Kako instalirati macOS Mojave

Kako instalirati macOS Mojave

Appleov operativni sistem macOS Mojave je objavljen septembra 2018. godine, donoseći nove funkcije i poboljšanja za Mac korisnike. Ako planirate da nadogradite svoj Mac ili obavite čistu instalaciju, ovaj članak će vas voditi kroz proces instalacije, pokrivajući sve od minimalnih zahteva do uputstva korak po korak. Budite spremni da iskusite novu razinu funkcionalnosti sa macOS Mojave-om.

Minimalni zahtevi za instalaciju macOS Mojave

Pre nego što počnete, morate se uveriti da vaš Mac zadovoljava minimalne zahtevi za instalaciju macOS Mojave. Apple je naveo da su operativni sistem Mojave mogu koristiti sledeći modeli Maca: MacBook (počev od 2015. godine), MacBook Air, MacBook Pro, Mac mini, iMac (počev od 2012. godine), iMac Pro (2017) i Mac Pro (počev od 2013. godine, plus modeli srednje 2010. i 2012. godine sa preporučenom Metal-kompatibilnom grafičkom karticom).

Što se tiče softverskih zahteva, macOS Mojave zahteva najmanje 12,5 GB slobodnog prostora za nadogradnju sa OS X El Capitan, Sierra ili High Sierra, ili najmanje 18,5 GB kada se instalira na čisto. Takođe, vaš Mac bi trebalo da ima najmanje 2 GB RAM-a, mada je preporučeno 4 GB ili više za bolje performanse.

Preuzimanje macOS Mojave

Pre nego što započnete instalaciju, morate preuzeti macOS Mojave. Mojave je dostupan za preuzimanje putem Appleove App Store aplikacije na vašem Macu. Da biste preuzeli operativni sistem, jednostavno otvorite App Store, potražite “macOS Mojave”, i kliknite na dugme “Preuzmi” ili “Get”. Preuzimanje može potrajati neko vreme u zavisnosti od vaše internet konekcije, pa budite strpljivi.

Ažuriranje na macOS Mojave

Ako već imate kompatibilan Mac i želite da ažurirate na macOS Mojave, proces je prilično jednostavan. Nakon preuzimanja, instalacioni program će se automatski pokrenuti. Sledite uputstva na ekranu za završavanje instalacije. Važno je napomenuti da ćete tokom procesa moći da sačuvate svoje datoteke i aplikacije, jer se radi o nadogradnji sistema.

Čista instalacija macOS Mojave

Čista instalacija znači brisanje celog sadržaja sa vašeg hard diska i instaliranje macOS Mojave od nule. To se radi kada želite da počnete sve iz početka, bez starih datoteka, aplikacija ili korisničkih podešavanja. Važno je napraviti rezervnu kopiju svih vaših podataka pre nego što počnete sa čistom instalacijom. Nakon toga, možete kreirati instalacioni USB pogon sa macOS Mojave i koristiti ga za pokretanje procesa instalacije. Ponovno pokretanje Maca sa pritisnutom tipkom Option (Alt) će omogućiti odabir USB instalacionog pogona kao startnog diska, a zatim sledite uputstva za postavljanje novog sistema.

Glavne novosti macOS Mojave

macOS Mojave dolazi sa mnogim zanimljivim funkcijama, uključujući Dark Mode, koji menja izgled celog korisničkog interfejsa za lakše korišćenje u slabim svetlosnim uslovima. Stolovi (Stacks) su funkcija koja automatski organizuje haotične radne površine grupisanjem datoteka u uredne skupove. Finder je takođe dobio poboljšanja, uključujući novi Gallery View i dodatne mogućnosti upravljanja datotekama pomoću Quick Actions. Group FaceTime omogućuje razgovore sa do 32 učesnika, dok je Bullerinska tabla (Mojave’s News, Stocks, Voice Memos i Home apps) pruža nove korisne aplikacije.

Za kraj, instalacija macOS Mojave je relativno jednostavan postupak koji donosi brojne nove i uzbudljive funkcije. Bez obzira da li se odlučite za ažuriranje ili za čistu instalaciju, važno je pažljivo slediti sve korake i obezbediti kompatibilnost vašeg Maca sa operativnim sistemom. Nakon instalacije, možete uživati u novim funkcijama i poboljšanjima koja su deo macOS Mojave, te osigurati da vaš Mac radi glatko i efikasno.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu