Kako izvući RAR fajlove na Mac računaru

Kako izvući RAR fajlove na Mac računaru

Kada je reč o kompresovanju fajlova, RAR format je često prisutan kao praktičan način za smanjenje veličine fajlova i njihovo deljenje. Međutim, korisnici Mac računara često nailaze na poteškoće prilikom izvlačenja sadržaja RAR fajlova zbog toga što macOS ne dolazi sa ugrađenom podrškom za ovaj format. Srećom, postoji nekoliko pristupa i alata koji olakšavaju ovaj postupak. Ovaj članak će razmotriti najpopularnije aplikacije i metode koje su na raspolaganju za izvlačenje RAR fajlova na Mac računaru, pružajući detaljne informacije i savete o tome kako najlakše pristupiti sadržaju vaših arhiviranih fajlova.

Aplikacije za izvlačenje RAR fajlova na Mac računaru

Za korisnike Mac-a koji često rade sa RAR fajlovima, ključno je pronaći pouzdanu aplikaciju koja omogućava jednostavno izvlačenje ovih fajlova. Kvalitetna aplikacija za dekompresiju trebalo bi da bude jednostavna za korišćenje, da podržava različite formate kompresovanih fajlova i da pruža brze performanse. Dalje ćemo razmotriti koje aplikacije se izdvajaju u ovoj svrsi.

Keka i The Unarchiver – najbolji izbori

Keka je besplatan i snažan arhiver za macOS koji podržava mnoge formate kompresije, uključujući RAR. Prednosti Keka su u tome što koristi drag-and-drop funkcionalnost i što se integriše sa kontekstualnim menijem Finder-a, što znači da korisnici mogu jednostavno prevući fajlove na Keka ikonu u dock-u ili kliknuti desnim klikom na fajl i izabrati opciju za izvlačenje sa Keka.

Porodica aplikacija koje se takođe često preporučuju za Mac korisnike uključuje i The Unarchiver. Ova besplatna aplikacija se može preuzeti direktno sa Mac App Store-a i podržava širok spektar arhiva, uključujući RAR. The Unarchiver se odlikuje jednostavnošću i lakoćom korišćenja, a njegova integracija sa sistemom omogućava korisnicima da otvore RAR fajlove kao da je reč o bilo kojem drugom podobno podržanom formatu arhive.

BetterZip kao opcija za napredne korisnike

Za one korisnike koji traže nešto više od osnovnog izvlačenja fajlova, tu je BetterZip – aplikacija koja nudi napredne funkcije za upravljanje arhivima. BetterZip nije samo izdvajač arhiva, već i omogućava kreiranje i uređivanje kompresovanih fajlova. Korisnici mogu dodati i ukloniti fajlove iz arhiva, promeniti opcije kompresije i pregledati sadržaj bez potrebe za raspakivanjem. BetterZip je plaćeni program sa besplatnom probnom verzijom, što korisnicima daje mogućnost da procene da li aplikacija odgovara njihovim potrebama pre nego što se odluče za kupovinu.

Drugi programi za izvlačenje RAR fajlova na Mac računaru

Postoji i više drugih aplikacija koje nude slične funkcionalnosti kao Keka i The Unarchiver. Entropija, Archiver i StuffIt Expander su neki od programa koji se mogu naći na tržištu i koji podržavaju dekompresiju RAR fajlova. Ove aplikacije se mogu preuzeti sa interneta, a neke od njih zahtevaju kupovinu licence. Bitno je proveriti da li aplikacija koja vas interesuje podržava macOS verziju koju koristite, kao i da li poseduje sve funkcionalnosti koje su vam potrebne.

Online opcije za izvlačenje RAR fajlova

Za one koji ne žele da instaliraju softver na svoj Mac ili su u situaciji kada treba jednokratno da izvuku RAR fajl, postoje online alati koji omogućavaju da se to uradi direktno preko web browsera. Web stranice poput B1 Online Archiver i Extract.me omogućavaju korisnicima da postave RAR fajl i izvuku njegov sadržaj bez instaliranja dodatnog softvera. Ovo može biti korisna opcija za brzo rešenje, ali biti oprezan u pogledu privatnosti i sigurnosti fajlova koje postavljate, naročito ako su u pitanju osetljivi ili privatni podaci.

Kako koristiti alate za izvlačenje RAR fajlova?

Korišćenje aplikacija za izvlačenje RAR fajlova uglavnom je intuitivno. Nakon instalacije odgovarajuće aplikacije, korisnik obično samo treba da klikne desnim klikom na RAR fajl i iz

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu