Kako besplatno povećati prostor na iCloud-u

Kako besplatno povećati prostor na iCloud-u

Apple-ov iCloud je postao neophodnost za korisnike iPhone-a, iPad-a i Mac računara, nudeći način da se podaci sinkronizuju i čuvaju na sigurnom. Međutim, sa samo 5GB besplatnog prostora, korisnici često nailaze na problem nedostatka prostora. Ovaj članak će vas uputiti kako besplatno povećati prostor na iCloud-u, dajući vam savete kako da oslobodite prostor i iskoristite maksimum iz ponuđenog kapaciteta.

Kako besplatno povećati prostor na iCloud-u

Prva stvar koju treba da preduzmete da povećate prostor na iCloud-u bez troškova je da pregledate i očistite postojeći sadržaj. Na vašem iCloud nalogu možda se nalazi dosta zastarelih datoteka ili nepotrebne rezervne kopije koje zauzimaju dragoceni prostor. Prođite kroz svoj iCloud Drive i fotografije, i obrišite one koje više nisu potrebne. Takođe, isključite aplikacije koje automatski čuvaju podatke na iCloud a retko ih koristite.

Povećavanje prostora na iCloud-u sa iOS/iPadOS uređaja

Ako koristite iPhone ili iPad, možete direktno sa uređaja da upravljate prostorom na iCloud-u. Idite na postavke (Settings), kliknite na vaše ime, a zatim na iCloud. Ovde možete videti koliko prostora zauzimate i koje aplikacije najviše koriste iCloud. Možete isključiti rezervne kopije za pojedine aplikacije ili smanjiti količinu podataka koja se čuva.

Rezervne kopije i povećavanje prostora na iCloud-u

Rezervne kopije su među najvećim potrošačima prostora na iCloud-u. Proverite podešavanja iCloud rezervne kopije i isključite one aplikacije koje ne zahtevaju stalnu sinhronizaciju. Pokušajte da pratite kada je poslednji put napravljena rezervna kopija i da li su sve potrebne informacije zaista neophodne da se čuvaju na oblaku. Takođe možete izabrati da napravite rezervne kopije na računaru umesto na iCloud-u, oslobađajući time dodatni prostor.

Organizovanje multimedijalnog sadržaja na iCloud-u

Multimedijalni sadržaj poput fotografija i videa brzo može da ispuni vaš iCloud. Korišćenjem funkcije “Optimizuj skladištenje iPhone-a”, originalni visokokvalitetni sadržaj se čuva u iCloud-u, dok su na uređaju samo manje verzije, čime se štedi lokalni prostor. Međutim, treba biti oprezan jer ako se ne prave redovne rezervne kopije ili ako imate ograničen internet, može doći do problema sa pristupanjem ovim fotografijama.

Kako povećati prostor na iCloud-u uz plaćanje

Ako ste iskoristili sve besplatne načine za optimizaciju prostora na iCloud-u, jedan od opcija je i plaćanje dodatnog prostora. Apple nudi nekoliko različitih planova, počevši od 50GB pa sve do 2TB prostora. Pre nego što se odlučite za kupovinu, razmislite koliko vam je zaista potrebno prostora i da li možete organizovati vaše podatke da se uklapaju u besplatni prostor.

Završne reči

S upotrebom ovih saveta trebalo bi da možete da maksimalno iskoristite vaš besplatan iCloud prostor i izbegnete nepotrebna plaćanja. Ključ je u redovnom održavanju i osvešćenosti o tome šta sve stvarno mora biti skladišteno u oblaku. Ako ipak odlučite da kupite dodatni prostor, razmislite o tome koliko vam je potrebno i izaberite plan koji vam najbolje odgovara.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu