Kako napraviti virtualnu mašinu

Kako napraviti virtualnu mašinu

Virtualne mašine omogućavaju korisnicima da pokrenu više operativnih sistema na jednom fizičkom računaru, pružajući izvanrednu fleksibilnost i efikasnost u upotrebi hardverskih resursa. One predstavljaju važan alat kako za razvojne inženjere tako i za obične korisnike koji žele da testiraju softver ili operativne sisteme bez rizika od oštećenja glavnog sistema. U ovom članku objasnićemo kako stvoriti virtualnu mašinu koristeći različite softvere i platforme poput Windows 10, VirtualBox-a, VMware-a, kao i na Mac platformi korišćenjem alata kao što je Parallels.

Kreiranje virtualne mašine na Windows 10

Na Windows 10 operativnom sistemu, možete kreirati virtualnu mašinu koristeći ugrađeni alat pod nazivom „Hyper-V“. Ovaj alat je dostupan u Windows 10 Pro, Education i Enterprise izdanjima. Da biste omogućili Hyper-V, potrebno je da odete u „Control Panel“, zatim u „Programs and Features“, i na kraju da uključite „Turn Windows features on or off“. Nakon što omogućite Hyper-V, možete pristupiti Hyper-V Manageru odakle možete kreirati i upravljati svojim virtualnim mašinama. Proces kreiranja obuhvata odabir generacije virtualne mašine, dodeljivanje memorije, konfiguraciju mrežnih adaptera i kreiranje virtualnih hard diskova.

Kako napraviti virtualnu mašinu uz korišćenje VirtualBox-a

VirtualBox je besplatan softver otvorenog koda koji omogućava kreiranje i upravljanje virtualnim mašinama. Dostupan je za različite platforme uključujući Windows, Linux i macOS. Nakon instalacije VirtualBox-a, kreiranje nove virtualne mašine je intuitivni proces koji vodi kroz serijsku konfiguraciju. To uključuje određivanje imena mašine, izbor operativnog sistema koji želite instalirati, dodelu RAM memorije i kreiranje virtuelnog hard diska na kome će operativni sistem biti instaliran. Nakon toga, potrebno je montirati ISO fajl sa instalacionim medijom i započeti proces instalacije operativnog sistema unutar virtualne mašine.

Kako napraviti virtualnu mašinu sa VMware-om

VMware je još jedna popularna platforma za virtualizaciju koja nudi proizvode kao što su VMware Workstation za Windows i Linux, kao i VMware Fusion za Mac korisnike. Koristeći VMware, možete kreirati snažne virtualne mašine sa različitim operativnim sistemima. Instalacija VMware-a je jednostavna, a kreiranje virtualne mašine se sprovodi putem user-friendly čarobnjaka koji vas vodi kroz sve potrebne korake. To uključuje konfiguraciju hardverskih postavki, instalaciju operativnog sistema pomoću ISO fajla ili instalacionog CD-a/DVD-a, i personalizaciju postavki kao što su mrežne opcije i periferni uređaji.

Virtualizacija na Mac platformi: Kreiranje virtualne mašine

Korisnici Mac računara takođe imaju više opcija kada je u pitanju virtualizacija. Osim VMware Fusion-a, postoji i opcija korišćenja ugrađenog softvera Boot Camp, koji omogućava instalaciju Windows-a na Mac uređajima, ali ne kao virtualnu mašinu već kao zaseban operativni sistem pokrenut nakon restartovanja Mac-a. Druga opcija je upotreba softvera kao što je VirtualBox ili specijalizovanih alata kao što je Parallels Desktop, koji pruža moćne performanse i usko integrisane funkcije za Mac korisnike koji žele da vode virtualne mašine sa Windows operativnim sistemom ili drugim operativnim sistemima.

Upotreba Parallels-a za kreiranje virtualne mašine

Parallels Desktop je premium softversko rešenje dizajnirano isključivo za Mac korisnike koji žele da imaju pristup Windows aplikacijama i operativnim sistemima bez potrebe za ponovnim pokretanjem. Instalacija i upotreba Parallels-a je relativno jednostavna, a program nudi funkcije kao što su Coherence mod, koji omogućava bezšavan prikaz Windows aplikacija na Mac desktopu. Kreiranje virtualne mašine sa Parallels-om podrazumeva jednostavan proces izbora izvora instalacije, konfiguraciju postavki mašine (uključujući RAM, hard disk, CPU, itd.), i integraciju sa macOS sistemom.

Kreiranje virtualnih mašina je proces koji je postao uobičajen u modernom računarstvu. Bilo da koristite Windows, Linux, ili macOS, postoji niz alata koji vam mogu pomoći da brzo i efikasno stvorite i upravljate virtualnim mašinama. Od slobodnih rešenja poput VirtualBox-a do komercijalnih kao što su VMware i Parallels, korisnici imaju na raspolaganju raznovrsne opcije da bi zadovoljili svoje specifične potrebe. Virtualizacija pruža s

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu