Povezivanje štampača i telefona

Povezivanje štampača i telefona

Ubrzan razvoj tehnologije i potreba za bržim i efikasnijim obavljanjem poslova doveli su do toga da su štampači i pametni telefoni postali nezaobilazni alati u svakodnevnom životu. Povezivanje štampača i telefona danas je gotovo podjednako važno koliko i sama funkcija štampanja, a dostupnost raznih tehnika povezivanja predstavlja osnovu savremenih radnih zadataka. U ovom članku upoznaćemo vas sa procesom povezivanja vašeg telefona sa štampačem kako biste maksimalno iskoristili mogućnosti koje vam oni pružaju.

Povezivanje telefona i štampača preko WiFi-a

Većina modernih štampača dolazi sa mogućnošću wireless povezivanja, što značajno olakšava proces štampanja dokumenta sa vašeg mobilnog uređaja. Da biste povezali telefon sa štampačem preko WiFi-a, obično je potrebno da se oboje uređaja nalaze na istoj mreži. Prvo se uverite da je vaš štampač uključen i povezan sa WiFi mrežom. Zatim aktivirajte WiFi na vašem telefonu i izaberite istu mrežu na koju je povezan i štampač.

Povezivanje sa ruterom za štampanje sa telefona

Za štampanje sa telefona preko rutera potrebno je povezati štampač sa ruterom koji će omogućiti komunikaciju između mobilnog uređaja i štampača. Postupak povezivanja varira od modela do modela štampača i rutera, ali većinom uključuje korišćenje WPS (Wi-Fi Protected Setup) dugmeta ili unosom šifre mreže direktno na štampaču ukoliko ima ekran sa interfejsom. Nakon što se štampač poveže sa ruterom, moći ćete da koristite aplikacije na vašem telefonu koje podržavaju štampanje da biste poslali zadatke na štampač.

Korišćenje Wi-Fi Direct-a za povezivanje telefona i štampača

Wi-Fi Direct predstavlja alternativnu metodu za povezivanje telefona sa štampačem bez potrebe za mrežom. U suštini, to vam omogućava da direktno komunicirate sa štampačem. Aktiviranje Wi-Fi Direct modusa obično se radi preko štampačevog menija ili putem fizičkog dugmeta, nakon čega se na telefonu traži ta Wi-Fi Direct veza. Veza se zatim uspostavlja unosom PIN koda ili potvrdom na štampaču, nakon čega možete štampati dokumenta direktno sa vašeg telefona.

Štampanje direktno sa telefona bez WiFi-a

Štampanje bez korišćenja WiFi-a je takođe moguće koristeći Bluetooth ili USB veze. Ovisno od štampača, možda će vam biti neophodan odgovarajući adapter kako biste mogli da izvršite povezivanje. Bluetooth povezivanje zahteva uparivanje uređaja i često se koristi za štampanje sa mobilnih uređaja. USB povezivanje, sa druge strane, zahteva USB OTG (On-The-Go) kabl koji omogućava direktno povezivanje mobilnog uređaja sa štampačem.

Kako povezati telefon i štampač u samo nekoliko koraka

Povezivanje telefona i štampača može se obaviti vrlo jednostavno i brzo. Evo koraka:

  1. Uverite se da su i telefon i štampač uključeni.
  2. Povežite štampač sa mrežom ili direktno sa telefonom preko Wi-Fi Direct-a ili Bluetooth-a.
  3. Na telefonu otvorite dokument ili sliku koju želite da štampate.
  4. Koristite opciju “Print” ili “Štampaj” unutar aplikacije na vašem telefonu.
  5. Izaberite odgovarajući štampač sa liste dostupnih uređaja.
  6. Prilagodite opcije štampanja po vašoj potrebi i potvrdite štampanje.

Pratite korake koje smo nabrojali i vaš dokument ili fotografija će biti otisnuti iz vašeg telefona na štampač u samo nekoliko minuta.

U današnjem digitalnom dobu, mogućnost brzog i efikasnog štampanja sa mobilnog uređaja je neophodnost. Bilo da se radi o pripremi za sastanak, štampanju letaka ili fotografija s porodičnog okupljanja, integracija mobilnog uređaja sa štampačem osnažuje produktivnost i donosi veliku praktičnost. Nadamo se da će vam ovi saveti pomoći da sa lakoćom uspostavite vezu između vašeg štampača i telefona, i olakšati vaše poslovne ili lične zadat

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu