Kako funkcioniše Gmail

Nakon kupovine novog Android uređaja, morali ste da napravite novi Gmail nalog tokom početnog podešavanja. Iako ste operaciju obavili lako, kasnije niste koristili taj nalog i nastavili ste da koristite staru e-mail adresu. Međutim, shvatili ste da je Gmail efikasnija usluga za upravljanje e-poštom u odnosu na trenutnu koju koristite i sada želite da saznate više o njenim funkcijama.

Sa zadovoljstvom vas obaveštavam da ste na pravom mestu. U nastavku ću detaljno objasniti kako Gmail funkcioniše na različitim uređajima poput računara, pametnih telefona i tableta. Čak možete koristiti Gmail i bez aktivne internet veze.

Ne oklevajte, opustite se i posvetite nekoliko minuta da pažljivo pročitate sve što imam da vam kažem o Gmail-u. Siguran sam da ćete nakon čitanja biti savršeno u stanju da maksimalno iskoristite ovu uslugu e-pošte koju pruža “veliki G”.

Čemu služi Gmail?

Gmail je usluga e-pošte koju nudi Google i kompatibilna je sa većinom pretraživača i klijenata e-pošte za računare, pametne telefone i tablete. Osim toga, moguće je koristiti aplikacije za Android i iOS. Ova usluga ima mnoštvo funkcija za optimiziranje upravljanja e-poštom, uključujući napredne filtere za neželjenu poštu, automatsko otkrivanje i blokiranje zlonamernih poruka, mogućnosti podešavanja prilagođenih filtera i blokova, integraciju sa dodacima trećih strana.

Kreiranje Gmail naloga pruža pristup nekim od usluga koje nudi Google, uključujući Google disk i Google dokumente, Google fotografije, YouTube, Mape, Plai prodavnicu, Plai muziku i Plai filmove.

Gmail nudi 15 GB besplatnog prostora između različitih usluga koje se lako mogu povećati kupovinom dodatnih paketa. Ova količina se podeli između Drive-a, Gmail-a i Google Photos-a bez ograničenja za jedno ili drugo. Postoji i profesionalna verzija Gmail-a dizajnirana posebno za kompanije, koja takođe obuhvata alate za saradnju i veću dostupnost prostora za skladištenje. Gmail predstavlja ključ za pristup čitavom spektru usluga koje pruža „veliki G“!

Kreiranje naloga Gmail-a je jednostavno, koristeći platformu koju smatrate najprikladnijom (pametni telefon, tablet, računar, itd.), prateći korake u posebnom tutorijalu. Ova usluga je kompatibilna sa Android, iOS (dakle iPhone) i PC (web i klijent).

Kako Gmail funkcioniše na mobilnom uređaju

Krenimo sa objašnjenjem rada Guglova servisa koji se odnosi na mobilne uređaje, Android telefone i tablete, kao i iOS i iPadOS sisteme. U nastavku ćete naći uputstva za postupanje na ovim uređajima, uključujući i Huavei, za koji integrisane Guglove usluge nisu dostupne, što znači da Gmail nije integrisan iako je Android.

Kako Gmail funkcioniše na Androidu

Ako ste zainteresovani da odmah konfigurišete svoje poštansko sanduče na Android-u, postoji jednostavno rešenje – zvanična Gmail aplikacija. Ova aplikacija se unapred instalira na najnovijim verzijama Android-a i integrisana je sa celim operativnim sistemom. U slučaju da aplikaciju nije moguće naći na uređaju, može se besplatno preuzeti iz Plai prodavnice.

Kad pokrenete aplikaciju, dodirnite dugme OK sa donjeg dela ekrana da biste proverili da li je Gmail nalog koji ste konfigurisali prilikom prvog pokretanja uređaja dostupan. Ukoliko je, dodirnite dugme Idi na Gmail da biste odmah pristupili svojem poštanskom sandučetu. Ako je potrebno konfigurisati druge naloge e-pošte, dodirnite stavku Dodaj drugu adresu e-pošte i sledite jednostavna uputstva da biste se prijavili sa akreditive koje su vam potrebne.

Napominjemo da je ova aplikacija optimalno prilagođena Gmail nalozima, ali se može koristiti i za upravljanje nalozima drugih provajdera (npr. Outlook, TIM/Alice, Libero itd.), postavljanjem IMAP parametara.

Kada je konfiguracija počela, dodirnite dugme OK da biste odmah pristupili prijemnom sandučetu  :  tu ćete naći neke preporuke za korišćenje i osnovni ekran. Pritisnite ikonu tri horizontalne linije u gornjem levom uglu da biste pristupili glavnom Gmail meniju koji sadrži nekoliko kategorija. 

  • Glavni folder sadrži poruke od stvarnih ljudi i od onih koje ne pripadaju ni jednoj od sledećih kategorija. 
  • Društveno je gde se nalaze poruke sa društvenih mreža uključujući nove kontakte, obaveštenja o porukama ili profilima. 
  • Ažuriranja obuhvata poruke o ažuriranjima lozinke, uređaja, menjanje uslova korišćenja, suspenzija naloga, itd. 
  • Forum sadrži obaveštenja o novim porukama sa foruma, mejl lista, diskusionih grupa i slično.

Koristeći jednostavni interfejs aplikacije, možete lako upravljati svojom e-poštom: pritisnite pregled e-pošte da biste otvorili njen sadržaj i koristite dugmad na dnu poruke da biste odgovorili pošiljaocu, odgovorili svima ili prosledili poruku. Osim toga, možete koristiti tastere na vrhu da biste izvršili druge radnje sa porukom: arhivirajte je (kvadrat sa strelicom), izbrišite je (ikona korpe za otpatke) ili označite kao “nepročitanu” (ikona koverte).

Dodirom na dugme (⋮) lako možete pristupiti dodatnim opcijama za premeštanje poruke u drugi folder, odlaganje za neko drugo vreme postavljanjem datuma i vremena da je ponovo pročitate, promenom oznake, označavanjem je kao važne, klasifikacijom kao spam i dr. Da vratite staru fasciklu, jednostavno dodirnite strelicu u gornjem levom uglu.

Da bi se pravio novi email od početka, umesto toga pritisnite dugme Vrite, koje se nalazi u donjem desnom uglu, a za pristup Gmail fasciklama (na primer karticama primljenih poruka, poslate pošte, smeću, arhivirane pošte, nepoželjne pošte itd.) ili podešavanja aplikacije, dodirnite dugme ☰ u gornjem levom uglu i odaberite željenu stavku iz menija koji se otvara.

Takođe, možete koristiti gornju traku za pretragu da biste pronašli željene poruke u trenutku. Vidite li? Sve je to jednostavno!

Napomena: ako ne želite da koristite zvaničnu Gmail aplikaciju, moguće je konfigurisati svoj nalog za email u drugim klijentima poput Microsoft Outlooka.

Kako koristiti Gmail na Huavei-u

Kao što smo spomenuli na početku, Gmail nije aplikacija koja se samostalno integriše u uređaje Huavei. Stoga, da biste ga mogli koristiti na svom uređaju, potrebno je da instalirate Google Plai prodavnicu.

Međutim, da biste nastavili, preporučujem da iskoristite neke od nezvaničnih aplikacija prisutnih u galeriji aplikacija, kao što je Gspace, koji omogućava da koristite Plai prodavnicu. Time ćete biti u stanju da preuzmete Gmail i druge aplikacije u Plai prodavnici na svoj Huavei pametni telefon.

Pre nego što nastavite, trebalo bi da napravite sekundarni Google nalog, prateći uputstva u ovom vodiču, a zatim nastavite preuzimanjem Plai prodavnice, kako je objašnjeno u ovom vodiču o tome kako da instalirate Plai prodavnicu na Huavei-u.

Kada je Gspace ispravno postavljen, sve što treba da uradite je da nastavite sa preuzimanjem Gmail-a preko Google Plai prodavnice, prisutne u prethodno pomenutoj aplikaciji. Dovoljno je da dodaš Gmail u traku za pretragu i pritisneš dugme Instaliraj. Kada je aplikacija instalirana, možete je postaviti na početni ekran svog pametnog telefona, kako je objašnjeno u ovoj studiji.

Kako Gmail radi na iPhone-u

Jednostavno rečeno, najlakši način da se pristupi Gmail-u putem iPhone-a je instaliranje zvanične aplikacije sa App Store-a, koja je besplatna. Nakon završetka instalacije, potrebno je da se pritisne Prijava i da se sledi čarobnjak za dodavanje naloga e-pošte. Kao deo procesa, adresa e-pošte treba uneti u odgovarajuće polje, da bi se nastavilo sa unosom lozinke u narednom polju. Ako je uključena verifikacija u dva koraka, onda će biti potrebno da se unese jednokratni kod dobijen putem SMS-a ili da se potvrdi prijava pomoću poznatog uređaja.

U slučaju da je Gmail već povezan sa drugom Google aplikacijom na iPhone-u, potrebno je jednostavno da se aktivira poluga koja odgovara tom nalogu, da bi se potvrdila konfiguracija. Kada se to uradi, pritisnite Završi u gornjem levom uglu da bi se potvrdio proces. Potom treba da se odredi da li će se aplikacija koristiti za šaljanje obaveštenja i da li će e-poruke biti pregledane na način koji odgovara korisniku i da se nakon toga potvrdi sve pritiskom na OK. Ukoliko sve teče glatko, korisnik će biti prijavljen na glavni Gmail interfejs koji podrazumeva pregled fascikle Primljeno. Kada se to uradi, rad aplikacije će biti veoma sličan onome što se već vidi na Androidu.

Ako ne želite da instalirate Gmail aplikaciju, ali želite da pratite svoju e-poštu kroz iOS aplikaciju Mail, onda ništa ne stoji na putu. Otvorite iOS podešavanja, odaberite Pošta> Nalog i Dodaj nalog, a zatim dodirnite Google stavku da biste završili proces podešavanja.

Međutim, obratite pažnju: podešavanjem Gmail-a na Mail-u nećete primati push obaveštenja za vaše poruke, pa čak ni one koje dobijate u realnom vremenu. 

Postoji i alternativna opcija od Mail-a – možete da iskoristite treće strane klijente koji podržavaju push obaveštenja i koji vam olakšavaju podešavanje Gmail naloga, kao što je Microsoft Outlook.

Kako Gmail funkcioniše na računaru

Ako ste zainteresovani da koristite Gmail preko svog računara, postoji dva načina da pristupite Gugl e-pošti – kroz web pretraživač ili podešavanjem e-pošte u posebnom programu. Da biste se prijavili na Gugl e-poštu preko pretraživača, samo idite na odgovarajuću web stranicu, unesite svoju e-mail adresu, lozinku i pritisnite Enter na tastaturi. Nakon toga, u roku od nekoliko sekundi trebalo bi da se otvori vaš Gmail prijemni sandučić. 

Gmail web interfejs je jednostavan za korišćenje: preko navigacione trake sa leve strane možete da pristupite raznim fasciklama poštanskog sandučeta.

U centru ekrana je prikazan sadržaj foldera prijemnog sandučeta, koji je podeljen na različite kartice, koje sadrže određene kategorije poruka. Ako vam se ne sviđa ovaj pristup, možete da isključite podelu e-poruka na kartice u gornjem desnom uglu pomoću ikonice zupčanika. U odeljku Tip možete odabrati opciju koju želite, a zatim je dodatno prilagoditi u Personalizuj odeljku.

Ako želite da se sve poruke nađu u istom sandučetu, bez podela na kartice, onemogućite tu opciju klikom na ikonicu zupčanika u gornjem desnom uglu. U prijemnom sandučetu možete odabrati opciju koja vam najviše odgovara, poput prve važne e-poruke, prve nepročitane e-poruke, više prijemnih sandučića ili čak da prilagodite neke postavke. U oknu za čitanje možete napraviti promene u vezi s e-poštom i tu je moguće odabrati i novu grafičku temu. U galeriji tema možete kliknuti na “Prikaži sve” ili čak dodati svoju fotografiju.

Koristeći Gmail operacije su jednostavne: za slanje nove poruke kliknite na dugme “Write” u gornjem levom uglu, za odgovor na postojeću poruku kliknite dugme “Odgovori” na dnu, a za druge akcije (brisanje, arhiviranje itd.) koristite meni desnim klikom na poruku ili dugmad u Gmail prozoru. Traka pretrage na vrhu stranice vam može pomoći da brzo pronađete poruke po pošiljaocu, primaocu, predmetu i tako dalje. Takođe možete koristiti čipove za pretragu i imati panel sa leve strane sa funkcijama Chat, Spaces i Meet.

Kako postaviti Gmail u Windows

Da biste konfigurisali Gmail email u okviru Windows 10 ili Windows 11 Mail aplikacije, prvo morate da aktivirate Gmail-ov IMAP protokol. To će vam omogućiti da pristupate i upravljate mailom sa više uređaja u isto vreme bez problema sa sinhronizacijom. 

Aktivacija Gmail-ovog IMAP protokola je laka ukoliko koristite opciju Prosleđivanje i POP/IMAP i IMAP u Gmail podešavanjima. Kada završite sa aktivacijom, možete da dodate Gmail klijentu kao bilo koji drugi nalog. 

Napominjem da ako imate omogućenu dvofaktorsku autentifikaciju na Google nalogu i koristite staru mail aplikaciju, možda ćete morati da generišete specifičnu lozinku za aplikaciju i koristite je za prijavu. Sve informacije o tome se mogu naći na stranici vašeg Google naloga.

Kako Gmail funkcioniše na Mac-u

Takođe, da bi ste povezali Gmail sa vašim Mac-om, možete da podesite svoj Google nalog tako da preusmeri poruke na ovaj klijent. Kada se IMAP učita u Gmail-u, kako je već prethodno navedeno, pokrenite macOS Mail, a zatim pritisnite izbor Mail> Dodaj nalog (na gornjem levom uglu) i sačekajte da se pojavi odgovarajući panel. Potom stavite znak za potvrdu pored Google stavke, kliknite na dugme Nastavak i unesite svoju e-adresu i lozinku na web lokaciji koja se otvara.

Nakon toga, možete da nastavite sa dvostrukom autentifikacijom, izabirajući jedan od navedenih metoda verifikacije, i selektujući koje aplikacije želite da sinhronizujete, uz obavezno postavljanje potvrdnog znaka pored Mail stavke. Na kraju, da biste zaključili, pritisnite Završi dugme. Sada je Gmail nalog povezan sa macOS Mail klijentom i moći ćete da pregledate poruke kroz njega.

Kako Gmail funkcioniše van mreže

Gmail se može koristiti i u oflajn režimu, što znači da već primljene poruke mogu biti dostupne i bez interneta. Ovo omogućava da se pregledaju pošte (i eventualni prilozi u njima) unutar njih, da se vrše pretraživanja i da se pošalju nove poruke čak i bez internet veze. Čitajte dalje da biste saznali više o tome kako Gmail funkcioniše vanmrežno na računarima, pametnim telefonima i tabletima.

PC

Kada je u pitanju računar, Gmail web interfejs je moguće koristiti u modu van mreže samo ako se njegov servis pristupa preko Google Chrome pregledača, dostupnog za većinu najrasprostranjenijih desktop platformi (Windows, macOS i Linuk). Ako ga nemate, možete ga lako instalirati, prateći uputstva koje sam vam dao u svojoj posebnoj objašnjenoj temi.

Nakon otvaranja pregledača, ulogujte se na Gmail web lokaciju koristeći svoje akreditive, zatim kliknite na ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu i izaberite stavku Prikaži sva podešavanja. Sad odaberite Vanmrežnu karticu koja se nalazi na gornjoj navigacionoj traci, označite polje pored stavke Omogući vanmrežnu poštu i podesite postavke po vašem izboru: odredite koliko dana poruka želite da sinhronizujete pomoću padajućeg menija i odredite da li želite da preuzmete priloge ili ne.

U krajnjem cilju, definišite ponašanje Gmail-a ukoliko se morate odjaviti sa Google naloga: ostavite podatke e-pošte na računaru u obliku kolačića, tako da će biti odmah dostupni pri sledećem pristupu, ili izbrišite sve, tako da će biti potrebna nova sinhronizacija.

Kada završite, pritisnite dugme Sačuvaj promene na dnu stranice i bez prekida veze sa internetom, sačekajte da se svi Gmail podaci preuzmu na vaš kompjuter. U zavisnosti od trajanja sinhronizacije i postojanja priloga, ova procedura može potrajati nekoliko sati. Tokom ovog vremena, servis e-pošte može izgledati manje “reagovano”: ne brinite, stanje će se vratiti na normalno kada se sinhronizacija završi.

Kada se preuzimanje podataka završi, imaćete mogućnost da pristupite Gmail-u preko Google Chrome-a čak i bez veze sa internetom: moći ćete da pristupite već primljenim e-porukama, proverite ih, otvarate priloge, te pisati nove poruke, koje će biti poslate po ponovnom uspostavljanju veze sa mrežom (u međuvremenu, poruke koje se trebaju poslati će se čuvati u folderu Za slanje).

Pametni telefoni i tableti

Aplikacija za Gmail za Android i iOS ne zahteva dodatne podešavanja za pregled mejlova u režimu offline, jer je to već podrazumevano: zapravo, dovoljno je da otvorite aplikaciju da biste videli poruke koje su već preuzete, kao i da pišete nove poruke (koje će se poslati čim bude uspostavljena veza sa internetom).

Takođe, možete da odredite dane preuzimanja poruka: u tom slučaju, nakon pokretanja aplikacije, kliknite na ikonicu ☰ u gornjem levom uglu, dodirnite stavku Podešavanja i odaberite svoj mail nalog.

Nakon toga, pronađite odeljak Korišćenje podataka , proverite da li je polje Sinhronizujte Gmail označeno potvrdnim znakom (ako nije, obeležite ga sami) i dodirnite stavku Dani pošte za sinhronizaciju da biste podesili period koji vam najviše odgovara; takođe, možete da odredite da li ćete ili ne preuzimati priloge preko mreže Wi-Fi tako što ćete delovati na odgovarajućem polju.

Kako najbolje koristiti Gmail

Učinili ste prvi korak kada je u pitanju podešavanje Gmail-a na svim svojim uređajima i odlučili da ga koristite kao svoju glavnu uslugu e-pošte. Međutim, sada biste želeli da iskoristite njegove najbolje funkcije kako biste ga podesili za svoj rad. Nema problema! Pokazaću vam neke od najzanimljivijih mogućnosti Gmail-a na koje treba da pogledate.

Kako biste počeli, preporučujem da podesite web stranicu za Gmail, tako što ćete se prijaviti na Google nalog, pritisnuti ikonu Podešavanja u gornjem desnom uglu i pritisnuti dugme Prikaži sva podešavanja.

Nadalje, u odeljku Opšte možete da prilagodite neka podešavanja Gmail-a. Na primer, tu je funkcija Otkaži slanje, koja vam omogućava da podesite maksimalno raspoloživo vreme (od 5 do 30 sekundi) za otkazivanje poslate e-pošte, što je izuzetno korisno. Takođe, tu su i gramatički predlozi, automatski korektor i predloge za pisanje, što vam pomaže da izbegnete greške u Vašoj prepisci i ubrzati proces. Sa funkcijom Obaveštenja na radnoj površini, možete da izaberete da li želite da prikažete obaveštenje za dolazne poruke na Glavnoj kartici ili da bude označeno kao Važno. U odeljku Potpis možete da dodate potpis koji će biti stavljen na dno svake poruke, koji može da sadrži vaše ime, kontakt podatke ili frazu. Ne zaboravite da pritisnete dugme Sačuvaj promene na dnu.

U odeljku Oznake možete da pojednostavite sistemske oznake i kategorije koje su podrazumevano prisutne, dajući prednost onima koje su vam zaista korisne i sakrivajući ostale, ili kreirajući sopstvene pomoću dugmeta Kreiraj novu oznaku. Na ovaj način možete da organizujete svoju poštu, podelivši poruke u dobro definisane kategorije (npr. Posao, Univerzitet, Banka, itd.)

Kartica Filteri i blokirane adrese omogućava postavljanje filtara za zaštitu od neželjenih poruka. Pritisnite na stavku Kreiraj novi filter i popunite formular sa informacijama o primaocu, pošiljaocu, predmetu itd. Pritisnite dugme Kreiraj ili uvezite filtere koji ste sačuvali.

U kartici Dodaci pritisnite stavku Upravljanje da biste pristupili Google Vorkspace Marketplace-u i instalirali dodatke koji će vam biti od koristi. Pokrenite okvir, izaberite kategoriju i dodatak koji želite da instalirate, prijavite se sa svojim Google nalogom i pritisnite dugme Dozvoli.

U Naprednom se nalazi mogućnost korišćenja šablona poruka, što će uštedeti vreme. Stavite kvačicu na stavku Omogući i pritisnite dugme Sačuvaj promene.

Da biste iskoristili sve mogućnosti Gmail-a, preporučujemo da upoznate sve postojeće podešavanja.

Putem ovog linka saznajte kako pristupiti Hotmail-u.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu