Kako napraviti newsletter

Kako napraviti newsletter

U digitalnom dobu, newsletteri ostaju ključan alat komunikacije za kompanije, organizacije, i pojedince koji žele da održe kontinuiran kontakt sa svojom ciljnom publikom. Kreiranje efektivnog newslettera može pomoći u jačanju brenda, informisanju klijenata o novim proizvodima, promocijama, ili čak u održavanju zajednice okupljene oko određene teme ili ideje. Da biste kreirali newsletter koji privlači pažnju i podstiče čitatelje na akciju, bitno je razumeti osnovne korake i alate koji su dostupni za kreiranje i distribuciju.

Kreiranje newslettera uz Sendinblue

Sendinblue je sveobuhvatna platforma za online marketing koja nudi širok spektar alata, uključujući i onaj za kreiranje newslettera. Sendinblue korisnicima omogućava kreiranje profesionalno izgledajućih e-mail kampanja uz pomoć jednostavnog drag & drop urednika. Pored toga, nudi i mogućnost segmentacije liste primaoca, automatizacija zasnovana na ponašanju korisnika i detaljna analitika. Za početak, potrebno je kreirati Sendinblue nalog, odabrati šablon za newsletter ili kreirati sopstveni dizajn, dodati sadržaj i odabrati primaocima pre slanja.

Kreiranje newslettera uz MailChimp

MailChimp je jedan od najpopularnijih alata za email marketing, poznat po svojoj jednostavnosti i efikasnosti. Kreiranje newslettera pomoću MailChimp-a uključuje nekoliko koraka. Nakon što se prijavite za nalog, možete izabrati jedan od mnogih predložaka ili kreirati vlastiti dizajn. MailChimp nudi intuiciju drag & drop interfejs za pravljenje newslettera koji je vizuelno privlačan i koji odgovara vašem brendu. Takođe, podržava personalizaciju sadržaja, segmentaciju ciljne grupe i praćenje performansi kampanje nakon slanja.

Kreiranje newslettera uz Gmail

Gmail nudi osnovne funkcije za slanje e-mailova ali ne i napredne opcije za kreiranje newslettera. Za one koji ipak žele da koriste Gmail za slanje newslettera, postoji nekoliko trikova i alata treće strane koji se mogu iskoristiti. Primera radi, možete koristiti Google Docs da kreirate dizajn newslettera, a potom to koristiti kao bazu za vaše e-mailove u Gmail-u. Postoje i dodaci kao što su Mail Merge ili GMass koji omogućavaju slanje newslettera većem broju primaoca istovremeno, prateći ključne metrike poput otvaranja i klikova.

Kreiranje newslettera uz Outlook

Microsoft Outlook je još jedan alat koji se može koristiti za kreiranje i slanje newslettera, iako nije specijalizovan za to poput gore pomenutih alata. Međutim, Outlook može biti koristan ukoliko već koristite druge Microsoftove proizvode i želite sve na jednom mestu. Outlook nudi HTML podršku za kreiranje newslettera, što znači da možete uvoziti već pripremljene HTML šablone i koristiti ih za slanje e-mailova. Takođe, možete koristiti opcije kao što su liste distribucija da biste poslali newsletter većem broju kontakata.

Kreiranje newslettera na WordPress-u

Za webmastere koji već koriste WordPress za vođenje svojih sajtova, postoji mogućnost kreiranja i slanja newslettera direktno sa platforme. WordPress nudi niz dodataka (pluginova), kao što su MailPoet, Newsletter ili SendPress, koji su specijalno dizajnirani za olakšavanje kreiranja i upravljanja newsletterima. Ovi dodaci obično nude korisnički prijateljski interfejs, integraciju sa vašim postojećim korisničkim bazama, kao i opcionu automatizaciju slanja na osnovu novog sadržaja koji objavljujete na vašem web sajtu.

Kreiranje efektnog newslettera nije samo pitanje slanja e-pošte već i strateškog planiranja, dizajniranja i izvršavanja. Alati kao što su Sendinblue, MailChimp, Gmail, Outlook, i WordPress dodaci nude različite funkcionalnosti i pogodnosti koje mogu zadovoljiti potrebe različitih korisnika – od malih preduzeća do velikih korporacija. Njihovo korišćenje može značajno unaprediti vašu komunikaciju i odnose s klijentima. Kako bi vaš newsletter postigao željeni efekat, važno je usredsrediti se na kvalitetan sadržaj, atraktivan dizajn, pravilno segmentiranje publike i analizu odziva primaoca, čime zatvaramo krug efikasnog marketinga putem email-a.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu