Kako ukloniti PIN za pristup u Windows 10

Kako ukloniti PIN za pristup u Windows 10

Kada je reč o operativnom sistemu Windows 10, PIN pruža dodatan sloj sigurnosti za korisnički nalog. Međutim, može doći trenutak kada korisnici žele da uklone ili promene svoj PIN iz raznih razloga, poput lakšeg pristupa ili jer žele da koriste neke od alternativnih opcija prijave. U ovom tekstu ćemo objasniti kako da uklonite ili izmenite PIN za pristup vašem Windows 10 računaru, šta su alternative za prijavu, kako da pronađete zaboravljeni PIN i kako da efikasno koristite opcije logovanja na Windows 10.

Kako ukloniti PIN prilikom pristupa u Windows 10

Ukoliko želite da uklonite svoj PIN, postupak je prilično jednostavan. Prvo morate da idete na “Settings” odnosno “Postavke”, zatim izaberete “Accounts” ili “Nalozi”, a nakon toga “Sign-in options” ili “Opcije prijave”. Pronaći ćete sekciju “PIN (Windows Hello)” i tu imate opciju da kliknete na “Remove” ili “Ukloni”. Sistem će vas verovatno tražiti da potvrdite vašu lozinku koju koristite za Microsoft nalog pre nego što uklonite PIN.

Korišćenje alternativnih opcija prijave

Osim PIN-a, Windows 10 podržava razne metode autentifikacije. To uključuje upotrebu lozinke, biometrijskih podataka kao što su otisak prsta ili prepoznavanje lica kroz Windows Hello, kao i korišćenje fizičkog sigurnosnog ključa. Na istom mestu gde upravljate PIN-om, možete videti i ostale opcije koje su dostupne za vaš uređaj, te na osnovu toga možete odabrati alternativu koja vam najviše odgovara.

Isključivanje ili izmena PIN-a

Ako ne želite da potpuno uklonite PIN, ali želite da ga izmenite, proces je sličan. Pratite iste korake kao kada uklanjate PIN, ali umesto “Remove”, izaberite “Change” ili “Izmeni”. Nakon što unesete svoju trenutnu PIN šifru, moći ćete da postavite novu. U slučaju da želite samo privremeno isključiti PIN, možete ga onemogućiti i kasnije ga po želji ponovo omogućiti.

Pronalaženje zaboravljenog PIN-a

Šta raditi ako ste zaboravili svoj PIN? Windows 10 nudi opcije za resetovanje zaboravljenog PIN-a. Na ekranu za prijavu kliknite na “I forgot my PIN” ili “Zaboravio/zaboravila sam PIN”. Nakon toga, sledite uputstva da resetujete svoj PIN koristeći Microsoft nalog. Trebaće vam pristup internetu i podaci za prijavljivanje na vaš Microsoft nalog kako biste završili ovaj proces.

Efikasna upotreba Windows 10 logovanja

Na kraju, važno je napomenuti da je optimizacija procesa prijave na vaš operativni sistem važan deo održavanja visokog nivoa produktivnosti i sigurnosti. Bilo da koristite PIN, lozinku ili biometrijske podatke, važno je da znate kako da upravljate tim metodama, da osigurate računar od neautorizovane upotrebe i da obezbedite brz pristup kada je to potrebno. Windows 10 pruža raznovrsne opcije koje se mogu prilagoditi vašim potrebama i preferencijama, stoga iskoristite dostupne alate kako biste poboljšali svoje korisničko iskustvo.

U ovom tekstu pokrili smo kako da uklonite, izmenite ili resetujete PIN na Windows 10, kao i to kako da koristite alternativne opcije za prijavu na sistem. Nadamo se da su vam informacije koje smo podelili bile korisne i da ćete sada lakše upravljati sigurnosnim postavkama na vašem računaru.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu