanje postotka. U ovom članku ćemo pogledati kako to možemo učiniti koristeći ugrađene aplikacije i funkcije na Android i iOS uređajima.

Android kalkulator za izračunavanje postotka

Android operativni sistem dolazi sa ugrađenom aplikacijom kalkulatora koja može lako izračunati postotak. Otvorite aplikaciju kalkulatora na svom Android mobilnom uređaju i ukucajte broj čiji postotak želite izračunati. Nakon toga, dodirnite simbol postotka (%) a zatim unesite postotak koji želite izračunati. Na primjer, ako želite izračunati 20% od 150, unesite ‘150 × 20 %’. Rezultat bi trebao odmah biti prikazan. Android kalkulator takođe omogućava obrnuti postupak, tj. možete izvesti postotak iz jednog broja kako biste dobili drugi broj.

Aplikacija za izračunavanje postotka na Android mobitelu

Pored standardne aplikacije kalkulatora, Google Play Store nudi i širok spektar aplikacija specijalizovanih za izračunavanje postotka. Ove aplikacije obično nude user-friendly interfejs i dodatne funkcije kao što su saveti za napojnice, popusti ili kamatne stope. Da bi se pronašla odgovarajuća aplikacija, jednostavno potražite “kalkulator postotka” ili “percentage calculator” u Play Store i izaberite aplikaciju koja najbolje odgovara vašim potrebama.

Izračunavanje postotka na iPhone-u putem Siri

Izračunavanje postotka na iPhone uređaju može biti vrlo jednostavno zahvaljujući ličnom asistentu Siri. Samo aktivirajte Siri i recite komandu kao što je “Koliko je 25% od 200?” i Siri će odmah dati odgovor. Ovo je brz i efikasan način za računanje postotka bez potrebe za otvaranjem kalkulator aplikacije.

iOS kalkulator kao alat za izračunavanje postotka

Za one koji žele koristiti tradicionalniji pristup, iOS kalkulator aplikacija takođe nudi funkciju za izračunavanje postotka. Otvaranjem aplikacije kalkulatora, unesite prvi broj, zatim pritisnite na ‘multiply’ (×), posle na dugme za postotak (%) i konačno unesite broj postotka. Pritiskom na ‘equals’ (=), na ekranu će se pojaviti izračunati procenti. Korisno je znati da ako rotirate iPhone na stranu u kalkulator aplikaciji, dobićete pristup naučnom kalkulatoru koji nudi dodatne funkcije.

Aplikacija za brzo izračunavanje postotka bez greške

Zbog mogućnosti greške prilikom ručnog izračunavanja postotaka, razmotrite upotrebu aplikacija dizajniranih da ovaj proces učine brzim i bez greške. Na App Store i Google Play Store-u možete pronaći aplikacije kao što su “Percentage Calculator” ili “Percentages Calculator” koje su namenski razvijene da omoguće precizno izračunavanje postotaka. Ove aplikacije često sadrže različite funkcije za izračunavanje, uključujući promene u postocima, obrnuto izračunavanje postotaka ili izračunavanje postotnog povećanja ili smanjenja.

Izračunavanje postotka na mobilnom telefonu je postalo značajno lakše zahvaljujući naprednim funkcijama koje Android i iOS operativni sistemi nude. Korištenjem ugrađenih kalkulatora ili specijalizovanih aplikacija, možete bez muke brzo izračunati potrebne postotke u širokom rasponu situacija. Bilo da se odlučite za glasovne komande pomoću Siri, ugrađeni kalkulator ili skinete aplikaciju treće strane, mogućnosti za precizno i brzo izračunavanje postotka su na dohvat ruke. Svaki od ovih alata pruža vam mogućnost da efikasno upravljate finansijama ili obavljate svakodnevne matematičke operacije bilo kada i bilo gde.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu