Kako ukloniti virus sa iPhone-a

Kako ukloniti virus sa iPhone-a

Većina korisnika iPhone-a veruje da su njihovi uređaji imuni na viruse i malware, zahvaljujući strogom Apple-ovom sistemskom ekosistemu i politici aplikacija. Međutim, iako je zaraza virusom na iPhone-u manje verovatna nego na drugim uređajima, nije potpuno nemoguća. U ovom članku ćemo vam pokazati kako da prepoznate i uklonite virus sa vašeg iPhone-a, uzimajući u obzir različite načine na koje vaš uređaj može biti kompromitovan.

Uklonite jailbreak sa svog iPhone-a

Jailbreak-ovanje iPhone-a omogućava korisnicima da instaliraju aplikacije iz izvora koji nisu verifikovani od strane Apple-a, što može biti rizično i dovesti do potencijalne zaraze virusom. Ako ste jailbreak-ovali vaš iPhone i sumnjate na prisustvo virusa, prvi korak bi trebalo da bude uklanjanje jailbreak-a. To možete učiniti vraćanjem vašeg uređaja na fabričke postavke ili ažuriranjem iOS-a, što će automatski ukloniti jailbreak i bilo koju malverznu softversku opremu.

Uklanjanje aplikacija izvan App Store-a

Aplikacije koje nisu preuzete iz Apple-ovog App Store-a mogu nositi veći rizik od virusa, pošto nisu prošle strogi proces provere koji primenjuje Apple. Ukoliko ste instalirali aplikacije iz neproverenih izvora, preporučuje se da ih uklonite. Da biste to učinili, nađite sumnjivu aplikaciju na Home ekranu, pritisnite i držite njenu ikonicu dok se ne pojavi opcija za brisanje, i potom je uklonite pritiskom na “Delete” ili “Remove”.

Ažuriranje iOS operativnog sistema

Apple redovno izdaje ažuriranja za iOS kako bi popravio sigurnosne propuste i zaštitio korisnike od novih pretnji. Ukoliko vaš iPhone nije ažuriran na najnoviju verziju operativnog sistema, preporučuje se da to učinite što pre. Ažuriranje iOS-a možete uraditi preko opcije “Settings”, zatim odabirom “General” i “Software Update”. Ako postoji dostupno ažuriranje, pratite uputstva na ekranu da biste ga instalirali.

Uklanja sumnjive VPN profile

VPN profili se često koriste za dodavanje dodatnog sloja privatnosti ili za pristup sadržaju koji nije dostupan u određenim regionima. Međutim, neki VPN profili mogu biti malverzni i koristiti se za praćenje vaših podataka ili ubacivanje reklama. Ako imate instalirane bilo kakve VPN profile koje niste sami postavili ili ne verujete izvoru, uklonite ih pristupanjem “Settings”, “General” i “Profiles & Device Management” ili “VPN & Device Management” (u zavisnosti od verzije iOS-a), i potom uklonite sumnjive profile.

Poništavanje postavki na iPhone-u

Ako sumnjate na ozbiljnu infekciju ili ne uspevate da uklonite virus korišćenjem prethodno navedenih koraka, poništavanje postavki na iPhone-u može biti poslednje sredstvo. Ovim postupkom će biti obrisani svi podaci, uključujući aplikacije, fotografije i lične informacije. Pre nego što započnete, važno je napraviti sigurnosnu kopiju važnih podataka. Da biste poništili postavke, idite u “Settings”, “General”, “Reset” i izaberite “Erase All Content and Settings”.

Iako su iPhone uređaji opremljeni naprednim sigurnosnim karakteristikama, nijedan uređaj nije potpuno imun na opasnosti koje donosi internet. Pratite preporuke za ažuriranje softvera i budite oprezni sa aplikacijama koje preuzimate i sajtovima koje posjećujete. U slučaju da vaš iPhone postane zaražen virusom, iskoristite savete iz ovog članka kako biste efikasno uklonili malver i zaštitili svoje lične informacije. Redovno održavanje i praćenje bezbednosnih mera može značajno umanjiti rizik od zaraze vašeg uređaja.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu