Kako pretvoriti monitor u televiziju

Kako pretvoriti monitor u televiziju

Pretvaranje običnog monitora u televizor može biti privlačna ideja za mnoge. Razlozi za ovu konverziju mogu biti različiti – od finansijske uštede do praktičnog iskorišćavanja starog monitora koji više ne koristimo. U savremenom dobu, kada je većina elektronike višenamenska, ovaj zadatak nije tako komplikovan kao što se može činiti na prvi pogled. U ovom članku ćemo objasniti korake koje je potrebno napraviti kako biste vaš monitor pretvorili u funkcionalan televizor.

Kako pretvoriti monitor u televiziju

Prvi korak u procesu pretvaranja monitora u televizor je da se ustanovi da li monitor ima ugrađen TV tjuner ili HDMI ulaz. Većina modernih monitora poseduje HDMI ulaz, koji omogućuje povezivanje sa raznim uređajima, uključujući i televizijske prijemnike. Ako vaš monitor nema ugrađen TV tjuner, potrebno je nabaviti spoljni TV-tjuner ili digitalni dekoder kako biste mogli da primate televizijske signale.

Spoljni TV-tjuner

Spoljni TV-tjuner je uređaj koji omogućava monitorima bez ugrađenog tjunera da prime televizijski signal. Jednostavno se povezuje sa monitorom preko HDMI ili VGA kablova, a zatim se antenski kabl iz zida priključuje direktno na njega. Nakon ovih koraka, setup tjunera omogućava skeniranje i pohranjivanje dostupnih televizijskih kanala.

Digitalni dekoder

Ukoliko je u vašem regionu dostupno digitalno zemaljsko emitovanje, moguće je koristiti i digitalni dekoder za primanje signala. Ovaj uređaj pretvara digitalni signal u formu kompatibilnu sa vašim monitorom. Vežite dekoder sa monitorom preko HDMI kabla i spremni ste za gledanje digitalno emitovanih programa.

Kako pretvoriti monitor u pametnu televiziju

Za one koji žele više od običnog gledanja televizijskih programa, postoji opcija o pretvaranju monitora u pametnu televiziju. To se može postići pomoću različitih pametnih uređaja koji se povezuju preko HDMI porta vašeg monitora i omogućavaju pristup internetu, aplikacijama i streaming servisima.

Pametni stickovi: Chromecast, Amazon Fire TV Stick, Android TV box, Apple TV, NOW TV

Pametni stickovi kao što su Google Chromecast, Amazon Fire TV Stick, Android TV box, Apple TV ili NOW TV su odlični uređaji za pretvaranje običnog monitora u pametnu televiziju. Povezivanjem nekog od ovih uređaja sa HDMI ulazom na monitoru, dobijate pristup velikom broju aplikacija, igrama i streaming servisima kao što su Netflix, YouTube, HBO i mnogi drugi. Ovi uređaji su u suštini mini računari koji koriste operativni sistem optimizovan za TV ekran i omogućavaju vam da pretražujete internet, gledate video-snimke i koristite socijalne mreže.

Konvertovanje monitora u televizor ili pametni TV je proces koji može biti vrlo jednostavan i isplativ. Opcije koje su vam na raspolaganju variraju u zavisnosti od tipa monitora i vaših potreba, ali bilo da se odlučite za spoljni TV-tjuner, digitalni dekoder ili pametni stick, možete očekivati da će vaš monitor ponovo oživeti i pružiti vam sate zabave. S razvojem tehnologije, granice između različitih vrsta uređaja postaju sve manje vidljive, te stoga nije iznenađenje da monitori mogu tako dobro poslužiti kao televizori, čime u domaćinstvo unosimo praktičnost i multifunkcionalnost.

Prijavi se da primaš najnovije informacije na ovu temu