Kako postaviti ikone na mobilnom telefonu

Kako postaviti ikone na mobilnom telefonu

Mobilni telefoni su postali nezaobilazan deo našeg svakodnevnog života, tako da customizacija njihovih početnih ekrana i prilagođavanje interfejsu našim potrebama postaje sve popularnije. Postavljanje ikona na mobilnom telefonu nije samo stvar estetike, već i funkcionalnosti. Omogućava nam da brzo pristupimo aplikacijama i web sajtovima koje najčešće koristimo. U ovom članku ćemo obraditi kako da postavite ikone aplikacija i web sajtova na mobilnim telefonima koji koriste Android i iOS operativne sisteme, kao i kako da postavite ikonu popularnih društvenih mreža kao što je Facebook.

Kako postaviti ikone aplikacija na mobilni telefon – Android

Android operativni sistem pruža veliku fleksibilnost kad je u pitanju customizacija. Kako biste postavili ikonu aplikacije na početni ekran, prvo morate pronaći aplikaciju u meniju sa svim aplikacijama. To možete uraditi prevlačenjem prsta prema gore na početnom ekranu. Zatim, pritisnite i držite prst na aplikaciji koju želite postaviti na početni ekran. Nakon nekoliko trenutaka, pojaviće se opcija da premeštate ikonu. Prevucite je na početni ekran i pustite da se postavi. Možete je dalje pomerati u okviru početnog ekrana kako biste je postavili gde želite. Takođe, možete da kreirate foldere za grupisanje aplikacija tako što ćete prevući jednu ikonu preko druge.

Kako postaviti ikone aplikacija na mobilni telefon – iOS

Korisnici iPhone-a ili iPad-a takođe imaju sličnu metodu za postavljanje ikona aplikacija. Da biste to učinili, potrebno je da pritiskom na ikonu aplikacije uđete u “jiggly” mod (gde ikone počinju da se trese). Jednom kada ste u ovom modu, prevucite ikonu na mesto gde želite da se nalazi, ili je prevucite preko neke druge ikone kako biste kreirali folder. Kada završite sa raspoređivanjem ikona, samo pritisnite dugme “Home” (kod starijih modela) ili napravite gestu za povratak na početni ekran na novijim modelima bez Home dugmeta. Kao dodatak, iOS 14 i noviji operativni sistemi su doneli mogućnost prilagođavanja ikona preko Shortcuts aplikacije za osobama koje žele više kreativne slobode.

Kako postaviti ikone web sajtova na mobilni telefon – Android

Ako često posećujete određene web sajtove, možda će vam biti korisno da njihove ikone imate direktno na početnom ekranu vašeg Android uređaja. Ovo možete postići pomoću internet pregledača, kao što je Chrome. Otvorite sajt koji želite dodati, zatim dodirnite tri tačkice u gornjem desnom uglu za otvaranje menija, i tražite opciju “Add to Home screen” ili “Dodaj na početni ekran”. Nakon toga možete da imenujete prečicu i ona će se pojaviti na vašem početnom ekranu kao ikona. Tada možete pristupiti tom sajtu jednim klikom.

Kako postaviti ikone web sajtova na mobilni telefon – iOS

Slično kao na Androidu, i iOS omogućava korisnicima da dodaju prečice do web sajtova direktno na početni ekran. Kada otvorite sajt u Safariju, dotaknite ikonu za deljenje na dnu ekrana (kvadrat sa strelicom na gore), potom pronađite i odaberite opciju “Add to Home Screen” ili “Dodaj na početni ekran”. Zatim, dajte prečici ime i konfirmišite dodavanje. Ikona web sajta će se pojaviti na vašem početnom ekranu i funkcionišće kao prečica do tog sajta.

Kako postaviti Facebook ikonu na mobilnom telefonu

Facebook je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svetu, te je mnogima potrebno da imaju laku i brzu pristupačnost ovoj aplikaciji. Na Android uređajima, nakon što instalirate Facebook aplikaciju iz Google Play prodavnice, ikona bi trebala automatski da se pojavi u meniju sa aplikacijama. Možete je potom dodati na početni ekran držeći prst na ikoni i prevlačenjem. Na iOS uređajima, ikona se automatski dodaje na početni ekran posle instalacije aplikacije iz App Store-a. Ako želite prečicu do Facebook sajta, proces je isti kao kada postavljate ikonu bilo kog web sajta, kako je opisano u prethodnim koracima.

Personalizacija mobilnih uređaja njihovim korisnicima daje osećaj osobnosti i veću efikasnost u korišćenju. Bilo da želite da rasporedite aplikacije na način koji najviše odgovara vašoj svakodnevnoj upotrebi, da

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu