Kako pronaći sever na Google Maps-u

Kako pronaći sever na Google Maps-u

Pronalaženje severa na Google Maps-u je osnovna veština koja može biti veoma korisna u mnogim situacijama, bilo da pokušavate da se orijentišete u nepoznatom gradu, planirate putovanje ili jednostavno tražite najbrži put do željene destinacije. Google Maps je postao neizostavni alat u svakodnevnom životu zahvaljujući svojoj preciznosti i lakoći upotrebe. U ovom članku, objasnićemo kako da pronađete sever na Google Maps-u korišćenjem različitih uređaja kao što su Android i iPhone, ali i na računaru. Takođe, osvrnućemo se i na korisne aplikacije i alate koji mogu olakšati orijentaciju korišćenjem ove platforme.

Kako pronaći sever na Google Maps-u sa Android uređajem

Na Android uređajima, pronalaženje severa na Google Maps-u je intuitivno i jednostavno. Kada otvorite aplikaciju, vaša trenutna lokacija biće označena plavom tačkom. Ako držite uređaj u ruci i okrenete se oko svoje ose, plava strelica koja ukazuje iz plave tačke će se rotirati u smeru u kom držite uređaj. Za tačno određivanje severa pomoću kompasa, potrebno je da plava strelica ukazuje direktno prema gore na vašem ekranu – tada je ekran usmeren ka severu. Važno je napomenuti da morate biti na otvorenom prostoru kako bi kompas pravilno radio.

Kako pronaći sever na Google Maps-u putem iPhone uređaja

Korišćenjem iPhone-a, postupak za određivanje severa na Google Maps-u je sličan kao i na Android uređajima. Po otvaranju aplikacije, biće prikazana vaša trenutna pozicija. Kada se fizički rotirate, strelica će se okretati zajedno sa vama, omogućavajući vam da odredite pravac. Sever je uvek prikazan na vrhu ekrana kada je mapa usmerena ka severu po defaultu. Ako je mapa rotirana na bilo koji drugi način, ikonica kompasa pojaviće se u gornjem desnom uglu, koju možete kliknuti kako biste mapu osujetili sa severom na vrhu.

Kako pronaći sever na Google Maps-u na računaru

Kada koristite Google Maps na računaru, mapa je standardno postavljena tako da je sever usmeren ka vrhu ekrana. Ako se karta rotira, mala ikonica kompasa pojaviće se u donjem desnom uglu ekrana, koju možete kliknuti kako biste mapu ponovo usmerili na sever. Važno je napomenuti da ne postoji funkcija za pokazivanje pravca pomoću kompasa na računaru, kao što je to slučaj na mobilnim uređajima.

Aplikacije za pronalaženje severa na Google Maps-u

Postoje dodatne aplikacije koje mogu biti preuzete za poboljšanje iskustva korišćenja Google Maps-a, koje uključuju alate za pronalaženje severa. Na primer, aplikacije kao što su “Compass” za Android ili “Compass↑” za iOS, pružaju detaljne informacije o pravcu kroz integraciju sa Google Maps platformom. Ove aplikacije koriste ugrađene senzore vašeg uređaja kako bi preciznije odredili pravac i uglove, što može biti korisno za outdoor entuzijaste i one koji se bave navigacijom.

Pomoćni alati za orijentaciju na Google Maps-u

Osim korišćenja standardnih kompasa koje pružaju mobilni uređaji, Google Maps nudi i svoje pomoćne alate za orijentaciju. Jedan od njih je “Street View” funkcionalnost, koja vam omogućava da vizualno istražite određenu lokaciju kao da ste tamo. Takodje, možete koristiti funkciju “Measure Distance”, koja vam omogućava da izračunate razdaljinu između dve ili više tačaka. Za naprednije korisnike, Google Maps omogućava kreiranje sopstvenih mapa i dodavanje slojeva, što može biti korisno za specifične potrebe orijentacije.

Pronalaženje severa na Google Maps-u je jednostavno i može se obaviti na razlicitim uređajima, uključujući Android i iPhone telefone, kao i na računaru. Uz pomoć unapred definisanih alata i dodatnih aplikacija, korisnici mogu poboljšati svoju sposobnost orijentacije. Neka Google Maps bude vaš kompas u virtualnom svetu, i neka vam pomogne da se nikada ne izgubite, bez obzira na destinaciju kojoj se uputite.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu