Kako ponovo aktivirati zvuk na računaru

Kako ponovo aktivirati zvuk na računaru

Da li ste ikada doživeli da na vašem računaru odjednom prestane da radi zvuk? Sigurno ste se našli u situaciji kada želite da slušate muziku, gledate film ili učestvujete u online konferenciji, ali vaš računar jednostavno ne emituje nikakve zvučne signale. Ovaj problem može biti izazvan različitim faktorima, od jednostavnih podešavanja do ozbiljnijih hardverskih problema. U ovom članku ćemo razmotriti različite načine kako da ponovo aktivirate zvuk na vašem računaru, bez obzira na to koji operativni sistem koristite.

Kako vratiti zvuk na računaru

Prvi korak pri rešavanju ovakvih problema je da proverite nekoliko osnovnih stvari. Uverite se da su zvučnici ili slušalice ispravno priključeni i da nije spuštena jačina zvuka ili aktiviran režim “mute”. Ako se zvuk ipak ne čuje, problem može biti u softverskim podešavanjima ili drajverima za zvuk. U tom slučaju, trebalo bi da proverite podešavanja zvuka na vašem računaru i uverite se da je pravi izlaz za zvuk odabran, kao i da su drajveri za zvučnu karticu ažurirani i ispravno konfigurisani.

Kako ponovo aktivirati zvuk na PC-u u Windows 10

Windows 10 operativni sistem dolazi s različitim opcijama za rešavanje problema sa zvukom. Jedna od njih je alat za rešavanje problema (Troubleshooter) koji možete pokrenuti direktno iz podešavanja zvuka. Ovaj alat može automatski da detektuje i reši određene probleme. Ako to ne uspe, možete manuelno proveriti drajvere u Device Manager-u (Menadžeru uređaja) i ažurirati ih ako je to potrebno. Postoji i opcija vraćanja sistema na prethodno stanje (System Restore), ako sumnjate da je nedavna promena softvera uzrok problema.

Kako ponovo aktivirati zvuk na PC-u u Windows 7

Korisnici Windows 7 operativnog sistema takođe imaju nekoliko opcija za vraćanje zvuka. Alat za rešavanje problema je prisutan i u ovom operativnom sistemu i može biti prvi korak u traženju rešenja. Pored toga, važno je proveriti podešavanja u Control Panel-u (Kontrolnoj tabli), kao i u opcijama za zvuk. Takođe, ažuriranje ili reinstaliranje drajvera za zvučnu karticu može biti potrebno ukoliko postoje problemi sa kompatibilnošću ili oštećenim drajverima.

Kako ponovo aktivirati zvuk na računaru u macOS

Korisnici Mac računara mogu imati nešto drugačiji pristup problemu. macOS operativni sistem ima ugrađene alate za dijagnostiku koji mogu pomoći u identifikaciji problema. Provera System Preferences (Sistemske preferencije) i posebno Sound (Zvuk) sekcije može otkloniti osnovne probleme sa podešavanjima zvuka. Takođe, resetovanje NVRAM-a ili PRAM-a na Mac računarima može rešiti probleme sa zvukom koji su nastali zbog grešaka na samom sistemu.

Kako aktivirati zvuk na TV-u povezanom s računarom

Ako koristite TV kao monitor za vaš računar ili ga jednostavno koristite za reprodukciju multimedijalnog sadržaja, važno je da proverite HDMI konekciju i podešavanja na samom TV-u. Uverite se da je TV postavljen kao primarni izlaz za zvuk u podešavanjima operativnog sistema. Pored toga, provera podešavanja na samom TV-u je takođe važna, jer je moguće da je zvuk spušten ili stavljen na mute direktno na TV-u, a ne na računaru.

Na kraju, rešavanje problema sa zvukom na računaru može biti frustrirajuće, ali retko kad je nerešivo. Većina problema se uglavnom može rešiti proverom osnovnih podešavanja, ažuriranjem drajvera ili korišćenjem alata za rešavanje problema. Ako sve drugo ne uspe, uvek možete potražiti pomoć profesionalca ili se obratiti službi za korisnike proizvođača vašeg računara. Bitno je ne odustajati i pratiti korake koji su se pokazali uspešnim u rešavanju problema sa zvukom.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu