Kako locirati mobilni telefon

Kako locirati mobilni telefon

U današnje vreme, gubitak ili krađa mobilnog telefona može biti veoma stresno iskustvo. Mobilni telefoni su postali mnogo više nego samo uređaji za komunikaciju; oni sadrže veliki deo naših ličnih podataka, fotografije, kontakte i često pristup finansijskim informacijama. Na sreću, postoji nekoliko metoda za lociranje izgubljenog ili ukradenog telefona. U ovom tekstu ćemo razmotriti kako možete locirati svoj mobilni telefon pomoću različitih besplatnih načina i alata koji su lako dostupni za Android i iOS uređaje.

Besplatni načini za lociranje mobilnog telefona

Postoje različiti besplatni načini putem kojih možete locirati vaš izgubljeni ili ukradeni mobilni telefon. Većina pametnih telefona danas dolazi sa ugrađenim funkcijama za praćenje, kao što su Find My Device za Android i Find My iPhone za iOS uređaje. Pored toga, postoje i druge aplikacije trećih strana koje takođe nude mogućnost lociranja vašeg telefona. Važno je napomenuti da bi ove funkcije trebalo da budu aktivirane pre nego što vam telefon postane nedostupan.

Pronalaženje mobilnog telefona koristeći Android/iPhone

Pronalaženje Android telefona

Android korisnici mogu da lociraju svoje uređaje koristeći uslugu Find My Device. Ova usluga je deo sistema Google Play Protect i omogućava vam da vidite lokaciju vašeg uređaja na mapi, da ga zaključate, obrišete podatke ili čak da pustite zvuk da bi ga lakše pronašli ukoliko je blizu. Za korišćenje ove funkcije potrebno je da uređaj bude povezan sa internetom i da imate Google nalog.

Pronalaženje iPhone telefona

Korisnici iPhone-a imaju sličan alat po imenu Find My iPhone. Ova funkcija omogućava korisnicima da lociraju svoj iPhone, iPad, iPod touch ili Mac, da puste zvuk, zaključaju uređaj, prikažu poruku na ekranu ili izbrišu sve podatke na uređaju. Da bi koristili ovu funkciju, morate biti ulogovani u iCloud s vašim Apple ID i funkcija mora biti omogućena u podešavanjima uređaja.

Koristeći funkciju Gde je na iOS-u

Apple je sa iOS 13 uveo unapređenu verziju Find My iPhone funkcije nazvanu “Gde je”. Ova aplikacija kombinuje Find My iPhone i Find My Friends u jedan alat. Ova aplikacija omogućava korisnicima ne samo da lociraju izgubljeni uređaj, već i da prate lokacije prijatelja ili članova porodice sa njihovim pristankom. Zanimljiva karakteristika ove aplikacije je mogućnost pronalaženja uređaja čak i kada nisu povezani sa internetom, koristeći Bluetooth signale drugih Apple uređaja u blizini.

Alternativni besplatni načini traženja mobilnog telefona

Ako vam standardne opcije koje pruža vaš operativni sistem nisu na raspolaganju, postoji i nekoliko alternativnih besplatnih metoda. Na primer, ako ste instalirali bilo kakve aplikacije trećih strana za praćenje, kao što su Lookout ili Prey, možete ih koristiti za lociranje vašeg telefona. Takođe, neke aplikacije za roditeljski nadzor nude mogućnost praćenja lokacije uređaja. Pored toga, vaš mobilni operater može imati sopstvene usluge za lociranje izgubljenih ili ukradenih telefona – vredi ih kontaktirati za više informacija.

Kako locirati tudji mobilni telefon

Lociranje tuđeg mobilnog telefona bez njihove dozvole je načelno ilegalno i predstavlja kršenje privatnosti. Međutim, u određenim situacijama, kao što su roditeljski nadzor ili pracenje zaposlenih (sa njihovim prethodnim dozvolama), ovo može biti legimitan postupak. Postoje aplikacije i softverski alati dizajnirani za ovu svrhu, koji mogu biti legalno korisćeni. Važno je da se uvek pridržavate zakona i poštujete privatnost drugih.

Lociranje izgubljenog ili ukradenog mobilnog telefona danas je moguće zahvaljujući različitim ugrađenim funkcijama i aplikacijama trećih strana koje su dostupne za Android i iOS uređaje. Pomoću alata poput Find My Device i Find My iPhone, korisnici su u mogućnosti da prate lokaciju svojih telefona, zaključaju ih ili obrišu osobne podatke kako bi zaštitili svoju privatnost. Takođe, postoje alternativni pristupi i aplikacije koje mogu pomoći u pronalaženju ukradenog telefona

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu