Kako besplatno izmeniti PDF fajl

Kako besplatno izmeniti PDF fajl

PDF format je postao globalni standard za razmenu i čuvanje dokumenata. Zbog svoje portabilnosti i konzistentnosti, PDF fajlovi su idealni za deljenje podataka i očuvanje formata dokumenta. Međutim, često se javlja potreba za izmenom takvih fajlova, a softveri za uređivanje umeju biti skupi. Srećom, postoje efikasni načini kako da besplatno izmenite PDF fajl, o čemu će biti reči u ovom tekstu.

Besplatni načini za izmenu PDF fajla

Iako je PDF format koji nije prvobitno namenjen uređivanju, postoje načini kako to ipak možete da uradite bez trošenja novca. Besplatne alternative za izmenu PDF fajlova uključuju upotrebu otvorenog softvera, programskih snalaženja u okviru već instaliranih aplikacija, kao i online alata koji omogućavaju različite oblike izmena.

Kako izmeniti PDF fajl u LibreOffice programu

LibreOffice je besplatan i otvoren set kancelarijskih aplikacija, a jedna od njegovih komponenti — LibreOffice Draw — omogućava izmenu PDF fajlova. Da biste izmenili PDF, potrebno je da pokrenete Draw, zatim odaberete opciju otvaranja postojećeg dokumenta i pronađete željeni PDF fajl. Nakon što fajl učitate, možete pristupiti tekstualnim i grafičkim elementima, menjati ih ili dodavati nove. Na kraju, sačuvajte dokument u PDF formatu da biste zadržali izmene.

Kako izmeniti PDF fajl u Word programu besplatno

Microsoft Word, počevši od verzije 2013, nudi mogućnost da otvorite PDF fajl direktno u programu kao Word dokument, što znači da ga možete uređivati kao i svaki drugi tekstualni dokument. Da biste to učinili, samo odaberite opciju za otvaranje PDF-a unutar Worda i sačekajte da se dokument konvertuje. Posle izvršenih izmena, dokument ponovo sačuvajte u PDF formatu kako biste očuvali svoj rad.

Online alati za besplatnu izmenu PDF fajla

Mnoštvo online alata nudi brze i jednostavne opcije za izmenu PDF fajlova bez potrebe za instaliranjem softvera na vašem računaru. Popularni alati kao što su PDFescape, Smallpdf ili Adobe Acrobat online servisi omogućavaju osnovne izmene poput dodavanja teksta, potpisa, slika i čak konverziju u druge formate. Upotrebom ovih alata, možete u nekoliko jednostavnih koraka izmeniti svoj PDF fajl direktno iz internet pregledača.

Kako izmeniti PDF fajl na mobilnom uređaju besplatno

Izmene PDF fajlova možete obavljati i na pokretu uz pomoć aplikacija za mobilne uređaje. Android i iOS platforme nude aplikacije poput Adobe Acrobat Reader, Foxit PDF Reader, ili Xodo PDF Reader & Editor koje su besplatne i omogućavaju brzu i laku izmenu PDF dokumenata. Sa ovim aplikacijama možete vizuelno dodavati tekst, crtanje, slike, potpise i druge izmene na mobilnom telefonu ili tabletu.

U današnje vreme postoji mnogo metoda i alata dostupnih za besplatnu izmenu PDF fajlova, bilo da se radi o instalaciji slobodnih aplikacija, korišćenju postojećih programskih paketa ili online servisa, i mobilnih aplikacija. Bez obzira na vašu potrebu ili izabrani način izmene, sigurno postoji rešenje koje će zadovoljiti zahteve vašeg projekta ili poslovne situacije.

Ne dozvolite da format fajla ograniči vašu produktivnost ili kreativnost. Uz malo istraživanja i istrajnosti možete efikasno upravljati i prilagođavati svoje dokumente kako biste postigli željene rezultate besplatno, sve to bez potrebe za skupim softverskim rješenjima. Isprobajte različite metode koje smo spomenuli i pronađite onu koja najbolje odgovara vašim zahtevima.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu