Kako prijaviti prevarantski broj

Kako prijaviti prevarantski broj

U današnje vreme, prevaranti koriste razne načine kako bi došli do naših ličnih informacija ili novca. Jedan od čestih metodâ koje koriste su telefonske prevare. Da biste se zaštitili i pomogli zajednici u borbi protiv ove vrste kriminala, važno je znati kako prijaviti prevarantski broj i kako sprečiti prevarante da uznemiravaju vas i druge. Ovaj članak će vas voditi kroz procese prijavljivanja prevarantskog broja, blokiranja istih i sredstava koje imate na raspolaganju kada je u pitanju ovaj vid prevare.

Kako prijaviti prevarantski telefonski broj

Ako sumnjate da ste postali meta telefonske prevare, prvi korak je da prijavite sumnjiv broj. Postoji nekoliko načina na koje to možete učiniti. Jedan od najosnovnijih je da broj prijavite vašem telefonskom operateru. Operatori obično imaju formu ili liniju za prijavu sumnjivih aktivnosti. Takođe, možete prijaviti broj i regulatornim telima koja su zadužena za telekomunikacije, kao što su RATEL u Srbiji.

Osim toga, možete koristiti i razne internet servise i aplikacije koji su specijalizovani za identifikaciju i prijavu prevarantskih brojeva. Na ovim platformama, korisnici mogu ostavljati komentare i ocene za brojeve za koje sumnjaju da su prevarantski, što pomaže u stvaranju baze podataka o potencijalnim prevarantima.

Kako blokirati prevarantski broj

Kada identifikujete prevarantski broj, sledeći korak je da ga blokirate kako ne biste primali dalje pozive ili poruke. Većina savremenih pametnih telefona omogućava blokiranje brojeva direktno kroz opcije poziva ili poruka. Takođe, postoji veliki broj aplikacija koje pružaju napredne mogućnosti blokiranja i filtriranja poziva.

Za korisnike Android uređaja, blokiranje se može obaviti direktno kroz aplikaciju za pozive, gde postoji opcija da se određeni broj dodaje na crnu listu. iPhone korisnici mogu koristiti sličnu funkcionalnost kroz aplikaciju ‘Phone’ gde nakon pristupa listi nedavnih poziva mogu izabrati ‘Block this Caller’.

Prijava nadležnim vlastima

Prijava prevarantskog broja nadležnim vlastima je važan korak u procesu suzbijanja telefonskih prevara. Policija i tužilaštvo mogu pokrenuti dalju istragu ako se prikupe dovoljni dokazi o prevarantskim aktivnostima. U Srbiji, možete kontaktirati MUP ili podneti prijavu preko njihove službene web stranice.

Ako ste već postali žrtva prevare i izgubili novac, važno je što pre kontaktirati policiju i vašu banku kako bi se preduzele određene mere, poput blokiranja vaših računa ili kartica.

iOS aplikacija za prijavu prevarantskih brojeva

Za korisnike Apple uređaja postoje različite aplikacije koje mogu pomoći u identifikaciji i prijavljivanju prevarantskih brojeva. Na primer, aplikacija ‘Truecaller’ omogućava korisnicima da traže brojeve i da vode evidenciju poziva ili poruka koje su označene kao spam ili prevara od strane ostatka zajednice.

Osim toga, iOS operativni sistem ima ugrađenu funkcionalnost koja automatski filtrira nepoznate pozivatelje i sprječava njihove pozive. Aplikacije poput ‘Nomorobo’ i ‘RoboKiller’ takođe pružaju napredne opcije za borbu protiv neželjenih poziva i prevara.

Fiksni telefon i prijava prevarantskih brojeva

Ni korisnici fiksnih telefona nisu pošteđeni od telefonskih prevara. Za prijavu ovakvih poziva, najbolje je kontaktirati vašeg telefonskog operatera. Takođe, možete se poslužiti različitim uređajima koji se priključuju na fiksni telefon i koji blokiraju pozive sa određenih brojeva koje sumnjate da su prevarantski.

Mnogi operateri nude uslugu ‘Caller ID’ koja vam pomaže da vidite ko vas zove pre nego što se javite na telefon. Time možete lakše da identifikujete potencijalne prevarante i izbegnete neprijatnosti.

Telefonske prevare su ozbiljan problem, ali postoji nekoliko koraka koji se mogu preduzeti kako bismo se zaštitili i pomogli u njihovom suzbijanju. Prijava prevarantskog broja vašem mobilnom operateru ili regulatornim telima, blokiranje brojeva putem pametnih telefona ili posebnih aplikacija, kao i obaveštavanje policije, su efikasne metode borbe protiv ove vrste kriminala. Bitno je ostati obaveš

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu